拖鞋蘭苗 paph. micranthum 係唔係難種既品種??

作者: yckjoe 發表于 2008-4-22 21:33:53
8965 31
今天我見棵拖鞋蘭幼苗好得意, 忍唔住買左佢~ 諗住從苗仔種到佢開花, 應該會希好大成功感~
但返到屋企後, 上網search下d種植資料(我未種過拖鞋蘭的), 先知道幾難種.. 好似話呢隻要溫差大先得, 我有d後悔(如果種死既話, 真係對唔住棵苗..)

我想請教呢個係唔係拖鞋蘭中, 難種既品種呢? 因為如果一開始就種隻難既..真係衰緊..>_<

剛買來的拖鞋苗 $20元

剛買來的拖鞋苗 $20元

幼苗品種- paph. micranthum

幼苗品種-  paph. micranthum

ronson 發表於 2008-4-22 21:36:20 |顯示全部樓層
我想問小苗幾耐可以開花?
回復

yckjoe 發表於 2008-4-22 21:39:48 |顯示全部樓層
原帖由 ronson 於 2008-4-22 21:36 發表
我想問小苗幾耐可以開花?

d店員話理論上種2年可以到開花~
回復

ronson 發表於 2008-4-22 22:01:55 |顯示全部樓層
比我種,死咗都未開花
回復

小子 發表於 2008-4-22 23:11:17 |顯示全部樓層
我個d易開花d !
回復

小子 發表於 2008-4-22 23:12:43 |顯示全部樓層
msn / YM :
[email protected]
一同硏究好嗎
回復

yckjoe 發表於 2008-4-22 23:21:33 |顯示全部樓層
我好驚會種唔掂, 所以睇下有冇人種過呢隻,

1. 我想知要唔要經常keep住高濕度?
2. 植料表面一見乾就要即刻淋水?
3. 對陽光既要求應該唔高, 唔好直射陽光, 微火就ok, 唔知O岩唔O岩?
4. 同埋最緊要既而家駛唔駛換d新既水苔, or換其他植料會好d?

唔好思意, 我都知我煩..太多問題~ 希望大家唔好見怪..
回復

yckjoe 發表於 2008-4-22 23:22:54 |顯示全部樓層
原帖由 小子 於 2008-4-22 23:12 發表
msn / YM :
[email protected]
一同硏究好嗎

好呀~
回復

sammy 發表於 2008-4-23 00:17:20 |顯示全部樓層
蘭花本是山中草,還向山中種此花。
塵世紛紛植盆盎,不如留與伴煙霞。
回復

Exodus 發表於 2008-4-23 03:49:20 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2008-4-23 00:17 發表
蘭花本是山中草,還向山中種此花。
塵世紛紛植盆盎,不如留與伴煙霞。

咁不如唔好種花喇

小子兄
你將咁多年既經驗同一個初學種拖鞋蘭既人黎講
呢樣野唔係山邊種有返咁上下溫差都唔掂喎
hmmm..
馴化玉女仲難過馴化金童
不過用半水耕法會有幫助

回復

yckjoe 發表於 2008-4-23 09:40:18 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-4-23 03:49 發表

咁不如唔好種花喇

小子兄
你將咁多年既經驗同一個初學種拖鞋蘭既人黎講
呢樣野唔係山邊種有返咁上下溫差都唔掂喎
hmmm..
馴化玉女仲難過馴化金童
不過用半水耕法會有幫助 ...

Jumpluff兄
請問開花需要既溫差上下要相差多少?
咁其實係唔係全部拖鞋蘭都要溫差, 定係呢個品種既特別要求高?
麻煩哂你~
回復

Exodus 發表於 2008-4-23 19:13:29 |顯示全部樓層
原帖由 yckjoe 於 2008-4-23 09:40 發表

Jumpluff兄
請問開花需要既溫差上下要相差多少?
咁其實係唔係全部拖鞋蘭都要溫差, 定係呢個品種既特別要求高?
麻煩哂你~

唔好講開花
佢出個新芽無縮細先算
回復

alanlam 發表於 2008-4-24 14:50:28 |顯示全部樓層

种植

植株像是落山貨(雲南一帶),曾种過,新苗怎樣也种好,一到夏天就比較麻煩,小心保持通風及濕度
回復

yckjoe 發表於 2008-4-24 18:32:30 |顯示全部樓層
原帖由 alanlam 於 2008-4-24 14:50 發表
植株像是落山貨(雲南一帶),曾种過,新苗怎樣也种好,一到夏天就比較麻煩,小心保持通風及濕度

