士多啤梨齊齊種 (遊戲繼續進行中, 請注意首頁資料更新)

作者: gmfw 發表于 2011-10-12 11:46:24
105681 6
Springonions 發表於 2011-10-12 13:30:52 |顯示全部樓層
可不可以要士多啤梨苗, 韓國, 熊本, 福崗各一份, 想試試在同樣環境下種植, 結果會不會一樣. 謝謝
回復

Springonions 發表於 2011-11-24 21:01:19 |顯示全部樓層
Springonions 打小報告

18 Nov 拿苗
20 Nov 移入10吋盆
23 Nov 原本只有0.5cm大的新葉,爸爸聲大得好快。中間又有一片新葉鏢緊出嚟:

strawberry 23 Nov 2011.jpg

用大盆就會大得好快咖喇^^, 12月頭之前換盆都仲未算遲~  發表於 2011-11-28 02:20
嘩 ~ 早知我都換盤 , 我唸住比一個星期佢適應下 -_-"  發表於 2011-11-25 13:21

評分

查看全部評分

回復

Springonions 發表於 2011-11-30 20:11:25 |顯示全部樓層

18 Nov 拿苗
23 Nov 原本只有0.5cm大的新葉,爸爸聲大得好快。中間又有一片新葉鏢緊出嚟:
30 Nov 請大家幫手睇下,係花?定係走莖?要不要cut

strawberry 30 Nov 2011.jpg

strawberry 30 Nov 2011 (2).jpg

小寶  是走莖 順帶提一提中間出葉位置唔好埋在泥中, 要突出D
============================
謝謝。那要不要cut?

如果冇睇錯, 好似唔只一支走莖喎~~  發表於 16 分鐘前

gmfw  你呢棵已經長走莖, 真係快啊! 留唔留你自己決定啦^^, 不過到12月底就唔好再留喇, 要儲養份俾佢開花結果呀!  發表於 28 分鐘前

gmfw  小寶說得對啊^^ 士多啤梨定植要訣:不埋心, 不露根.  發表於 半小時前
==============================================
給點意見我。我認為棵株還細,cut咗走莖,令株長得強壯一點。是嗎?不過讓走莖大一點,確定不是花後,才cut.

小寶  那要不要cut? ...cut 左佢好, 因為走莖會帶走養份, 你想今季食士多啤梨有難度果. 宜家你要做嘅係俾肥同晒多D太陽
==========================================================================
謝謝你, 一於等我cut左佢地, 共三條.   我也已經挑走中間的泥. 我在公司窗台種, 冬天只有1小時太陽, 現在用LED枱燈照住, 希望春天多返太陽.

那要不要cut? ...cut 左佢好, 因為走莖會帶走養份, 你想今季食士多啤梨有難度果. 宜家你要做嘅係俾肥同晒多D太陽  發表於 2011-12-1 12:16
一定唔係花, 如果你捨得, 就剪咗佢啦~ 如果想留, 就一棵起, 兩棵止, 夠營養的話, 棵走莖苗同母株可以一樣強壯, 可以同時開花咖, 不過唔好剪斷條走莖~  發表於 2011-11-30 23:18
如果冇睇錯, 好似唔只一支走莖喎~~  發表於 2011-11-30 21:23
你呢棵已經長走莖, 真係快啊! 留唔留你自己決定啦^^, 不過到12月底就唔好再留喇, 要儲養份俾佢開花結果呀!  發表於 2011-11-30 21:10
小寶說得對啊^^ 士多啤梨定植要訣:不埋心, 不露根.  發表於 2011-11-30 21:07
回復

Springonions 發表於 2011-12-27 13:43:39 |顯示全部樓層

gmfw, 我棵水滴種得好低,葉係晒個盆裡面。我想將佢拿出來,加番泥,令佢可以高d。但佢己經有10片葉,仲可唔可以郁來郁去?
回復

Springonions 發表於 2011-12-28 12:21:59 |顯示全部樓層
momodoll 發表於 2011-12-28 11:45
4日假期之後...T.T..
嗚嗚嗚.....

缺水? 可能救得番. 我兩棵羅馬蕃茄苗都係一樣, 但今朝俾番水後, 都OK.
回復

Springonions 發表於 2011-12-31 19:46:35 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-11-24 21:01

18 Nov 拿苗

多謝Eddie俾分,好鼓舞呀
回復

Springonions 發表於 2012-1-6 23:43:28 |顯示全部樓層

18 Nov 拿苗
30 Nov 請大家幫手睇下,係花?定係走莖?要不要cut
5 January 2012 大咗好多囉,不斷生走莖,已經cut咗6,7條。靜雞雞話俾大家知,我的士多啤梨是活在LED燈下的

strawberry January 2012 (1).jpg

strawberry January 2012 (2).jpg

strawberry January 2012 (3).jpg

好靚呀!齊齊努力!!!!!  發表於 2012-1-7 00:34
回復