香草-D-MINT薄荷+LBALM香蜂草+LGRASS香茅+CHAMOMILE甘菊

作者: gtrnismo 發表于 2008-4-24 23:01:27
10623 30
我唸都無人唔知咩係薄荷囉

MINT (MENTHA) 有幾百種之多
常見的有 water mint (mentha aquatica), spearmint (mentha spicata), pepper mint (Mentha × piperita), apple mint, pineapple mint, orange mint, chocolate mint等....

我種的連我自己都不敢肯定, 種子包裝寫 "mentha spicata" 但我看覺得是pepper mint

種薄荷 = 不用理
薄荷對泥土的要求 = 零, 是眾香草數1數2的無要求, 水種都得。
陽光不用很多, 水不用很多
營養越差葉越尖
薄荷根非常"invasive", 差不多每一本書都會提起呢個問題, 如果隔離有種薄荷的話, 小心D根生過隔離導致旁邊的植物營養不良。

薄荷的baby特別細小, 但發芽率高得很

分盆落地

薄荷好多蟲咬, 香草最多lone lone系佢
好快又要剪刀, 長得好快

gtrnismo 發表於 2008-4-24 23:13:12 |顯示全部樓層

MINT - 落地篇

試試放小小mint落地, 一個唔打理既地方

好快就生得幾靚

幾日後變左感樣.....呢D就叫invasive

快過野草

知道 好快要搬屋

前院應該有位, 決定拉幾條去前面, 其餘既堆肥

左邊mint, 中間lemon balm, 右邊lavender bb
必須要用lemon balm尼隔開lavender, 因為lemon balm都不是弱者

不受控

大家有種過薄荷都知, 除非你天天又飲薄荷又食薄荷, 否則你每個禮拜都要剪兩次
回復

草民 發表於 2008-4-24 23:34:44 |顯示全部樓層
你種香草唔使大比併啦,根本都冇人夠你甘勁
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-24 23:35:14 |顯示全部樓層

LEMON BALM

LEMON BALM
botanical name: Melissa officinalis
我見過系園藝館有人話lemon balm = bee balm, 我看應該是錯了吧
BEE BALM = MONARDA, 其實系horse mint, 葉長似辣椒

lemon balm 是利口樂主要成份之1, 好多人都囉佢尼沖茶飲
我試過用lemon balm + mint 出尼既校過系方力申既冰極檸味, 90%似

wikipedia話lemon balm搞碎可以防蚊, 我看不行, 因為試過好似無咩效

lemon balm又系入門野, 有陽光會好快大但一晒得多就好易葉有黃邊
種室內會比較靚, 室外如果多太陽既地方必須勤剪, 否則會又黃又啡
排水是唯一關鍵, 無什麼其他會令lemon balm死

繁殖方面插枝不建議建議種子, 或簡單分株。

是我女朋友想買的, 旺角買10蚊盆
佢話種乜都死所以我先分株....
最後佢真系連lemon balm都種死左, 之後佢就無再種野, 而我既lemon balm就一路流傳至今...

明顯見倒天晴同天陰既分別, 天陰果幾日lemon balm會好靚

分株出來的小朋友, 兩個禮拜就會生到上面一樣禁大, 同薄荷差不多的速度﹗

下圖的下面那株就是上圖的baby的2個星期後的樣子

回復

gtrnismo 發表於 2008-4-24 23:54:55 |顯示全部樓層

LEMON GRASS

又係鳴謝時間

今此要多謝既係miss 貓貓, 好感謝佢係我信箱放炸彈。
如果用種子種起可能天光都未有

LEMON GRASS
botanical name: Cymbopogon citratus

香矛不多介紹了, 由細食到大
不過想提一提既係原來葉都有用, 用途同香矛差不多
但可以用尼沖茶減輕感冒 (詳情必須問醫生 )

