香草-F-CHERVIL山蘿蔔,LAVENDER薰衣草,OREGANO牛至..

作者: gtrnismo 發表于 2008-4-25 15:05:25
11672 42
首先多謝草民兄的
芫荽 , unknown mint, chocolate mint, apple mint
和貓貓的"神香草"

剌芫荽如果無錯應該系食越南粉其中一種香草, 正﹗

unknown mint (話時話呢隻係乜薄荷?)

神香草HYSSOP
[size=+0]用    途 :
花可拌入沙律,葉可少量加入食物中增加風味,有增進食欲﹑幫助消化﹑祛痰殺菌功用。亦可泡澡或用於蒸臉諼膚。葉能促進油脂消化,可增加辣味口感,並具抗毒﹑殺菌的效果,浸出液有鎮定的功能,可治感冒﹑支氣管炎。 栽    培 :日照充足通風良好,排水良好的沙質壤土或土質深厚壤土為佳。種子直播,每穴2-3粒,植株間距40-50CM。
ref: http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1115159668

期待已久的CHOCOLATE MINT 巧克力薄荷

APPLE MINT bb 小小蘋果薄荷

多謝晒多謝晒

評分

查看全部評分

草民 發表於 2008-4-25 15:30:22 |顯示全部樓層
>>>unknown mint (話時話呢隻係乜薄荷?)
有瑞士利口樂糖的味道,就叫瑞士薄荷啦。

你盆巧克力薄荷隔離係另一種,唔知係唔係叫薑味薄荷 ?
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-25 15:39:15 |顯示全部樓層

CHERVIL

CHERVIL 山蘿蔔
botanical name: Anthriscus cerefolium

法國的Fines Herbes的其中之一(chervil, chives, parsley, tarragon), french potato soup Sauce béarnaise必出現的東西, 與雞蛋和蔬菜是好朋友

種植方法同parsley差不多,不過沒parsley那麼需要陽光, 根容忍倒好濕, 怕熱, 非常耐寒, 香港的天氣越凍越綠越靚, 算是容易種
chervil用盆種會比parsley容易種得更靚, 空間不像parsley需要的那麼多, 選擇種parsley的朋友不妨試試chervil

味道同parsley差不多, 不過青D, 優雅D

現送上法國的朋友, chervil

苗同parsley非常相似, 連出真葉都似

我覺得最漂亮的一刻

把大的移到後院, 隔幾日泥裡未發芽的種子又出翻尼....感嘆大自然的生命力

不夠位

開始不長大, 因為不夠泥

除剩1株

開花的時候, 下面的葉變白, 應該是不夠肥

回復

草民 發表於 2008-4-25 15:39:35 |顯示全部樓層
刺芫荽就黎開花啦,小心D刺呀。一棵種子有成千上萬粒,跌落泥出芽以為生青苔。
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-25 15:40:52 |顯示全部樓層

薑味薄荷???

原帖由 草民 於 2008-4-25 15:30 發表
>>>unknown mint (話時話呢隻係乜薄荷?)
有瑞士利口樂糖的味道,就叫瑞士薄荷啦。

你盆巧克力薄荷隔離係另一種,唔知係唔係叫薑味薄荷 ?

巧克力薄荷隔離係另一種? 邊度....sorry吾系好明
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-25 15:43:09 |顯示全部樓層

o thank you呀

原帖由 草民 於 2008-4-25 15:39 發表
刺芫荽就黎開花啦,小心D刺呀。一棵種子有成千上萬粒,跌落泥出芽以為生青苔。

D刺都好林下
因為重未大得透

遲下可能要帶手套

成千上萬粒.....種子可吃嗎?
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-25 15:50:50 |顯示全部樓層

CHERVIL 後院篇

分盆出來的, 好可愛

開始多了。。。又要想辦法

小林

難道又要殺

把心一橫....原來裡面有過20株, 殺剩5株, 開花添

花非常細

大風後前面的死掉, 後面的開花卻開得很高
回復

草民 發表於 2008-4-25 16:00:58 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-4-25 15:40 發表

