<<家長指引>>@一睹棉花蟲真面目[5.12更新處理方法]

作者: 曖娜娜子 发表于 2012-5-11 01:13:15
17746 50

多謝 babycherry, george 2位嘅評分以及加精

[2012.05.12 update]

因為系第一次遇見"棉小姐", 就算第一晚折騰完畢都始終個心形住形住~ 瞓醒後(11號)上黎睇睇大家嘅留言, 更加覺得前一晚做得唔夠徹底~
恰逢佐治打黎電話關心情況及細心提點, 隨後我又短咗kelly攞多D經驗之後, 再次拉高衫袖動手了~
以下系集合咗兩位前輩嘅提點內容, 萬一以後大家遇到相同情況希望可以幫到大家~(當然~唔會遇到棉小姐系最好啦~ )

1. 將所有用具(cutter,剪刀)用火酒消毒 (預防被用具上原有嘅菌感染)
2. 將染蟲嘅泥倒掉, 用已消毒的剪刀剪去所有根, cutter切去爛葉,有花要cut花.(防止進一步感染惡化)(垃圾袋要第一時間密封丟掉)
3. 製作殺蟲劑: 水+火酒+洗潔精(極少量)+洗衣粉(極少量)  (棉花蟲的表面會分泌一層蠟質去隔開水分,而火酒能令其蠟質溶解,洗衣粉\洗潔精水可使它無法呼吸而死亡)
4. 將處理後嘅植株, 以及沖洗過後嘅盆放入3.中浸泡15分鐘後取出風乾, 之後換新泥入盆.(浸泡時可以將工具一並殺蟲消毒.)
5. 入盆後入溫箱(無冷氣的話要透氣)與家中其他植物分開擺放, 進入觀察期.

平日裡,都可用洗潔精+水輕噴葉面及葉底,達到防蟲效果, (1公升水滴入1-2滴洗潔精便可)

切記切記! 處理過程中所使用過嘅工具都要再用3.的殺蟲水浸泡才可處理其他植物,唯恐會殘留棉小姐之BB蛋~隨之帶給其它植株~

今天12號, 過了一晚, silvergalde meadows嘅莖全部啡咗 , cut咗4塊葉落黎插, 希望不要再爛~

[2012.05.10]

今天去旺角辦完事後就順道去花墟一轉, 因見花友們話繽X有20文花同苗兒, 於是想去睇睇~

在店逗留咗頗長時間, 最後帶咗3盆走~

返到家中見佢哋植料都水水的, 諗住擺一邊聽日先換泥, 但最後都心癢癢睇D斷葉唔過眼, 想要cut葉, 順便換泥~

唔換就可以早D瞓~ 但一切註定我要做夜貓~>0<

原本眼瞓嘅細胞, 喺抽出泥膽果一刻醒哂~

買三盆, 三盆都有棉花蟲, 而且一盆多過一盆~ 要斬頭~

睇下~ 養到D蟲蟲肥肥白白~
DSCN5912.JPG DSCN5948.JPG

DSCN5925.JPG DSCN5962.JPG

抆出下邊呢個泥膽時, 我頭皮發麻~ 戴住手套都手軟嘅感覺~ 真系唔識形容 >~<''
麻麻利利影完相去倒垃圾 @.@''
DSCN5919.JPG DSCN5964.JPG

原本對繽X印象唔錯~ 但點解我第一次幫襯你, 你就要俾咁大個驚喜我啊~ D花花開緊花都要被斬頭~ 真系凳佢哋痛+難受~~ T0T

評分

查看全部評分

同同 發表於 2014-2-27 16:29:26 |顯示全部樓層
e加咁嘅季節係咪好而有蟲蟲? 請問平時可以點做去預防蟲蟲呢?
係咪真係每日用洗潔精加水去嘖葉底同葉面?
定係可以去買只定防蟲劑?
puppy 發表於 2013-9-24 22:22:54 |顯示全部樓層
muffined 發表於 2013-9-24 21:52
攪完一大輪,上幾個星期真係變咗熊貓…

加油,攪棉花蟲真係好疲累又無心機,抖順條氣再接再厲,總有靚花回報的.
muffined 發表於 2013-9-24 21:52:36 |顯示全部樓層
芬芬 發表於 2012-8-13 16:27
五月的時候我都是受害者,攪完一大輪消毒、殺蟲、斬頭、再種、足足分三日先完成。跟住天氣開始熱了!我暈啦 ...

攪完一大輪,上幾個星期真係變咗熊貓…
muffined 發表於 2013-9-24 21:49:31 |顯示全部樓層
上個月幫襯BUN賓都中咗招,全軍覆沒…
如果識得早啲上黎爬文就唔會落得如此下場……多謝各位師兄師姐教路
劍狼 發表於 2012-12-7 10:12:36 |顯示全部樓層
0708 發表於 2012-12-6 22:26
請問係咪新買回來都要換盆和泥?
抱歉,因為新手剛敗咗2盆,所以想知道,謝謝....... ...