種植無咩要求, 唯一要求係溫度, 於冬天時 (就算香港不寒冷的冬天) 香矛都差不多會冬眠, 停止生長, 尤其幼苗
聽講香矛會引蛇, 郊區的朋友小心。
香矛的葉簡直就系野草一樣, 採香矛時小心界手

貓貓給我時我剪了所有的葉

春天到長新葉

橫睇店睇都係野草....哈哈, 不過我真係好中意食香矛架

遲D會變成1大堆, 不知如何是好

周公時間, 遲D再加chamomile同埋其他香草
暫時再會

回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-25 00:27:36 |顯示全部樓層
原來香茅會引蛇o架?
我o係花園種o左兩盆香茅,上次見到o個條蛇,就係捲住其中一盆
終於恍然大悟啦~
回復

藍天使 發表於 2008-4-25 11:06:25 |顯示全部樓層
本來我都好想種香茅, 不過見你話會吸引d 蛇, 都係唔好搞我
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-25 11:21:03 |顯示全部樓層

要睇你住邊喇

原帖由 藍天使 於 2008-4-25 11:06 發表
本來我都好想種香茅, 不過見你話會吸引d 蛇, 都係唔好搞我

不過要睇咩蛇, 綠色果D之前跑步成日都見倒, 吾咬人架
回復

藍天使 發表於 2008-4-25 11:23:26 |顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

我果頭有蛇出沒, 所以唔洗沒, 怕怕.
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-25 11:56:40 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-4-25 11:21 發表

不過要睇咩蛇, 綠色果D之前跑步成日都見倒, 吾咬人架

我上次見到o個條都係綠色,就算唔咬人,我諗起都毛管戙
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-25 12:14:08 |顯示全部樓層

CHAMOMILE

我種既係GERMAN CHAMOMILE
botanical name: Matricaria recutita
又叫做wild chamomile

有3種比較出名既chamomile:

a) Anthemis nobilis 或 Chamaemelum nobile
b) Anthemis nobilis 或 Chamaemelum nobile - Flora Pleno
c) Matricaria recutita

chamomile 因為花有似蘋果的氣味所以希臘文的意思是"地上的蘋果" (χαμαίμηλον ) - chamaimēlon
chamomile 飲用可以醫胃痛, 沖茶可幫助消化, 可以製造精油, 可以做化妝品, 洗頭水等
chamomile可以達20寸高, 書寫怕晒但經驗告訴我不怕晒但怕熱, 泥土需要很沙和微酸, 葉怕濕易爛, 長葉速度非常快,
我個人覺得chamomile發芽率是最高的, 可以說是90%, 我曾數過超過500株, 但可能不太適合香港氣候種植, 所以當天氣熱時加上潮濕(尤其春天), 會整株死掉
所以都好難控制, 我現在分3個地方去種
a) 盆種 - 最容易控制水和陽光和泥, 不過因為chamomile長得高, 所以單一株很容易吹倒, 這盆我是全日照不發現有什麼問題
b) 地種土壤普通陽光普通 - 很多株無故死掉, 沒有蟲害但一兩天便很快了結, 土壤已經有60%沙土, 挖出來看死的全都爛根, 是春天才有得問題
c) 地種土壤差陽光不足 - 生長速度明顯較慢, 但非常健康, 沙的百分比差不多是85%, 這10幾株我種在樹下所以陽光極度不足, 但奇怪很健康

chamomile 發芽比其他香草更需要陽光, 我不肯定是溫度還是太陽的問題, 但肯定泥太多水份不太發芽 (奇怪)
還有, 要小心他們的種子, 他們可以在泥裡半年都不發芽, 一有適合條件他們便全爆出來
如果要買種子種的話, 建議帶5-6個朋友去一起share, 否則多大的地方都不夠

