Rob's Lucky Penny 好多芽

作者: 比得大帝 發表于 2007-7-30 11:28:08
3525 18
kenny的心血, 曾經在家熱到死咗一半, 拿了回公司, 依家好習慣, 重有好多芽, 秋天可以分家了.

(也是手機拍的)
Rob's Lucky Penny 070730.jpg
Apple 發表於 2007-7-30 12:14:43 |顯示全部樓層
手機拍的也不错哦,不知可以分多少头家
回復

比得大帝 發表於 2007-7-30 12:32:59 |顯示全部樓層
今次發過發叔喇, 一共9個芽, 等佢地大咗, 一個賣一舊水都發喇.
回復

cross 發表於 2007-7-30 12:37:44 |顯示全部樓層
呢隻野花咩樣嫁
回復

soniamok 發表於 2007-7-30 12:41:59 |顯示全部樓層
Rob's Lucky Penny  (http://www.dollyyeh.idv.tw/robs_lucky_penny.htm)

半重瓣堇型花,白色底,深藍眼,變異時有細藍邊。
亮-中綠色和白色組合成的尖型葉面平坦斑葉。
此雖非縞花,但要得相同的葉斑,只能以側芽繁殖。迷你型。
回復

比得大帝 發表於 2007-7-30 13:36:51 |顯示全部樓層
一般稱之為十字葉, 目前只有三隻十字葉, 都是rob 出品
Rob's Lucky Penny  (有二盆)
Rob's Lucky Charm (有一盆, 不過死死吓)
Rob's Lucky Ducky (同rob郵購的, 死了 )
回復

Emma 發表於 2007-7-30 13:54:34 |顯示全部樓層
恭喜晒Peter, 我都有一棵Rob's Lucky Penny阿媽, 不過就無你呢棵咁好生養, 暫時只係cut左3個頭出來, 不過小苗而家都巳經成長左且好健康啦, 打算有一個會送俾朋友添
不過母株就好似就快唔得啦, 佢越來越少葉, 我最近同佢換左盆, 入左溫室, 希望可以壯番再繼續開枝散葉啦
回復

比得大帝 發表於 2007-7-30 15:08:13 |顯示全部樓層
其實我說一個賣一舊是假的, 最想是養到肥肥白白, 可以交換到 Lucky Ducky 同 Lucky Charm.
回復

noel 發表於 2007-7-30 16:29:32 |顯示全部樓層
阿媽一個湊九個好傷身ga.....
回復

比得大帝 發表於 2007-7-30 16:34:49 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-7-30 16:29 發表
阿媽一個湊九個好傷身ga.....

咁洗唔洗同佢做abortion呀?
回復

kong 發表於 2007-7-30 16:42:47 |顯示全部樓層
lucky penny 好肯生側芽,但你比佢生得太多就開唔到花~~
回復

tata 發表於 2007-7-30 23:50:03 |顯示全部樓層

回復 #11 kong 的帖子

kong姐,

我嗰棵係就係有側芽, 但係唔大, 駛唔駛挑咗佢?
回復

比得大帝 發表於 2007-7-31 09:47:54 |顯示全部樓層
睇吓你想唔想要多幾個young plant 啦, 一兩個側芽對 monther 健康没大礙, 不過側芽少唔少都會破壞葉序.
回復

kong 發表於 2007-7-31 09:58:28 |顯示全部樓層
個側芽唔大, 我有時也遇到,旣然唔大又唔枯,即是吸收緊母株養料,我會剔左佢.
回復

tata 發表於 2007-7-31 12:41:35 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-7-31 09:58 發表
個側芽唔大, 我有時也遇到,旣然唔大又唔枯,即是吸收緊母株養料,我會剔左佢.

Kong,

唔該~你嗰棵近況點呀?之前記得你cut咗頭開花喎~
回復

noel 發表於 2007-7-31 12:45:04 |顯示全部樓層
見到幾多剔幾多.....
回復

比得大帝 發表於 2007-7-31 20:24:08 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-7-31 12:45 發表
見到幾多剔幾多.....

吓, 點解呀, 一個都唔留得?  我想養多幾個lucky penny 噃.
回復

kong 發表於 2007-7-31 20:58:32 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-7-31 12:41 發表

Kong,

唔該~你嗰棵近況點呀?之前記得你cut咗頭開花喎~

係呀!個頭送左比人,切左幾隻側芽養,而家母株還有一隻側芽待切,一路都剔走新生出的芽!
回復

tata 發表於 2007-8-1 00:24:56 |顯示全部樓層
嘩~佢哋好健康呀
回復