Phalaenopsis.violacea var coerulea

作者: chaucer 发表于 2007-8-2 19:54:19
3427 13
chaucer 發表於 2007-8-2 19:55:18 |顯示全部樓層

tom2tong 發表於 2007-8-2 23:31:47 |顯示全部樓層
很漂亮的藍个體、 我的第二朵也在开跟貼一下!
NEW JOB 117.jpg
NEW JOB 120.jpg
funny8888 發表於 2007-8-3 05:01:43 |顯示全部樓層

回復 #3 tom2tong 的帖子

好靚呵 請問藍色的花是否貴d?香味同唔同?
tom2tong 發表於 2007-8-3 06:30:50 |顯示全部樓層
原帖由 chungfunny8888 於 2007-8-3 05:01 發表
好靚呵 請問藍色的花是否貴d?香味同唔同?

通常藍花係会貴D、香氣覺得和一般的沒两樣!
神秘人 發表於 2007-8-3 16:44:20 |顯示全部樓層
難唔難種?? 比較like 熱or 凍?
tom2tong 發表於 2007-8-3 18:53:26 |顯示全部樓層
原帖由 神秘人 於 2007-8-3 16:44 發表
難唔難種?? 比較like 熱or 凍?

香港種各類洋兰大多能長得好、這品也不難種一年中温度低於15度要注意避寒一下免得凍傷就是!
土地 發表於 2007-8-3 21:49:37 |顯示全部樓層
thank 長得好靚  藍色正
chaucer 發表於 2007-8-4 15:20:34 |顯示全部樓層
原帖由 tom2tong 於 2007-8-3 06:30 發表

通常藍花係会貴D、香氣覺得和一般的沒两樣!

反而我覺得coerulea隻味好聞d,似玫瑰香  
tom2tong 發表於 2007-8-4 20:01:12 |顯示全部樓層
原帖由 chaucer 於 2007-8-4 15:20 發表

反而我覺得coerulea隻味好聞d,似玫瑰香  

我的今早去嗅了一下、覺得氣味较清香但比一般个體淡些.
funny8888 發表於 2007-8-8 02:28:09 |顯示全部樓層

回復 #10 tom2tong 的帖子

請問邊度比較多蘭花選購?
發發 發表於 2007-8-19 10:10:53 |顯示全部樓層
原帖由 chungfunny8888 於 2007-8-8 02:28 發表
請問邊度比較多蘭花選購?

記住唔好去繽紛買,原因如下:
1.  價錢超貴:大部份之violacea價錢平均由600-800左右,我問店員為何超貴,他表示他們不清楚;
2.  貨物無保証,不知來源地;試過日後開花時貨不對版
土地 發表於 2007-8-20 00:46:26 |顯示全部樓層
原帖由 發發 於 2007-8-19 10:10 發表

記住唔好去繽紛買,原因如下:
1.  價錢超貴:大部份之violacea價錢平均由600-800左右,我問店員為何超貴,他表示他們不清楚;
2.  貨物無保証,不知來源地;試過日後開花時貨不對版 ...

我之前買狐尾蘭話係白色 , 結果貨不對版
Manto 發表於 2007-8-20 10:47:47 |顯示全部樓層
我去繽紛買咗 C. gattata var alba "Fields" HCC/AOS,未開花,  唔知會唔會貨不對版!