士多啤梨齊齊種 (遊戲繼續進行中, 請注意首頁資料更新)

作者: gmfw 发表于 2011-10-12 11:46:24
105593 9
qcchan1 發表於 2011-10-12 13:22:59 |顯示全部樓層
嘩! 嘩!! 嘩......!!! 種得好靚,好茂盛喎.。 真的要將d秘技傳授開去....

ha ha! 唔係我種咖, 上面D相係取自賣種子的網頁^^  發表於 2011-10-12 13:49
qcchan1 發表於 2011-10-13 13:56:24 |顯示全部樓層
qcchan1 發表於 2011-10-12 13:22
嘩! 嘩!! 嘩......!!! 種得好靚,好茂盛喎.。 真的要將d秘技傳授開去....

喔..噢....!!  美麗的誤會...
qcchan1 發表於 2011-10-31 13:01:14 |顯示全部樓層

28/10 已全播種了(翠竹土+泥炭土),發芽後先post 呀!!
2/11 開始陸陸續續出芽喇,而最遲"Temptation"都系5/11都出芽囉~~

(3) Mignonette

(3) Mignonette

(2) White Soul

(2) White Soul

(1) Temptation

(1) Temptation
qcchan1 發表於 2011-11-8 12:36:54 |顯示全部樓層
qcchan1 發表於 2011-10-31 13:01
28/10 已全播種了(翠竹土+泥炭土),發芽後先post 呀!!
2/11 開始陸陸續續出芽喇,而最遲"Temptation"都系5/ ...

唔系呀!! 因我是電腦白痴,真的不知如何發佈才可集中自已的種植全程....以致用這最簡單的方法嘞~~系咪有少少聰明呢!!

識用電腦都唔會白痴得去邊啦^^ 你地所有記錄我已經做左個Index係Post#3喇~~  發表於 2011-11-8 12:47
qcchan1 發表於 2011-11-18 00:16:32 |顯示全部樓層

成20日喇,點解我D好似停止咗生長o既,加上放系有陽光的位置後,D葉有些少變咗色,冇咁綠。依家我放翻系有遮蔭位置,睇下過幾日會否好d..... 希望順順利利啦!!

gmfw, 哦....咁我要即刻放翻系有陽光o既位置先。謝謝!!!
20天 Mignonette.gif
20天 White Soul.gif
20 天 Temptation.gif

新葉係會淺色D, 仲會有少少黃, 但越大會越綠, 唔曬會仲差咖, 只要唔好暴曬就得咖喇~  發表於 2011-11-18 01:13
8-10日先至長一片葉, 係好慢咖~  發表於 2011-11-18 01:02

評分

查看全部評分

qcchan1 發表於 2011-11-27 16:52:17 |顯示全部樓層
gmfw你實在花了不少心機和真的心思細密。多謝晒呀!!!
花友們,你地嗰d真的快高長大,我嗰只是開始出真葉,而且跟上次post咗既咁上下大小,真真的要急起直追囉.....
qcchan1 發表於 2011-12-12 16:42:28 |顯示全部樓層

看我的小小苗真的越來越不像樣嘞,不知是否放在天台上太大風之故。現今日間放在陽光下(有遮蔭),而晚間就放回室內,希望可以快高長大囉 ?!! 若不,真的不知可否活下去了...

T - 尚餘2 (最好)
WS -  得番2-3 重唔知生定死添
M - 可能有4-5棵成長
JS + KS - 移植後均長出新葉,但葉邊有枯的現象,加上舊的葉同樣有謝的問題

另外我想問吓D"毋忘我"要不要移植呀?? 謝謝!!

JS 日本露之水滴.gif KS 韓國苗.gif 45 天Temptation.gif 45 天 White Soul.gif 45天 Mignonette.gif

大苗移植時已放肥(花果合用的古早肥),那麼現時應否再加肥呢??

我都係用古早肥. 如果已落基肥, 還可以每星期追加液肥或葉面肥, 不過為避免肥傷, 最好比建議用量加倍稀釋. 另外, 由全日照改半日照, 再觀察看看~  發表於 2011-12-12 23:18
大苗可能缺肥, 小苗可能凍親吹親, 毋忘我長得不錯, 由它長吧, 不用分盆^^  發表於 2011-12-12 18:24
qcchan1 發表於 2012-1-27 14:15:47 |顯示全部樓層

首先祝各位龍年行大運,花開富貴!!
睇見你地D真的快高長大,而我d就全沒進展.. 唉.(請看下文).... 不過我唔理咁多,今天(27/1)全部移到一大盆中,一於來一招置偖後地而後生,等著看吧。
KS + JS 小苗 : 唔會高,有長葉很慢,但又不停枯,總之越來越縮水喇
T : 連最後的一小苗近枯謝
W : 餘下一小苗,但比T也好不了幾多
M : 比較其他好一點,有2棵都長了4-5片葉
qcchan1 發表於 2012-3-6 17:27:30 |顯示全部樓層

自27/1 轉入大盆後,又似乎好咗d嘞,報告及相片如下,不過跟花友們的還差很遠哩。
KS : 開始成長
JS :  小苗有進展,但不及KS 茂盛 (在3月中也枯萎了.....唉....)
T : 謝晒
W : 餘下一小苗也死埋
M : 2棵都長高了
左: KS      中: JS      右: M
qcchan1 發表於 2012-5-3 23:46:05 |顯示全部樓層
係時候update下緊餘下的2棵M 仔和1棵韓仔囉...

M仔:已經剪咗10幾位啦,睇情形重有排生,不過就越來越細粒嘞

韓仔: 只有3粒,有粒明晚可以試食,不過佢就生咗好多仔

你就好啦,我d差唔多死晒,唔知解呢?  發表於 2012-5-4 00:35