返回列表 發新帖

對付蟲蟎之殺蟲劑

作者: george 发表于 2007-6-19 00:58:14
19199 30
czci 發表於 2007-7-11 17:26:29 |顯示全部樓層
看到中了蟎蟲AV的相才知自己之前那棵AV點死
都要買定支殺蟲的來看門口。
阿極 發表於 2007-7-14 21:08:03 |顯示全部樓層
我ifc度既city sxxxx入面見到呢隻牌子,但寫住係殺蟎用既殺蟲劑
(好似寫住"殺蟎劑")
果一支會唔會有效d呢???

因為我呢支睇佢d用途度冇寫住話可以殺蟎
SUM 發表於 2007-7-15 00:50:39 |顯示全部樓層
睇書好似話用蚊片可以防虫滿,有冇人試過?
Tony 發表於 2007-7-15 01:00:48 |顯示全部樓層
原帖由 SUM 於 2007-7-15 00:50 發表
睇書好似話用蚊片可以防虫滿,有冇人試過?

What is 蚊片??
可以驅蚊gar...
SUM 發表於 2007-7-15 01:26:22 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-7-15 01:00 發表

What is 蚊片??
可以驅蚊gar...

係呀!本書話每日用電蚊香之薰除法有效。
Fonica 發表於 2007-7-15 01:40:49 |顯示全部樓層
原帖由 SUM 於 2007-7-15 01:26 發表

係呀!本書話每日用電蚊香之薰除法有效。

如果點蚊香呢,係咪作用一樣呀?
rockyyip2002 發表於 2007-7-15 10:43:16 |顯示全部樓層

回復 #22 阿極 的帖子

我買了一支來用, 未知如何....
比得大帝 發表於 2007-7-16 09:49:21 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-7-15 01:40 發表

如果點蚊香呢,係咪作用一樣呀?

理論上是可以的, 就要看有效範圍和空氣的流動, 如果空氣不流動, 好似焗雞咁焗住佢, 一定有效, 但如果空氣流動, 有如在室外點蚊香, 下風還可以, 上風被咬到開花.
比得大帝 發表於 2007-7-16 10:10:02 |顯示全部樓層
到jusco找到Bio-kill那支相傳 專殺螨的殺虫劑, 一心想買支回來介紹給各位, 看了又看它的說明, 原來呢支嘢係癈嘅 (應該話對花來說, 佢係癈嘅), 於是冇買到, 因為冇買到, 也不想在人家地方拍攝, 所以冇相睇, 佢和紅色的Bio-kill一樣樣, 不過是淺紫色的.

點解話佢對花冇作用? 原來佢是專門integrated 來噴床單被褥, 按我分析, 佢係毒性非常輕, 因此可以噴床單被褥, 而唔係我一心以為有乜嘢勁配方可以殺螨於千里之外, 在罐上也不見有甚麼 "呢支嘢加咗xxx, 是蟎的殺星" 等字句, 相反我認為呢支嘢的效力還要比'全效'Bio-kill低.

白行了一趙, 你們也不用專門去找它了.
edward 發表於 2007-7-17 22:01:34 |顯示全部樓層
知前,有一個問題是把生長點剪去,放在F.40度水浸15分鐘,然後噴灑稀釋洗潔精,和利用膠袋粒住,有沒有用啦~(我現在用緊)
jellyfishy 發表於 2007-7-19 15:50:18 |顯示全部樓層
Cinnamite, 用章腦葯對付mite

*請看這個title: Dashing Pests with Cinnamon
http://www.uky.edu/Ag/NurseryIns ... june99.htm#Cinnamon

唔見香港有售. 想知多d. 係咪等如用有cinnamonmum 的蚊香都得?