AV 要摘除嬰孩葉??

作者: starlightfish 发表于 2008-5-3 13:19:50
8624 18
Hi, 大家好~~~
發現這個論壇已有一段日子, 從各位身上學到不少種植AV的知識呢~~~
但一直很少留言, 一來時間不多, 二來怕麻煩大家, 所以自己先埋頭鑽研舊帖子~~~

不過最近發現一個問題, 老是找不到答案, 所以想在此請教各位:
我在高維江的《非洲紫羅蘭種植手冊》中看到這一段文字:
「每週把嬰孩葉割除一次」,原因是「可加快小苗生長速度」...
(見書中第16頁)
請問各位AV同好會否這樣做呢?
實在不太明白, 若將剛出生的嬰孩葉都割去, 那還怎樣成長??
還望各位 AV前輩指教,謝謝~~~
Tony 發表於 2008-5-3 13:23:59 |顯示全部樓層
嬰孩葉會唔會係指小苗最底ge葉(姐係插葉時第一塊出ge葉)
starlightfish 發表於 2008-5-3 13:28:59 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-5-3 13:23 發表
嬰孩葉會唔會係指小苗最底ge葉(姐係插葉時第一塊出ge葉)

嘩~~答得好快啊~~
謝謝你, Tony~~

但書中說 "每週" "割除" 啊~~

另外, 插葉時第一塊出的葉要摘除嗎?為甚麼?
heiheimama 發表於 2008-5-3 13:32:32 |顯示全部樓層
我以為嬰孩葉是指未成形的側剪,唔肯定 ,不敢答你.不過側芽就真係定時要剪去,唔係會影響母株生長速度和型態.

另外,沒有聽說過小苗的第一對葉要摘去.自己的習慣是待小苗長大一些,生出較強壯的葉時,就把最初生出來的小葉剪去.~

starlightfish 發表於 2008-5-3 13:39:18 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-5-3 13:32 發表
我以為嬰孩葉是指未成形的側剪,唔肯定 ,不敢答你.不過側芽就真係定時要剪去,唔係會影響母株生長速度和型態.

謝謝希希媽媽~~

但我相信高生所指的嬰孩葉並非側芽,
因為書中同一頁的圖表中,跟住就有另一行說要「每週檢查一次,把側芽移除」,原因是「不移除側芽,植株生長形態便會被破壞」...
所以 "嬰孩葉" 和 "側芽" 是指兩樣不同的東西~~
heiheimama 發表於 2008-5-3 13:45:58 |顯示全部樓層
原帖由 starlightfish 於 2008-5-3 13:39 發表

謝謝希希媽媽~~

但我相信高生所指的嬰孩葉並非側芽,
因為書中同一頁的圖表中,跟住就有另一行說要「每週檢查一次,把側芽移除」,原因是「不移除側芽,植株生長形態便會被破壞」...
所以 "嬰孩葉" 和 "側芽" 是指兩樣不同 ...

噢,咁唔駛深究啦,總之阻住地球轉的葉都要剪剪剪,靠經驗判斷就可以啦.~
Tony 發表於 2008-5-3 13:48:43 |顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

原帖由 heiheimama 於 2008-5-3 13:32 發表

另外,沒有聽說過小苗的第一對葉要摘去.自己的習慣是待小苗長大一些,生出較強壯的葉時,就把最初生出來的小葉 ...

呢個意思,發叔都係咁講~
chris 發表於 2008-5-3 18:56:43 |顯示全部樓層
插葉最先長出的小苗係最健康及最快大的, 唔好 cut 咗佢呀
starlightfish 發表於 2008-5-3 21:00:28 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-5-3 13:45 發表

噢,咁唔駛深究啦,總之阻住地球轉的葉都要剪剪剪,靠經驗判斷就可以啦.~

哈哈, 我以前都係一見到d 葉阻住就狠心咁剪剪剪~~
不過而家想認真 d 研究一下, 唔想殺錯良葉~~~
starlightfish 發表於 2008-5-3 21:10:04 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-5-3 18:56 發表
插葉最先長出的小苗係最健康及最快大的, 唔好 cut 咗佢呀

係呀, 我都唔會 cut 咗呢 d BB 葉, 除非發現佢地有異樣~~~
Tony 發表於 2008-5-3 21:39:47 |顯示全部樓層
我諗係我講得唔清楚.....sorry
"插葉時第一塊出ge葉"係指係棵花大咗之後,最底ge葉,而最底ge葉就大概係棵花仲係插葉ge時候(有媽媽葉),第一塊出ge葉
cut呢D葉ge時候,係響棵花大咗(開花株)至做.....
starlightfish 發表於 2008-5-3 22:09:34 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-5-3 21:39 發表
我諗係我講得唔清楚.....sorry
"插葉時第一塊出ge葉"係指係棵花大咗之後,最底ge葉,而最底ge葉就大概係棵花仲係插葉ge時候(有媽媽葉),第一塊出ge葉
cut呢D葉ge時候,係響棵花大咗(開花株)至做..... ...

哦, 明白你既意思, 多謝你 Tony~~

只不過仍然唔明高生所指既 "嬰孩葉" 係乜啫...
不過唔緊要啦, 似乎影響唔大~~
kelly 發表於 2008-5-3 23:58:58 |顯示全部樓層
baby leaf 是指在葉底長不大的葉~
cck07123 發表於 2008-5-4 00:04:12 |顯示全部樓層
咁即係要cut左d bb葉啦

原帖由 kelly 於 2008-5-3 23:58 發表
starlightfish 發表於 2008-5-4 14:59:19 |顯示全部樓層
原帖由 kelly 於 2008-5-3 23:58 發表

哦, 原來如此~~~
謝謝你, kelly~~~
siuyuk 發表於 2008-5-11 00:50:12 |顯示全部樓層
我通常會剪一 d 種左好耐都冇大到既葉, 果 d 葉柄通常好幼同埋塊葉好細架, 一直都唔見佢再大, 我估嬰孩葉可能指果 d 唔大既葉...
starlightfish 發表於 2008-5-11 18:46:22 |顯示全部樓層
原帖由 siuyuk 於 2008-5-11 00:50 發表
我通常會剪一 d 種左好耐都冇大到既葉, 果 d 葉柄通常好幼同埋塊葉好細架, 一直都唔見佢再大, 我估嬰孩葉可能指果 d 唔大既葉...

多謝 siuyuk 既意見~~~
我而家都估 "嬰孩葉" 係咁既意思, 所以都會剪呢 D 葉~~
HK_HO 發表於 2012-10-28 09:31:37 |顯示全部樓層
有一盆我見有側芽五片葉就切下來分盆,怎知連母體也掛了,心痛
學種植 發表於 2012-10-30 21:16:04 來自手機 |顯示全部樓層
此處有提及baby leaf...又名sucker?
可以睇睇呢條片 http://www.youtube.com/watch?v=67mPPiJvDSU