請教-如何用120走莖插葉繁殖

作者: 綠葉 發表于 2008-4-23 15:09:18
8416 33
這是上次花展時在發叔檔買的120, 出了大截走莖, 之前看曾過一些帖說可用它繁殖,
應該用那部份, 怎樣插法才對呢, 可否教路, 謝謝!

120 (Small).JPG
heiheimama 發表於 2008-4-23 15:12:36 |顯示全部樓層
成條剪出來,走莖頭尾留一小段(方便企穩),入泥,完成.

就算不繁殖,也要剪去走莖,母株才會開花架!~
回復

agnespoon 發表於 2008-4-23 15:13:27 |顯示全部樓層
我果盆都開始有走莖呀. 我都好想知呀.
回復

綠葉 發表於 2008-4-23 15:15:25 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-23 15:12 發表
成條剪出來,走莖頭尾留一小段(方便企穩),入泥,完成.

就算不繁殖,也要剪去走莖,母株才會開花架!~

謝謝你, 要剪去走莖嗎, 我覺得走莖很美, 要剪走全部, 很可惜, 留點走莖行嗎?
回復

heiheimama 發表於 2008-4-23 15:19:12 |顯示全部樓層
你棵小天鵝仲好細,生太多走莖母株不會大也不會開花,你等母株大些再留走莖也不遲.~
回復

綠葉 發表於 2008-4-23 15:21:46 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-23 15:19 發表
你棵小天鵝仲好細,生太多走莖母株不會大也不會開花,你等母株大些再留走莖也不遲.~

啊, 原來是這樣, 那我剪了它, 大些再留吧, 謝謝你!
回復

Workingbee 發表於 2008-4-23 16:39:58 |顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

既然你剪左佢,而又有二條走莖咁多...會唔會可以分享或交換啊!
回復

celiaw 發表於 2008-4-23 17:03:24 |顯示全部樓層
原帖由 Workingbee 於 2008-4-23 16:39 發表
既然你剪左佢,而又有二條走莖咁多...會唔會可以分享或交換啊!

我都係呀!分享或交換啊!可以嗎?
回復

heiheimama 發表於 2008-4-23 17:05:20 |顯示全部樓層
有人想要嗎,我出緊2隻啊,等多2個星期左右...
回復

agnespoon 發表於 2008-4-23 17:08:49 |顯示全部樓層
我都出緊2條走莖呀, 不過我果盆好似仲細盆過樓主果盆少少, 哈哈!
回復

celiaw 發表於 2008-4-23 17:09:19 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-23 17:05 發表
有人想要嗎,我出緊2隻啊,等多2個星期左右...

我可以要嗎?
回復

tata 發表於 2008-4-23 17:10:12 |顯示全部樓層
我棵都有走莖, 無剪佢呀~我覺得佢"dum"落嚟好靚
回復

agnespoon 發表於 2008-4-23 17:13:29 |顯示全部樓層
我想問如果剪左之後再放入泥度繁殖, 咁佢咪都一樣會係打橫生羅?
回復

agnespoon 發表於 2008-4-23 17:14:26 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-4-23 17:10 發表
我棵都有走莖, 無剪佢呀~我覺得佢"dum"落嚟好靚

我都唔係好捨得剪
回復

pinky 發表於 2008-4-23 17:16:09 |顯示全部樓層
因為通常唔剪走莖 , d 走莖又越來越弱 ( 即細隻 )
想問如果將 d 走莖同時一齊落泥 (同母株同一個盆)
係咪都會搶到母株營養 ???
係呢情況下母株係唔係唔會常開花呢 ???
而 d 走莖會唔會又大隻 d ??
回復

agnespoon 發表於 2008-4-23 17:20:51 |顯示全部樓層
原帖由 pinky 於 2008-4-23 17:16 發表
而 d 走莖會唔會又大隻 d ?? ...

我估分開盆種對走莖同母株都會好d.
回復

heiheimama 發表於 2008-4-23 17:23:45 |顯示全部樓層
原帖由 celiaw 於 2008-4-23 17:09 發表

我可以要嗎?

當然可以celia,請你2星期後pm提一提我.你出回郵ok?~
回復

pinky 發表於 2008-4-23 17:24:46 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-4-23 17:20 發表

我估分開盆種對走莖同母株都會好d.

但分得太多 , 我驚我家又無咩位安置佢地咋 !!!!!
回復

heiheimama 發表於 2008-4-23 17:27:25 |顯示全部樓層
原帖由 pinky 於 2008-4-23 17:16 發表
而 d 走莖會唔會又大隻 d ?? ...

我自己未試過,不過亦有花友連著母株來將走莖落泥.但我覺得d走莖都幾粗生啊,就咁pat落泥都冇問題,照生.~

其實我都係種左小天鵝幾個月,之前太懶,攪到d走莖大過阿媽,早排剪哂去換熊仔,三個星期後就有花lump了.你話d走莖係唔係為禍呀!~
回復

tata 發表於 2008-4-23 17:28:22 |顯示全部樓層
可以試吓將啲走莖"橋"番泥面, 個人覺得咁樣個走莖會壯啲~  其實額索花係懸垂型, 係會不停地長出走莖~ 走莖強壯咗又會喺走莖出花, 試想吓成梱嘢都係白色花, 咁咪好靚,好正囉(幻想中 )

http://web.igarden.com.tw/magazi ... =870&serial_m=3
回復

12下一頁