新買ga毬蘭

關閉 [複製鏈接]
作者: Tony 發表于 2008-5-1 21:44:11
4199 16
今日係花墟買ga,見佢細細棵(得1尺高少少),又有花,咪買咗佢返屋企囉
唔知叫咩名呢
ap_20080501093353510.jpg ap_20080501093341848.jpg ap_20080501093317526.jpg

pinky 發表於 2008-5-1 21:55:17 |顯示全部樓層
好細棵都有花 ~~ 幾 $$ ??
回復

Tony 發表於 2008-5-1 22:13:15 |顯示全部樓層
$60
回復

屠子步 發表於 2008-5-2 06:57:32 |顯示全部樓層
可能是"Hoya lanceolata ssp. bella"

http://www.myhoyas.com/Hoya%20bella.htm
回復

Tony 發表於 2008-5-2 19:02:43 |顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

好似我個棵,我諗都係啦~~~
我見個綱話"this hoya drops its peduncles after the flowers."咁我想問開完花之後洗唔洗cut咗支花呀?
回復

八王爺 發表於 2008-5-3 06:17:21 |顯示全部樓層
唔使cut,佢自动 甩!

bella 係毬兰中少有的 花梗無續花性 品种。
即係同一枝花梗,唔會再开第二次花。

佢反而係係新枝條上出花梗,所以,最好花後剪枝,一般在秋後。而且 母株通常3-5年就老化,开花不多,要自己做插枝育新苗,唔好手軟。
回復

Exodus 發表於 2008-5-3 07:10:27 |顯示全部樓層
但我見過bella由地下生到上天花再垂落黎開上百束花
回復

Tony 發表於 2008-5-3 11:22:07 |顯示全部樓層

回復 6#,7# 的帖子

係呀,佢而家有4枝花花啦,睇個樣好似會有好多花.....
回復

八王爺 發表於 2008-5-3 14:14:03 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-5-3 00:10 發表
但我見過bella由地下生到上天花再垂落黎開上百束花

完全廢話。
边个 話佢唔可以生得高哩!
回復

Exodus 發表於 2008-5-5 06:51:42 |顯示全部樓層
>母株通常3-5年就老化,开花不多
果棵野我問過種左8,9年

>>但我見過bella由地下生到上天花再垂落黎開上百束花
>完全廢話
意指開上百束花係無可能既廢話??
回復

Tony 發表於 2008-5-5 12:06:35 |顯示全部樓層
開咗啦~~~
ap_20080505115825234.jpg ap_20080505115835469.jpg
回復

八王爺 發表於 2008-5-5 14:09:31 |顯示全部樓層
果然係 水晶晶 的 bella
回復

Tony 發表於 2008-5-5 14:58:02 |顯示全部樓層
咁佢個名係"Hoya lanceolata ssp. bella"定"Hoya bella"呀?

回復

Exodus 發表於 2008-5-5 19:20:18 |顯示全部樓層
都無人答既, 揀野黎答
咁唯有我答下喇

Hoya lanceolata, Hoya bella, Hoya paxtonii等等係幾種花接近一樣
但係葉形唔同既毬蘭
於此有人提倡將呢幾種合埋做lanceolata既亞種
如lanceolata本身都寫成lanceolata subsp. lanceolata
不過人人都叫慣左bella, 中間舊野咁長而且唔係咁多人知
所以是但喇~
呢類咁既complex仲有另一種毬蘭australis都係幾種葉形唔同但花一樣既合埋一齊
回復

Tony 發表於 2008-5-6 00:09:26 |顯示全部樓層
哦~~~好深奧 ,不過都明白咗少少 ,唔該晒
咁我叫佢Hoya bella啦
回復

格温多林 發表於 2008-5-9 16:21:59 |顯示全部樓層
真好看!
回復

Tony 發表於 2008-5-19 17:18:17 |顯示全部樓層
到而家仲開緊.....不過開始謝lu  
回復