巧克力薄荷隔離係另一種? 邊度....sorry吾系好明

巧克力薄荷個盆入便,隔離果棵圓圓地D葉,係另一種薄荷,唔同味咖。
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-25 16:12:03 |顯示全部樓層

LAVENDER

LAVENDER 薰衣草有好多種,
我種的是英國薰衣草, 亦是最普遍的一種
English lavender
botanical name: Lavandula angustifolia

薰衣草的用途我不用多說了, 由廁所到廚房都見到薰衣草的製成品

薰衣草喜愛乾和鹼的土, 非常耐寒, 愛日照, 泥土越肥葉越密但essential oils越少, 根怕濕
整株植物都可用, 因為葉都很香的

幼苗很像basil

中間的是野草.....我初初吾知以為lavender生得禁快

最高的那兩株就是賊

野草最高

分盆了, 泥裡竟然出chamomile.....莫名其妙

到現在還未開花....

回復

gtrnismo 發表於 2008-4-25 16:42:38 |顯示全部樓層

OREGANO

OREGANO (Pot Marjoram)
botancial name: Origanum vulgare

名字來自希臘 = mountain delight

香味很易接受, 所以用途廣泛, 經常與basil一起混番茄, 通常會晒乾用 (晒乾後香氣比新鮮更香)
pizza / pasta 上常見的香草, 與辣椒是好朋友

oregano很容易種, 而且很容易種得靚, 我想不到有什麼會另oregano死的方法, 除非你完全讓泥土晒乾, 否則都不會輕易死掉。
oregano 耐寒耐熱耐晒耐乾香草來說算耐濕, 不用肥, 繁殖容易, 壓根插枝分株種子都可以。
7月開花期前收成就ok, 否則會老(苦)
盆種又得, 田種又得

葉下繼續發芽

不夠位要換盆

用盆種都觀賞用都ok
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-25 16:44:15 |顯示全部樓層

你吾講我都吾知重有其他....

原帖由 草民 於 2008-4-25 16:00 發表

巧克力薄荷個盆入便,隔離果棵圓圓地D葉,係另一種薄荷,唔同味咖。

要落去睇睇先

咩名呢?
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-25 16:50:35 |顯示全部樓層

OREGANO 後院篇

落地了

有薄荷混入!

移位...

再移

最近的真的高很多

多謝各位收看
今次大比拼到此為止, 再開花結果我再update
再見
回復

草民 發表於 2008-4-25 16:59:08 |顯示全部樓層
師兄個大比拼香草系列真係精心大制作,~~~服~~~
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-25 17:03:35 |顯示全部樓層

嘩你叫我師兄>>>>>????

原帖由 草民 於 2008-4-25 16:59 發表
師兄個大比拼香草系列真係精心大制作,~~~服~~~

吾好反我喇
講種野真系吾夠你反呀兄台

無你同貓貓同虎兄+各位幫助邊有禁多野寫?
回復

carolc 發表於 2008-4-26 11:22:04 |顯示全部樓層
你種咁多, 有冇用過來吃架
回復

草民 發表於 2008-4-26 18:31:15 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-4-26 11:22 發表

佢話用D香草黎堆肥喎,嘩!肥料都香噴噴
回復

epwww 發表於 2008-4-26 22:52:52 |顯示全部樓層
好精彩   ,都好鍾意種香草
可借地方有限...香草又鍾意曬太陽...睇下都好開心...
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-27 21:49:07 |顯示全部樓層

上次虎兄不是教我地整, 我重有立刀添

原帖由 carolc 於 2008-4-26 11:22 發表

上次道菜我好鐘意, 因為我中意wasabi, 包括中國版本既

正呀, 連我吾系禁中意食豬肉既都食
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-25 21:32:27 |顯示全部樓層

更新oregano

有陽光既時候會硬好多好多

無陽光時候林林地向下, 尤其落雨天

之後就會天然壓根, 蔓延落去
回復

草民 發表於 2008-6-25 22:53:35 |顯示全部樓層
oregano 應該開花勒,我果D六月中已開左花。
呢排雨水多軟弱無力。
回復

123下一頁