士多啤梨齊齊種 (遊戲繼續進行中, 請注意首頁資料更新)

作者: gmfw 发表于 2011-10-12 11:46:24
105602 53

遊戲已經開始了

各位, 只要收到種子, 隨時都可以下種, 如果有種植經驗的花友, 可以用你自己的方法發芽, 更歡迎你來分享你的發芽技巧, 如果是初次栽種未知如何入手的花友, 可以參考我下面Post#2所貼的”我的發芽及照顧小苗的方法”. 在未來一兩個星期我會陸續將各樣栽種資料整理後貼上來, 以供大家參考.

這個遊戲, 主要是希望大家有一個地方, 可以分享各人栽種士多啤梨的心得, 及一起討論及研究會遇到的各樣問題, 也可以有一個專題帖子供新手花友參考. 這裏是一個互動區域, 不是單向的, 我所知的其實很有限, 所以歡迎各位有參加遊戲的, 沒參加遊戲的, 也一起加入討論, 以增進大家的栽種知識及技巧.

在這裏希望大家積極參與, 但不要計較得失結果, 我們不是專業農夫, 享受栽種過程才是最重要, 所以大家參加這個遊戲不需要有壓力, 只要開心討論就夠了.

再次謝謝及熱列歡迎各位參加「士多啤梨齊齊種」, 遊戲正式開始了.

大家好, 我有士多啤梨小苗及種子, 想跟大家分享, 想跟大家一起種, 所以我有個特別要求, 我希望所有取了苗及種子的花友, 可以來這個帖子分享及討論種植情況.

這是一個漫長的種植遊戲, 因為最少也要幾個月或甚至一年半載才有成果, 希望大家用心去栽種.

我暫定這種植遊戲截至2012年3月31日, 看誰最有誠意, 最用心去種, 及勤於報告生長情況, 我會送出一份或多份神秘禮物, 至於是甚麼? 話說神秘, 現在當然不能說啦^^. 再講清楚一點, 我不是看成果, 我要看過程, 所以就算種得不好, 也不要緊, 最重要是你的努力.

士多啤梨小苗:
約半年苗, 由種子種起, 種子取自超市買來的士多啤梨
- 韓國苗1棵 (約10份)
- 日本熊本露之水滴苗1棵 (約12份)
- 日本福岡博多甘王苗1棵 (約15份)

士多啤梨種子:
購自英國之優質種子, 發芽率70-90%
- Alpine Strawberry 'Mignonette' (Fragaria vesca)種子20粒 (約30份)
  歐洲高山原生品種, 果小, 直徑約2cm, 果味香濃, 少或無走莖, 成株約高12”闊18”, 這品種類似Yates牌及Royalfleur牌所賣的Strawberry seeds, 也是Alpine Strawberry的一種, Alpine Starwberry約有數十種.

- Alpine Strawberry 'White Soul' (Fragaria vesca)種子20粒 (約30份)
  也是Alpine Strawberry的一種, 果白色, 大小及特性跟Mignonette差不多.
White Soul.jpg
AS White Soul.jpg

- Garden Strawberry 'Temptation' (Fragaria x ananassa) 種子5粒 (約15份)
  雜交品種, 也就是現在普遍在市場上所賣的商業品種之一, 中至大形果, 少走莖, 成株約高10”闊16”. 由於這個品種價錢較貴數量較少, 但發芽率有90-100%,所以每份只送5粒.

花種子:
- Field Forget-Me-Not (Myosotis arvensis) 野地毋忘我 種子50粒 (約50份)
  藍色黃蕊小花, 不耐高溫, 喜光但不能暴曬, 宜栽於半陰處, 如在香港栽種, 最宜秋播. 這花我一直很喜歡, 但從沒種成功, 今次我買了很多, 所以一起送出, 這個不需要報告生長情況, 但如有花友可種到開花, 也希望可以去花草版貼一貼, 讓大家欣賞一下.
Field Forget-me-not.jpg

