百香果會唔會好惹蟲?

作者: ChrisTsui 發表于 2008-4-27 00:53:42
9387 85
maymay靚 發表於 2008-5-3 23:50:46 |顯示全部樓層
都種左 一年多啦, 係家附近園莊個伯伯送我一個雞蛋果,  (又食又拎)由種子開始的...
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-3 23:56:20 |顯示全部樓層
好犀利喎~
我仲以為用種子有排種,所以貪快買o左一盆番o黎
你種o既係乜o野色果實呀?
我見台灣有黃+紫混合體 如果有果實賣,我都想種用種子種起~
回復

maymay靚 發表於 2008-5-4 00:04:46 |顯示全部樓層
當日伯伯給我的果是深啡色,相內之果是青色, 有些已漸漸變紫色...
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-4 00:13:18 |顯示全部樓層
咁你果盆應該係紫色果啦~
我果盆係黃色果,我仲未見過一個完全成熟o既黃色百香果係點o既樣~好期待呀
睇資料,黃果實比紫果實重一倍有多,果味都有d唔同,如果有果實,遲d貼出o黎~或者睇o下你有冇興趣攞d果實再種多盆吖(哈哈,諗得太遠tim~)
回復

maymay靚 發表於 2008-5-4 00:21:37 |顯示全部樓層
好呀, 到時交換品種, 不過花園要整多D棚比佢 (欄), 真係生得好癲ga..
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-4 00:28:28 |顯示全部樓層
好吖~
我今日見枝葉之間好似出咗d類似花冧o既東西,唔多似係葉,希望係花啦~
我個花棚仲未整好,依家都係用幾支竹仔撐住先
回復

maymay靚 發表於 2008-5-4 00:32:38 |顯示全部樓層
落多 d 肥啦, 好食肥ga...,無水d葉就軟晒, 好天一日要淋兩次水.
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-4 00:37:13 |顯示全部樓層
哦~原來好食肥o架?  我種咗咁耐都只係施過兩次粒肥~
聽朝再施d有機肥先~
多謝你o既資料,希望好快會有好消息
回復

Yuffie 發表於 2008-5-4 05:09:01 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-5-1 01:23 發表

你係唔係講地植o個棵呀?大約用o左幾耐至長到一米高呀?
我o個盆曾經種落地,之後又掘返上盆,比我折騰o左4個幾月,依家都係一米高多d,但係d葉好疏落,我諗佢有排都開唔到花 ...

二月尾落地 (夏季尾)﹐當時只有一小片三毫米的子葉﹐又黃有瘦。  這是我昨天拍的照片﹐最高那株已經超過一米高了﹗
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-4 12:04:01 |顯示全部樓層
原帖由 Yuffie 於 2008-5-4 05:09 發表

二月尾落地 (夏季尾)﹐當時只有一小片三毫米的子葉﹐又黃有瘦。  這是我昨天拍的照片﹐最高那株已經超過一米高了﹗

二月尾=夏季尾,你是在澳紐嗎?
你好像種了好幾棵呢~
有沒有施肥呀?
MayMay靚話好食肥o架~
回復

fnv234 發表於 2008-5-4 12:14:36 |顯示全部樓層
原帖由 Yuffie 於 2008-5-4 05:09 發表

你有冇摘心?剪主芽落嚟插會多D分枝,而且可以多一棵
回復

maymay靚 發表於 2008-5-4 22:01:14 |顯示全部樓層
你話 見枝葉之間好似出咗d類似花冧o既東西, 唔知係咪花?  post 個冧樣比你睇

開始 熟啦.... 變色啦

熱 002X.JPG
回復

maymay靚 發表於 2008-5-4 22:18:06 |顯示全部樓層

你棵 真係好奀喎!!! 比d肥佢啦, 唔係...有排都唔會有花 / 果....  我係每月落一次有機肥, 今日又落左啦
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-4 23:43:11 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-5-4 22:01 發表
你話 見枝葉之間好似出咗d類似花冧o既東西, 唔知係咪花?  post 個冧樣比你睇

開始 熟啦.... 變色啦

係呀~就係咁o既樣啦,不過細粒好多,原來真係花冧~
我o個盆可能係營養不良
你種o個d就o黎食得啦喎,我朋友話將個果放到少少皺皮至食,咁會香d,唔知係唔係呢?
回復

maymay靚 發表於 2008-5-5 12:46:44 |顯示全部樓層
上次伯伯比我食個次, 口感就麻麻, 不過今次種左咁耐至有成果, 一定會好味好多,
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-5 15:12:42 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-5-5 12:46 發表
上次伯伯比我食個次, 口感就麻麻, 不過今次種左咁耐至有成果, 一定會好味好多,

你就o甘食呀? 好酸喎
我最常用o既食法係將果肉用攪拌器攪碎(連核),然後隔渣,溝蜜糖+水,好好飲
自己種o既一定好味好多
回復

maymay靚 發表於 2008-5-5 17:13:51 |顯示全部樓層
又唔酸, 甜甜地.. 可能已會熟透 (深啡色).
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-6 03:05:39 |顯示全部樓層
甜甜地o甘好呀
我好似從來未食過甜o既百香果,次次都係酸到牙骹軟
可能真係未夠熟啦~
回復

maymay靚 發表於 2008-5-6 13:02:26 |顯示全部樓層
近日天氣真變幻莫測, 時晴時雨, 昨晚好大風好大雨, 怕打落晒d果, 同新落既種子, 收工急急回家搬呀搬呀...  今早見到都有2棵蕃茄拆斷左  已有蕃茄仔仔啦
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-6 15:06:50 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-5-6 13:02 發表
近日天氣真變幻莫測, 時晴時雨, 昨晚好大風好大雨, 怕打落晒d果, 同新落既種子, 收工急急回家搬呀搬呀...  今早見到都有2棵蕃茄拆斷左  已有蕃茄仔仔啦 ...

咁慘呀
o尋晚上網見有人提醒做好防風措施,當時未放工,都好擔心o下~
今朝視察災場,見到只係一盆士多啤梨比風吹跌...但係 盆百香果又再比d貓當廁所,liu開晒d泥當貓沙(我已經用鐵絲網住個盆o架啦)
好耐之前試過幾次,我換o左一半泥,但係依家d根生到咁密,又就o黎開花,再換泥驚會傷到盆植物
都唔知第日d果實食唔食得
回復