種植迷岩小貼士

作者: jo_jo 发表于 2012-4-4 23:35:59
34307 50

由於越來越多花友種植迷岩,所以我想分享一些經驗給大家   

光照
迷岩比 av 好光,但亦分多光及少光
多光 ~ 花架 set 13" T5 光管 3 枝 (2白1黄 )
少光 ~ 花架 set 12" T5 光管 2 枝 (2白 或 1 白1黄 )
如用天然光花友需自已觀察光照是否合適,因我從未用過天然光
但迷岩過光會葉片變黄、中心點緊逼、葉片向外彎曲,不夠光株植會徒長,亦比較少開花
如若發現過光或不夠光情況,請把株植移去另一個適合的位置

植料
如長期放入溫室植料需要疏些 ( 1 份泥 : 3 份珠石或珍珠岩 ),太過潮濕的環境會養出很多不同的蟲蟲呵
一般 ~ 1 份泥 : 2 份珠石或珍珠岩就應該 ok
約1年更換一次

濕度
大概 60 - 70,如有花友跟我一樣家裏長開冷氣,可選擇用溫室 ( 用溫室葉會比較平,但亦需要轉盆 )
或在冬天時用亦可保溫,因迷岩是怕凍的

澆水及施肥
植料大概 90% 乾便可澆水,若淋水過多株植會由底腐爛至頂,甚至球根亦溶掉
可用幼粒魔肥做基肥 ( 1 安柸 2 粒、2" 盆 4 - 5 粒 )
亦可用水肥或粉狀肥追肥 + 水用作平時淋水,但份量要比包裝說明少一半,太多肥是會爆花的,但很多時爆完花之後株植就會失去過多養份已死

消毒
通常每棵新花我一定會去泥去根消毒,因試過中蟲巳死掉 <200 棵花
1. 從花盆中取出株植,去掉多餘植料
2. 用水輕輕洗去其他植料,然後用 1 滴洗潔精 : 500ml 水浸 15 分鍾,然後沖水
3. 風乾 15 分鍾後落盆
4. 通常消毒後會出現輭葉,可入小温室直至正常生長,但記得每天開蓋呼吸新鮮空氣

評分

查看全部評分

471242945 發表於 2019-6-7 13:54:10 來自手機 |顯示全部樓層
学习了,非常实用,多谢分享!
亞妹妹 發表於 2018-12-30 18:24:28 來自手機 |顯示全部樓層
多謝! 很清楚
chestnut007 發表於 2018-7-28 11:44:33 來自手機 |顯示全部樓層
多謝Jo Jo 無私分享。
jo_jo 發表於 2017-5-1 23:43:13 |顯示全部樓層
Wyman 發表於 2017-5-1 13:15
想請教Jojo,培植保濕盒在那裡有售,有何㮔大少呎吋呢? 小弟正想嘗試室內種植迷岩及花貓等,請指教! ...

我用嘅溫箱已經停產,你可以去淘寶睇下,有好多 5 同 size 可以選擇
Wyman 發表於 2017-5-1 13:15:28 來自手機 |顯示全部樓層
想請教Jojo,培植保濕盒在那裡有售,有何㮔大少呎吋呢? 小弟正想嘗試室內種植迷岩及花貓等,請指教!
christbonni 發表於 2015-4-1 13:28:44 |顯示全部樓層
謝謝樓主的分享, 剛中迷岩毒, 想學種, 受益不淺
scylam 發表於 2014-7-9 22:49:50 |顯示全部樓層
Wawawa...好靚的花房。多謝分享。最近買下人生中頭兩盤迷岩。十分欣喜
heiheimama 發表於 2014-7-9 19:02:54 |顯示全部樓層
JOJO種迷岩,香港一定係NO。1,佢講,你要信。
novernber 發表於 2014-7-8 18:30:51 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝你的資料。我諗我係過光
wlk1130 發表於 2014-7-8 17:30:23 |顯示全部樓層
多謝指教
ivyl 發表於 2013-10-10 12:31:27 |顯示全部樓層
謝謝樓主分享
bbmm99 發表於 2013-9-13 08:50:11 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝分享!真係好有用的資料!
slsh_angel 發表於 2013-9-10 13:37:16 |顯示全部樓層
謝謝JO的分享
kelly_zf 發表於 2013-9-9 14:17:09 |顯示全部樓層
好pro啊!睇到好多开紧既花。
hmglzy 發表於 2013-9-9 13:49:45 |顯示全部樓層
好贴,值得收藏!
Vivian_Lau 發表於 2013-5-31 19:46:08 |顯示全部樓層
但迷岩過光會葉片變黄、中心點緊逼 --  我发现我的有几颗就是这样的。。。得换地方了
elevala 發表於 2013-3-13 01:08:11 |顯示全部樓層
嘩~ 謝謝資料啦
我還係新手, 要比心機D磨下吖~
我會好好咁愛錫你既仔仔女女架啦!
不過我想用日光唻種植佢哋! 有疑問我一定會打攪你架 ^^"
Annlaw 發表於 2013-1-14 20:45:50 |顯示全部樓層
想請問一下,你們知道粉嶺發叔地址在那裡?
Martina 發表於 2012-9-11 10:03:45 |顯示全部樓層
非常多謝您!呢D资料對迷岩新手的我真系好有用。
123下一頁