羅勒BASIL ?

作者: fianfumy 发表于 2008-4-30 00:07:33
2359 5
請問九層塔 與 羅勒(THAI) 是否同一品種呢 ?
carolc 發表於 2008-4-30 00:12:02 |顯示全部樓層
basil is a BIG family!!!
草民 發表於 2008-4-30 00:13:52 |顯示全部樓層
一般來講係同一樣野,不過有好多種唔同味道。
fianfumy 發表於 2008-4-30 00:20:22 |顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

SORRY   , 我可能有語言上問題 , 我知九層塔是BASIL系列中之一 .
我應該是問九層塔= 羅勒(THAI) ?

因昨日在花墟一花店的店員同我講 九層塔咪即是泰國羅勒 .
但到另一花店的人同我講 九層塔與 羅勒(THAI)是唔同 , "花 & 支" 都唔同顏色 , 是2種植物 !
所以我才有所提問 , 請勿見怪我這位新仔 !

草民 發表於 2008-4-30 00:34:47 |顯示全部樓層
我而家有種四種羅勒,都唔知點稱呼,兩只樣子一樣,味道唔同。
品種太多,又易雜交,多用插枝免走味。
以下名稱點搞得掂
茴香羅勒、丁香羅勒(七層塔?)、暹邏羅勒、萵苣羅勒、
桂皮羅勒、香水羅勒、灌木羅勒、希臘羅勒、香球羅勒、
萊姆羅勒、荷力羅勒、沙拉羅勒、西非羅勒、大葉羅勒、
神奇羅勒、非洲藍羅勒..等
蠍子仔 發表於 2008-5-1 13:10:14 |顯示全部樓層
花墟賣果d,多是食用的羅勒-甜羅勒
又名九層塔,即系泰國果隻,又名金不換,都系佢來
成株綠油油的
另一賣的系紫色的紫羅勒,可食用,觀賞多d