日日春苗易患立枯病?可有良法

作者: siubox 发表于 2012-8-14 19:57:18
5096 22

日日春是否要強日照才生長得好?我在外園種了兩盆,三數日才淋水,無咩施肥,三個繼續開花。內園向南得早上三小時陽光,幾盆日日春開花一個月就枯謝晒。是否關陽光不足呢?

但在其上的卻仍在健康生長開花

但其上的卻仍在健康生長開花

但其上的卻仍在健康生長開花

後記:原來日日春苗易患立枯病,但若成功長大,樹幹木化了便好好種?有咩良策?
B17 發表於 2012-8-15 14:54:59 |顯示全部樓層
又外園,又內園,別墅?

3小時陽光,其他時間應該有散射光,足夠la

就算唔夠光都只會花小,莖長,唔會死ga
caca8j 發表於 2012-8-15 19:16:58 |顯示全部樓層
會唔會係通風問題?
日日春喺濕加熱嘅時候比較易病死
siubox 發表於 2012-8-16 20:48:01 |顯示全部樓層
死狀是葉無晒,莖部全枯
B17 發表於 2012-8-16 21:45:04 |顯示全部樓層
siubox 發表於 2012-8-16 20:48
死狀是葉無晒,莖部全枯

外園,內園既日日春,係唔係唔同色 or 唔同時候買架?
B17 發表於 2012-8-20 22:37:08 |顯示全部樓層
以前買過兩盆日日春,種左個幾星期,其中一條枝D葉突然軟晒,同盆另外幾棵一D事都冇
估佢可能有菌,即刻剪左軟晒果枝,希望阻止到
冇用既,過幾日又輪到第二枝,再剪
都冇用,繼續擴散,唯有掉左佢

掉之前驗C,發現莖部有一段變左灰黑色,估計就係D菌入侵位置,D菌破壞左莖部輸水功能,所以D葉突然軟晒
呢隻菌太利害,無跡可尋,防不勝防,無藥可救

B17 發表於 2012-8-20 23:58:35 |顯示全部樓層
幾乎唔記得左另一個case
有一年用種子發左堆苗,大到可以轉盆,於是揀左兩棵定植係一盆種過其他花既舊泥度
初時生長正常,重出花lum tim,有一日突然成棵軟晒,以為唔夠水,淋多D水,又冇事wor
不過情況一日比一日差,check過D莖又冇變色,於是掘左佢,揀過另一棵苗,再種
又係咁,大大下,開始變軟,拔出黎睇,應該係D根出問題
因為唔係一落盆就死,應該唔係D泥有毒,估計係有一種菌,慢慢入侵D根
最後連盆帶泥掉左,用另一個盆新既泥種就咩事都冇

siubox 發表於 2012-8-21 00:24:07 |顯示全部樓層
謝謝b17寶貴的經驗
cherryycf 發表於 2012-8-21 10:11:26 |顯示全部樓層
係花墟買左三盆日日春, 種左兩個月, 越生越爆, 上個星期同佢搬大屋添, 佢地都LIKE 水, 我早晚都淋水, 如果淋少一次, D葉就LU哂, 最好係個盆底用隻碟盛住D水, 可以保下濕。另外我都會成日摘芯, 等佢吾好生得咁高, 要密D, 你試下咁WORK唔WORK
siubox 發表於 2012-8-21 19:49:54 |顯示全部樓層
日日春一般花期都有二個多月。你揀幾時摘心呢?開完花後還是開緊花都摘?
fnv234 發表於 2012-8-21 20:33:10 |顯示全部樓層
見你話冇晒葉,會唔會比蟲食晒?
cherryycf 發表於 2012-8-22 10:22:42 |顯示全部樓層
siubox 發表於 2012-8-21 19:49
日日春一般花期都有二個多月。你揀幾時摘心呢?開完花後還是開緊花都摘? ...

我因吾想佢係咁生高, 就算佢開緊花我都摘, 亦可以話係修剪, 令佢分枝多啲, 圓潤啲
siubox 發表於 2012-8-23 19:35:28 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2012-8-21 20:33
見你話冇晒葉,會唔會比蟲食晒?

唔似係,通常是葉和莖軟軟地,然後整株乾枯了,如上圖
B17 發表於 2012-9-19 15:30:06 |顯示全部樓層
慘la,棵花中左菌,必C無疑

lvemoe 發表於 2012-9-19 16:41:05 |顯示全部樓層
我無種過呢隻花, 但死狀唔似乾死, 最多似濕死, 病死多D,
太陽唔夠會係瘦弱, 生長不良

B17 的經歷, 我都試過
係同一個盆, 同一堆泥, 好似係同一種植物,
先後兩次出現種種下, 有D 白色粉狀生物食哂根而死

後來換泥, 一樣咁死多一次

之後出動藍威寶浸半小時, 再擦洗個盆, 但因為個盆都用左幾耐,
我係無完完全全清洗得一"泥"不染
跟住就滿心歡喜地用新泥再種
一樣再出現同樣的"生物"

最後就用左絕招, 就係丟埋個盆用個新既, 咁就無事啦

後記, 那種粉塵般既白色生物, 移動緩慢
但又非常活躍, 佢地晚上就會走出個盆到,
每朝返到公司, 就會見到圍住盆邊既地下, 佈滿個d白色粉
不過又好奇怪佢地唔會再郁, 因為試過圍住佢地幾日,
佢地位置又一樣架喎, 即係神奇地走去第2度死.....唔知呢個係咪因為佢地繁殖方法所致.....
siubox 發表於 2013-12-26 08:49:48 |顯示全部樓層
有人話買到基因花就種唔生的
向日葵2 發表於 2014-5-2 00:53:05 |顯示全部樓層
siubox 發表於 2013-12-26 08:49
有人話買到基因花就種唔生的

基因花?意思係佢地係基因改做,離開切定的環境,就會生長不良,甚至死亡,
我都好like日日春,但一直都係種唔到,特別近年花墟有咁多花色,
起初還以為自已問題,看後就無咁擔心,

今係泰國買了混合種子,睇下又得唔得,我想夏天都有花睇哦
明下種先
siubox 發表於 2014-5-18 20:47:07 |顯示全部樓層
從本地野地移植的就年年開花,但無十幾圓的漂亮
siubox 發表於 2015-6-15 21:13:51 |顯示全部樓層

不要再種植日日春了! --- 可樂品系日日春的抗病性已經被立枯病破解了!
原來是立枯病作怪
http://cht.tw/x/zh5ep
除非是:

1.種在不會淋雨的地方

2.在不會下雨的季節種植,例如乾爽的秋冬季節,過了苗期就不容易感染立枯絲核菌了。

3.種少數幾棵就好,距離遠一點才不會互相感染

4.有錢,心不會痛!
siubox 發表於 2015-6-20 12:24:41 |顯示全部樓層
把小石鋪泥面,有用嗎?
12下一頁