懷念之舊花新貼--矮牽牛篇

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2007-8-1 13:53:48
5772 44
EddieOR 發表於 2007-8-3 00:39:17 |顯示全部樓層
好勁呀你,有好多牽牛,厲害厲害!
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-3 11:30:37 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-8-3 00:39 發表
好勁呀你,有好多牽牛,厲害厲害!  

多謝EddieOR贊賞啊 ,呵呵。矮牽牛品種同花色繁多,我只種佐一小部分咋
回復

EddieOR 發表於 2007-8-3 12:49:51 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-8-3 11:30 發表

多謝EddieOR贊賞啊 ,呵呵。矮牽牛品種同花色繁多,我只種佐一小部分咋

但係都花左唔少既心血,佩服佩服!
回復

海豚yan 發表於 2007-8-3 18:58:17 |顯示全部樓層
d色好令ar~ 我個d都俾我整到雜曬la~~
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-4 10:15:17 |顯示全部樓層
原帖由 海豚yan 於 2007-8-3 18:58 發表
d色好令ar~ 我個d都俾我整到雜曬la~~

普通矮牽牛,好似公園花蓸個啲品種我就開始唔種啦,一般係種子公司買番嚟過啲都會有名字,唔同系列各有特色,你可以上呢到睇http://www.parkseed.com/webapp/w ... uestType=NewRequest

我包保你睇到眼药缭乱,样样都想要
回復

Monse 發表於 2007-8-4 14:06:53 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-8-4 10:15 發表

普通矮牽牛,好似公園花蓸個啲品種我就開始唔種啦,一般係種子公司買番嚟過啲都會有名字,唔同系列各有特色,你可以上呢到睇http://www.parkseed.com/webapp/w ... d=10101&catalog ...

咁岩既我剛在這個綱訂左批種子準備秋播,不過我覺得這間的種子買得好貴而且種子量少,種子包裝又麻麻地。
回復

海豚yan 發表於 2007-8-4 20:16:38 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-8-4 10:15 發表

普通矮牽牛,好似公園花蓸個啲品種我就開始唔種啦,一般係種子公司買番嚟過啲都會有名字,唔同系列各有特色,你可以上呢到睇http://www.parkseed.com/webapp/w ... d=10101&catalog ...

太普通個d我都唔會鍾意啦...
所以就成日整d唔同既顏色出黎啦~

仍然都係影得好唔清楚

回復

海豚yan 發表於 2007-8-4 20:17:38 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-8-4 14:06 發表

咁岩既我剛在這個綱訂左批種子準備秋播,不過我覺得這間的種子買得好貴而且種子量少,種子包裝又麻麻地。

係咩?不過當見到岩心水既種子之後,就算真係好貴,都會忍唔住買左佢..
回復

Monse 發表於 2007-8-6 09:07:38 |顯示全部樓層
原帖由 海豚yan 於 2007-8-4 20:17 發表

係咩?不過當見到岩心水既種子之後,就算真係好貴,都會忍唔住買左佢..

Me to.
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-6 10:02:38 |顯示全部樓層
泛美的種子質素好,而且品種比較純,所以也會比較貴,好似懸垂系列如Wave, Easy Wave, 和Tidal Wave ,平均都要個幾銀一粒哦,不過都係值得嘎
回復

EddieOR 發表於 2007-8-7 18:30:51 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-8-6 10:02 發表
泛美的種子質素好,而且品種比較純,所以也會比較貴,好似懸垂系列如Wave, Easy Wave, 和Tidal Wave ,平均都要個幾銀一粒哦,不過都係值得嘎

有時幾銀一粒的種子是發不到芽的會心痛的
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-7 22:24:14 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-8-7 18:30 發表

有時幾銀一粒的種子是發不到芽的會心痛的  

系啊,但係一睇到啲花會咁靚又會忍唔住手啊
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-7 22:25:19 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-8-7 10:24 PM 發表

系啊,但係一睇到啲花會咁靚又會忍唔住手啊

鍾意就買,唔鍾意送都唔要
回復

JenniferC 發表於 2007-8-7 23:55:10 |顯示全部樓層
矮牛多花色漂亮又易種,中了毒好耐了

我又貼我這懶蟲春播的矮牛,終於有一株開花,其他要等了。
單瓣的我只訂了[超级瀑布‧淡蓝紫色]及[海市蜃楼回波‧混色],這是…超级瀑布?

回復

羊咩咩 發表於 2007-8-8 00:00:21 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2007-8-7 11:55 PM 發表
矮牛多花色漂亮又易種,中了毒好耐了

我又貼我這懶蟲春播的矮牛,終於有一株開花,其他要等了。
單瓣的我只訂了[超级瀑布‧淡蓝紫色]及[海市蜃楼回波‧混色],這是…超级瀑布?
http://images5.fotop.net/albums5/Jennif ...

種得唔錯喎,好健康,日後多多上黎玩啦
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-8 10:31:29 |顯示全部樓層
Jennifer,春播到依家咁熱都仲可以開花,你真係叻啦。呢只花色好靚啊!
如果想要它跟住落嚟繼續有花開,呢個時候最好摘心,換過個大啲嘅花盆,等它專心成長,唔好開花住。夏季熱再要它用好多養分嚟開花好難為它嘎。
回復

Fonica 發表於 2007-8-8 15:58:48 |顯示全部樓層
先頭以為牽牛同矮牽牛一樣,但係見到呢個post,攪到我好想好想好想試吓種呀
諗著同八王爺買包種子試種 ~ 其實難唔難打理呢?係咪如果用吊盆種會垂落嚟唔洗比嘢佢爬嫁?請多多指教
回復

sosxxx12 發表於 2007-8-8 18:08:02 |顯示全部樓層
I like the 波浪系列之藍色
回復

JenniferC 發表於 2007-8-8 18:12:30 |顯示全部樓層
其實矮牛是否只有1年多壽命呢?
這是上星期離我而去的"自來牛牛",由06年4月出小苗年終花開不斷的…
拍於06年8月

拍於06年11月

期間修剪了不再開花只生小葉的老枝子(只長開不了花的花咢)及修短其他枝子後繼續長生枝開花
拍於07年1月

拍於07年6月

7月尾終於不再長正常size的葉子,開了最後3朵小花就走了。
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-8 18:23:38 |顯示全部樓層
呵呵笑你平平去那訂種子呀?
回復