我會注重通風及濕度, 但溫差要怎樣做, 請指教~
回復

yckjoe 發表於 2008-4-24 22:48:46 |顯示全部樓層
請問大家可唔可以..唔好只懂叫人放棄..
只要有人用心教授的, 我一定會用心學~
種植時需要注意什麼或者需要什麼~
我明白有些事係要自己自學尋求答案, 我都很努力上網查看資料or看書
再難的事總有解決的方法, 但放棄總不覺得是最好的方法
回復

tom2tong 發表於 2008-4-24 23:15:54 |顯示全部樓層
原帖由 yckjoe 於 2008-4-24 22:48 發表
我明白有些事係要自己自學尋求答案, 我都很努力上網查看資料or看書
再難的事總有解決的方法, 但放棄總 ...

其實這品種是高海拔品種在平地種真的很難就算種不死也會越種越弱兼走莖,客觀條件不足說真話能復花少之又少!有水檣溫室或山上種或會有機會、這品種我試種多時也投降了我想您還是聽聽說真話的綱友忠告好些,把時间用來種種別的品種吧!
回復

yckjoe 發表於 2008-4-24 23:35:31 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-4-24 23:08 發表
唔係乜野用心就可以克服架 ~

你種蘭幾耐 ? 拖鞋蘭有幾多亞屬 ? 種唔同亞屬既技巧有乜唔同 ?

唉 ... 後生仔 ... 我種第一棵 micranthum 係 廿幾 年前 ...

住樓種你棵 micranthum 已經一隻腳义左入鬼門關 ...

ok~首先唔好意思~ 我的說話不是有心冒犯或不尊重閣位的
我是個新手, 是第一次種蘭花的, 十分喜愛拖鞋蘭既花, 所以很想很想學, 想自己親手種出開花, 不想直接用錢買來的開花株
本身住樓的環境是沒法改變(只少不現在有能力去改變), 但可以做的, 我想就是憑手上有限的條件去做無限的事情, 做得幾多得幾多, 不然的話直接找個跟原產地一樣的地方住(住係雲南廣西山上), 我想唔駛點照顧都可以年年開花~
我而家的大前題是 - 我應該要怎樣去做~ 我不可能一次過學哂所有野, 可以一樣一樣去學識, 已經好足夠~

回復

yckjoe 發表於 2008-4-25 12:16:41 |顯示全部樓層
原帖由 noralee 於 2008-4-25 11:52 發表
我朋友的正在開花﹐比預定的時間早了﹐他說很易種﹐但要聲明﹐他身處加拿大﹐有自己的溫室﹐海拔有1050米﹐室內室外溫差非常大。

請問係唔係要日間可大概30-35度, 到夜間就要降到得10-15咁樣既環境條件先得 ?
唔知咁理解對ma?
回復

Exodus 發表於 2008-4-25 14:21:44 |顯示全部樓層
原帖由 yckjoe 於 2008-4-24 22:48 發表
再難的事總有解決的方法, 但放棄總 ...

有d 野係有心無力架
我一向好唔鍾意人明明有d 花係無可能種到既
其他人又要話點點點樣種可以生係度導佢繼續玩落去
好喇玩死左喇就話下次再接再厲喇
sorry呢d 叫做害佢增加挫敗感而唔係幫緊佢囉
好話唔好聽金童玉女已經俾人掘得七七八八
d 人仲係咁買係咁掘到時最慘係邊個呢, 最慘又要種唔到喎,
仲要見過有人將玉女癡上塊板度賣, 即刻想死
有好多版睇架, 例如某地方既人不停咁上山採晒大陸d 大雪蘭
直至要採到一棵受得熱既個體為止, 最後足之掘晒, 例子太多不勝枚舉
我都好鍾意玉女亞馬遜麻栗坡大番薯, 奈何我一定種得唔靚~

回復

Exodus 發表於 2008-4-25 14:27:07 |顯示全部樓層
原帖由 yckjoe 於 2008-4-25 12:16 發表

請問係唔係要日間可大概30-35度, 到夜間就要降到得10-15咁樣既環境條件先得 ?
唔知咁理解對ma?

35度接近謀殺
回復

12下一頁