*不是在這裏登記*
有意申請的花友, 請往分享版登記, 謝謝.
http://hkplants.com/thread-84531-1-1.html

另外, 歡迎各位去參觀我另一個帖子, 內容有我的種植經驗分享, 謝謝
掛在窗上種的士多啤梨 --> http://hkplants.com/thread-73234-1-1.html

謝謝斑比及惡姨評分

評分

查看全部評分

gmfw 發表於 2011-10-12 11:47:49 |顯示全部樓層

UNDER CONSTRUCTION
此帖將會不斷更新
請勿點評此帖

種植資料

種子發芽及小苗生長進度參考表 :
發芽日數 第一片真葉(單葉) 第一片複葉(三出掌複葉)
大約5-10天 約在發芽後7-8天,
以後每8-10天長出一片新葉
大約在長出5-6片單葉後

參考圖片 : http://hkplants.com/forum.php?mo ... 530&pid=1167457

植株不同生長階段時間表 :
月份10-11月11-12月1-5月6-9月
生長階段定植初花及初果期開花結果期繁殖期

詳情請看 : http://hkplants.com/forum.php?mo ... 63&fromuid=4175

種吓講吓 :
(在帖內提過的一些簡短的種植經驗及討論, 會收集在這題目之下)
相關內容 Post No.
發芽、小苗 我的發芽及照顧小苗的方法, #92, #178, #392
走莖 #37, #344, #345, #353, #422
施肥 #325 & 326, #406 & 407
植料 #36
病蟲害 #244 & 245
開花結果 #344
其他 #27

參考網頁 :
草莓的概序 : http://hkplants.com/forum.php?mo ... amp;extra=page%3D11
有機草莓種植 : http://www.afcd.gov.hk/english/a ... strawberry_note.pdf
草莓育苗技術 : http://mdares.coa.gov.tw/files/w ... /mdares/693/121.pdf
草莓知識 : http://www.strawberry.com.tw/front/bin/ptlist.phtml?Category=4499
草莓大全 : http://www.dk101.com/Discuz/viewthread.php?tid=154236
草莓俱樂部 : http://www.caomeiclub.com/
草莓病害大全 : http://www.191bbs.com/read.php?tid=113297
Strawberry Fertiliser Guide : http://www.dpi.nsw.gov.au/__data ... ertiliser-guide.pdf

評分

查看全部評分

gmfw 發表於 2011-10-12 11:48:04 |顯示全部樓層

由於每帖字數有限, 原本貼在這裏的種植報告目錄已遷往第16頁

參加者名單

遊戲已經進行了一段時間, 好高興有花友互稱同學. 無錯, 所有參加者都是同學, 因為我們一同學習如何種植. 在這裏沒有老師, 或者說每一位都是彼此的老師, 我們互相學習, 互相提點, 在這個種植遊戲的過程中, 我們得到的將不只是分享回來的植物, 還有彼此分享的種植經驗, 與及種植過程得到的喜悅.(哎吔! 好老土呀! )

介紹一下各位同學先:

優先取錄的:
孖吉

正式報名後獲得派位的:
ahfour99
babycherry
blythe_disco
ckathy29
desmond
doko
doncheng
ernestng
galvi
hempseed
ice_moon226
iceiceice
Joe0101
Karenclc1
Karine
kk_alice
leafchoi
lola
Magichand
marioshek
MilkMilk
Momodoll
mono
N-Blythe
new1
noel_tt
Oskar
Purplelove
Pluto89
qcchan1
rayman
riwibe
Ryansze
saga
silicon
Springonions
stephenfwc
stevenho
tweetybird
Vienne
ysljjj
yy-violet
zero1
一丁
土豆貓
小野貓
杳杳然
雨軒
風鈴子
春田花花
麥煞那
惡姨
寧望月
蕃薯mo

特別生:
lawleo (被2020形容為”俾個女玩到精神分裂” 嘅新任爸爸)

上遙距課程嘅兩位海外/內地佳麗:
JM蜜兒 (來自廣東)
staw (來自大洋洲)

插班生:
billylam9
chan9909
八王爺

旁聽生(只取了毋忘我種子的):
lok_1980
新手農夫
new_hand

一共65人, 謝謝各位參與, 祝大家有好收成

gmfw 發表於 2011-10-12 22:52:24 |顯示全部樓層

我嘅韓國同日本士多啤梨就係下面呢幾種.