真葉是非常典型的"菊花"形

下面: 這盆裡有6-7株, 我最後把他們搬到別處去

發現一株都需要一把間尺長的直徑的盆才夠位

留意圖中, 有粒野就系花蕾喇

春天了, 開花了, 好似....野花

又看看落地的那邊
回復

fianfumy 發表於 2008-4-25 12:27:23 |顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

gtrnismo 師兄 , 你的大比併好精彩 , 真係要多多向你學習 , 我正在用種子種basil ( lemon ) 及 basil ( thai) , mint (唔合那一種)  及  辣椒  ,  全部已發芽啦 .
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-25 12:28:00 |顯示全部樓層

CHAMOMILE 落地

好開心, 由盆取出落地種

開始覺得似草皮多過種花

開始吾知想點

比mint 更加aggressive

用了兩個小時時間去移位, 太多了, 已經把5份1分了給網友

問題沒有解決

打回原型....又係吾夠位

用了半天把他們全部由後院搬到前院, weekend無得出街......

最後把一些比較健康的移到樹旁, 其他的.....殺
留意黑黑地果D都就快死, 一入春就死傷無數, 好採....就系人口過多, 死可以平衡人口
但問題係到現在還未找到兇手, 是春天的濕度? 泥土? 移位傷根? 蟲害? 又看不見.....
不理了, 反正現在很多都開花, 去弱留強吧

如果你地有種chamomile, 請指點下
好想知道死因
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-25 12:32:25 |顯示全部樓層

吾好叫我師兄喇

原帖由 fianfumy 於 2008-4-25 12:27 發表
gtrnismo 師兄 , 你的大比併好精彩 , 真係要多多向你學習 , 我正在用種子種basil ( lemon ) 及 basil ( thai) , mint (唔合那一種)  及  辣椒  ,  全部已發芽啦 .

我都係中意食野所以先種

香港買香草實在貴得恐怖, 所以先自己尼

哎呀...bun fun有3皇冠果隻 (吾記得系15還是20蚊) 有3隻味道既BASIL, 好底買架

如果旺角分開買每包都要8-10蚊

祝你的香草baby快高長大
回復

famoon 發表於 2008-4-25 13:15:12 |顯示全部樓層
香茅會引蛇我真係唔知, 我果盆香茅試過o係根度吽過一窩蟻, 仲要係一頭香茅一窩蟻! 嚇死我...
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-25 14:01:18 |顯示全部樓層

多沙就多蟻

原帖由 famoon 於 2008-4-25 13:15 發表
香茅會引蛇我真係唔知, 我果盆香茅試過o係根度吽過一窩蟻, 仲要係一頭香茅一窩蟻! 嚇死我...

蟻怕水

沙通水

多沙就多蟻

細個時候會all尿落個竇度.... hahahah
回復

草民 發表於 2008-4-25 16:24:33 |顯示全部樓層
刺芫荽驅蛇,臭草驅蟻,將臭草D葉放係花盆泥面。
回復

fianfumy 發表於 2008-4-25 17:31:24 |顯示全部樓層
hi gtrnismo :
甜菊相片
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-25 17:49:02 |顯示全部樓層

原來係stevia

原帖由 fianfumy 於 2008-4-25 17:31 發表
hi gtrnismo :
甜菊相片

找到這個, 應該對你有幫助"

Stevia plants do best in a rich, loamy soil -- the same kind in which common garden-variety plants thrive.  Since the feeder roots tend to be quite near the surface, it is a good idea to add compost for extra nutrients if the soil in your area is sandy.

Besides being sensitive to cold during their developmental stage, the roots can also be adversely affected by excessive levels of moisture.  So take care not to overwater them and to make sure the soil in which they are planted drains easily and isn't soggy or subject to flooding or puddling.

Frequent light watering is recommended during the summer months.  Adding a layer of compost or your favorite mulch around each stevia plant will help keep the shallow feeder roots from drying out.

Stevia plants respond well to fertilizers with a lower nitrogen content than the fertilizer's phosphoric acid or potash content.  Most organic fertilizers would work well, since they release nitrogen slowly.

ref: http://www.stevia.net/growingstevia.htm
回復

fianfumy 發表於 2008-4-25 18:08:02 |顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

收到了 , 唔該哂 !
回復

12下一頁