避免有蟲害感染, 最好就換盆和泥.
可參考: http://hkplants.com/forum.php?mo ... B%E6%B3%A5%E6%B3%95
0708 發表於 2012-12-6 22:26:18 |顯示全部樓層
請問係咪新買回來都要換盆和泥?
抱歉,因為新手剛敗咗2盆,所以想知道,謝謝.......
HK_HO 發表於 2012-10-28 09:12:01 |顯示全部樓層
有用知識收取了,謝謝各位
powergun 發表於 2012-8-13 20:10:17 |顯示全部樓層
kennytaki 發表於 2012-8-13 19:57
分享同交換都有風險,都要換泥同消毒,而且唔係間間花店都無殺蟲。
我就會用錢買啦,唔貴、安心又另一番 ...

哈哈, 我係話分享修葉喎, 泥係自己既,  就算有蟲都係自己的, 安心好多

修葉都要消毒呀,:)  發表於 2012-8-13 20:25
kennytaki 發表於 2012-8-13 19:57:54 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2012-8-13 16:07
係花店買盤花返屋企, 又要換泥又要消毒, 搞得黎棵花都得返半條花命, 不如慳返等呢度d大大分享修葉咪重好,  ...

分享同交換都有風險,都要換泥同消毒,而且唔係間間花店都無殺蟲。
我就會用錢買啦,唔貴、安心又另一番樂趣。
芬芬 發表於 2012-8-13 16:27:27 |顯示全部樓層
五月的時候我都是受害者,攪完一大輪消毒、殺蟲、斬頭、再種、足足分三日先完成。跟住天氣開始熱了!我暈啦!有些是種子揍大的呀!我的花兒傷亡極重!連自己無晒生機!平心靜氣了兩星期!慢慢恢複信心!再來過!共勉

加油,一定要上的課,下次花兒就會更美「  發表於 2012-8-13 20:00
powergun 發表於 2012-8-13 16:07:01 |顯示全部樓層
係花店買盤花返屋企, 又要換泥又要消毒, 搞得黎棵花都得返半條花命, 不如慳返等呢度d大大分享修葉咪重好, 慳錢又環保
黄蜜蜜 發表於 2012-8-13 15:04:19 |顯示全部樓層
晕,我成日去BUN BUN买架,最近屋企有20几盆,我都没换泥啊,好惊啊。。。。好彩见到你个贴啊。。。多谢~~~
kelly 發表於 2012-5-27 23:13:14 |顯示全部樓層
大滅蟲藥粉有冇第二個名或有冇樣睇睇
gigilau 發表於 2012-5-27 23:13:12 |顯示全部樓層
真係好得人驚,我都係整定啲洗潔精水去防蟲先得!
pianist_iris 發表於 2012-5-27 22:51:55 |顯示全部樓層
各位... 我想問用大滅蟲藥粉殺唔殺到?
Thanks~
psyche 發表於 2012-5-17 02:43:40 |顯示全部樓層

其實bunbun何只得紫蘿蘭有綿花蟲, 佢好多出品的植物都好唔掂,
自從出現一堆一系列有簡體字牌仔(翠綠綠)的盆栽之後, 給我感覺已經係好粗製濫造,
前陣子買左棵芒草, 今日淋完水竟然發現勁大條鼻涕蟲係泥面,
我當時當睇唔到算因為真係覺得好噁心, 現在仲諗緊點處理好,
最近又買左瓶子草, 返屋企先見到又係痴滿哂蜘蛛網係瓶子個底部,
之前都問個下D店員D花係邊黎, 佢話原來佢地仲有個自家花場設左係廣州,
唔係made in HK, 即係born in china, 主攻大陸市場,
唔怪得現在賣D野品質差左咁多, 我諗其實佢收得人咁上下價錢,
點都要有返咁上下質素, 相信無人會鐘意開開心心買完棵花返屋企欣賞都冇時間即刻又要搞消毒換盆切頭掛,
種花幾時都係想乾乾淨淨啦, 你幾時聽過發叔D花有蟲?

淘寶上而家好多都寫住繽紛堇呀~應該都系出自大陸繽紛花場~大陸咁大市場,D蟲蟲可以播種到五湖四海,想想就恐怖~  發表於 2012-5-22 01:48
kelly 發表於 2012-5-15 22:10:31 |顯示全部樓層

貓貓兔  請問係咪只要火酒加洗潔精/洗衣粉就得?需要加水嗎?  發表於 前天 15:30

要的我習慣500cc水溝5滴火酒(99%)及2-3滴洗潔精or奶茶stirrer(平時買奶茶咖啡附送的果種)5份一匙的洗衣粉or3-4滴漂白水~

呢杯特製飲品,包蟲蟲飲完...@@  發表於 2012-5-15 22:24
明白~ 明白~ 又學到野~ 多謝晒~  發表於 2012-5-15 22:15
edward 發表於 2012-5-13 01:22:25 |顯示全部樓層

Kassidy  wa, 多謝分享, 的確好危險, 多謝分享!  發表於 昨天 23:37
月兒 發表於 2012-5-13 00:53:20 |顯示全部樓層
謝謝各位,我已經動手了,希望佢地唔好死
123下一頁