對付蟲蟎之殺蟲劑

作者: george 发表于 2007-6-19 00:58:14
19198 30
原創者:ak47

最近我用過有枝殺蟲劑對付虫滿好似幾有用, 所以同大家分享o下.
虫滿會另AV中間生長處長得硬硬的不健康及礦散到其他AV均受害, 因而枯萎.
附上相片

george 發表於 2007-6-19 01:01:49 |顯示全部樓層
當發覺AV一有此情況需即時下藥, 或介掉中間生長點, 以免求唔返.
用殺蟲劑噴濕中間不正常之處, 再即時淋清水於"整盆AV"所有葉及泥土, 然後順其風乾.
第二日會見到有問題之葉子毛面折斷, 再過一星期多如未有改善, 就再下藥重覆步驟.
如果及早發覺及時下藥, 應該兩星期後便長出新葉.
以下為痊癒中
george 發表於 2007-6-19 01:02:31 |顯示全部樓層
以上為個人意見, 也有失敗例子, 如上圖1樓A,B圖, 月頭到現在都仍痴呆中
此殺蟲劑可到惠 X 超級市場有售, 有大及細枝裝.
edward 發表於 2007-6-19 01:07:02 |顯示全部樓層
好深奧呀~不明白呀~
plingt 發表於 2007-6-19 03:47:36 |顯示全部樓層
這支殺蟲劑宣傳對人畜都安全,就算人飲下都無毒,咁即係有冇用?而且都唔平!
tata 發表於 2007-6-21 09:28:12 |顯示全部樓層
我覺得佢話對人畜都安全, 咁即係人類同畜牲都安全, 蟎係昆蟲應該殺到, 之前朋友買過一支要嚟殺小強, 佢話噴完佢要等一陣先死, 我諗藥力應該無殺x死嗰啲咁毒, 但既然有人試過都有成功例子, 你可以考慮吓, 我自己就有買到, 但我都唔希望用得著

YLL 發表於 2007-6-23 00:21:50 |顯示全部樓層

舊板面

舊板面的資料喺唔喺睇唔番?
GLI 發表於 2007-6-23 00:32:17 |顯示全部樓層

回復 #3 george 的帖子

謝謝推介,明天買枝看門口
george 發表於 2007-6-24 21:30:55 |顯示全部樓層
所有無關的回覆已被刪除,
亦請各位回覆時避免太過離題,
希望大家以輕鬆 開放的態度作討論,
多謝各位合作!
比得大帝 發表於 2007-6-24 22:26:19 |顯示全部樓層
原帖由 plingt 於 2007-6-19 03:47 發表
這支殺蟲劑宣傳對人畜都安全,就算人飲下都無毒,咁即係有冇用?而且都唔平!

對人畜都安全, 係話正確使用情況下對人畜都冇害, 唔係話飲咗都冇事咁解.  

請參照罐上使用說明.
Joyce 發表於 2007-7-6 00:11:08 |顯示全部樓層

噴完藥之後沖水,咁咪沖走晒D藥0羅?!
PACO 發表於 2007-7-6 00:43:13 |顯示全部樓層
我估應該係驚d藥存積於葉面太耐,所以噴後等一陣,再以清水沖洗葉面,然後要定期施藥吧!
noel 發表於 2007-7-6 13:08:07 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2007-7-6 00:43 發表
我估應該係驚d藥存積於葉面太耐,所以噴後等一陣,再以清水沖洗葉面,然後要定期施藥吧!
係呀~  如果中心點的葉巳變枯,最好將之除去。   仲有噴殺蟲劑前,不妨先以清水淋透整棵 AV,這一來可沖走植株上的塵埃,令殺蟲劑可更有效及直接發揮功效。    噴完中間不正常之處後,亦妨同時於葉底及面噴一噴。    祝 成功
Joyce 發表於 2007-7-6 14:58:17 |顯示全部樓層
其實步驟係唔係﹕

拎棵AV出盆→過水→噴藥→稍等片刻→過水→放返入盆

對嗎?
noel 發表於 2007-7-6 18:36:47 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 Joyce 於 2007-7-6 14:58 發表
其實步驟係唔係﹕

拎棵AV出盆    YES
過水   用清水將盆、植株以至植料冲透
噴藥   主要噴中心生長點,亦不妨在葉底同面及植料噴些小
稍等片刻   如放置地點是沒有直曬的日光,可以放置葉面半乾才過水
過水   不是要徹底過清,故此最以噴水壺噴幾下便成
放返入盆   放回原處之前,最好將水盆、架清潔一下

對嗎?    睇吓咁樣會唔會清楚 d...

評分

查看全部評分

Joyce 發表於 2007-7-6 19:46:59 |顯示全部樓層
wow....NOEL,唔該晒你,非常清晰清楚,Thank You Very Much.

舊植料是否最好不要用呢?

其實我琴晚已經噴了藥,不過做法與你所講不同,我再做唔做多次好呢....?
(我係噴完就過水...連埋d泥過,then今朝就換左新泥)
noel 發表於 2007-7-6 20:15:29 |顯示全部樓層
原帖由 Joyce 於 2007-7-6 19:46 發表
wow....NOEL,唔該晒你,非常清晰清楚,Thank You Very Much.

舊植料是否最好不要用呢?

其實我琴晚已經噴了藥,不過做法與你所講不同,我再做唔做多次好呢....?
(我係噴完就過水...連埋d泥過,then今朝就換左新泥) ...
舊植料其實唔洗咁快換,要知道蟎嘅特性,牠們喜歡強光,以吸食中心生長點的嫩葉汁液維生(因為老葉咬唔入... ),故很少會停留在植料內,噴藥在植料及其他位置是以防萬一,此因植料是可以待康服後才換。

巳經做了就先等一下,觀察至下星期尾再做一次。  可以的話用支藥噴一噴擺盆的地方,但要注意附近環境,不方便直接噴,就先噴在布上才擦擦就附位置。

p.s.  如果係棉花蟲,就乜植料都唔好留!!
PACO 發表於 2007-7-6 23:07:57 |顯示全部樓層
嘩十分清楚明白,感激萬分
Joyce 發表於 2007-7-6 23:17:15 |顯示全部樓層

係呀~NOEL真係解得好清楚
我宜家都殺緊,PACO你都試下丫,救得幾多得救多
PACO 發表於 2007-7-7 20:10:42 |顯示全部樓層
我要星期四先得閒呀 ,希望重頂得住啦
12下一頁