呢個同麥煞那一樣

露之水滴, 呢個應該同momodoll的一樣

呢個係甘王, Sogo叫佢做甜王

小苗近況, 大約兩星期前拍的, 有些還很細棵

gmfw 發表於 2011-10-13 11:46:02 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2011-10-13 11:17
你好, 真係欣賞你誠意和付出, 就算分唔分到都先感謝分享~~
一個有趣的活動, 一齊玩好開,又可以互相心得, 讓 ...

謝謝你
大家一齊種, 一起討論會開心D

呢個網我睇過, 好有用, 另外我都提過一些有用網頁, 可以去呢到睇睇
--> http://hkplants.com/forum.php?mo ... 234&pid=1028215

gmfw 發表於 2011-10-24 22:37:15 |顯示全部樓層
magichand 發表於 2011-10-24 19:46
今日(十月二十四日)收到種籽, 都下種了...

Alpine Strawberry 'Mignonette' (Fragaria vesca)種子20粒

嘩! 咁快手霸定位, 好認真呀, 讚

不過你一路往後貼可以一路討論都無問題咖, 遲些我會做個Index係第一頁, locate返每一位貼報告嘅位置.
gmfw 發表於 2011-10-24 22:39:35 |顯示全部樓層
momodoll 發表於 2011-10-24 22:05
樓主~個game幾時開始??~

收到種子後, 隨時都可以開始咖喇
等我一陣係第一頁貼個通告先
gmfw 發表於 2011-10-25 01:47:10 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-10-24 13:24
樓主, 請問我現在有德國黑泥, 是否應該混和珍珠岩/蛭石做培苗植料和定植後的植料?
請問珍珠岩和蛭石, 那一 ...

問 : 樓主, 請問我現在有德國黑泥, 是否應該混和珍珠岩/蛭石做培苗植料和定植後的植料?
答 : 種士多啤梨一定要用有良好疏水效果的植料, 珍珠岩是其中一樣很好的疏水兼保水的植料.
        很適合用來混和土壤, 以增加泥土的疏水能力.

問 : 請問珍珠岩和蛭石, 那一樣較平?  可重用嗎?
答 : 蛭石我未用過, 所以不清楚. 珍珠岩應該可以重用, 但必須清理舊泥, 這樣可能會有點煩.

問 : 還有那些是疏水用, 又適合Strawberry plants?
答 : 其他我沒用過.

問 : 請問在室內種植, 可以提示我們那時做什麼, 那時下肥? 下什麼肥? 那些有機肥是室內用, 沒有味?
答 : 這些稍後我會整理及貼出來, 請耐心等侯.

gmfw 發表於 2011-10-25 02:30:53 |顯示全部樓層
doko 發表於 2011-10-24 16:44
搵到d資料, 希望幫到大家

士多啤梨 (Strawberry)

謝謝你, 這一篇我之前都有看過, 我覺得這篇寫得最好是講澆水那部份, 很詳細.
但講走莖那部份我必須補充一下.

走莖是不宜剪下來栽種的, 太早脫離母株, 走莖苗的成活率會大大降低. 看見走莖長出來, 可以用個小盆接住, 讓它生根, 到有3-4片葉時才剪斷走莖, 不剪也可以, 讓它繼續生第二棵, 第三棵...........

走莖上面是有節的, 小苗會在雙數的節上長出來, 即是從第二節開始, 向上會長出葉來, 向下會生根, 待有2片葉左右, 就會很清楚看到一棵小苗成形, 這時就可以將它的根壓進泥中, 用鐵線或竹簽之類的東西將小苗固定, 讓它的根繼續向泥下發展, 上面就會繼續長葉, 然後會看見走莖的尖端會繼續生長第三四節, 在第四節處又會再長葉長根, 再成為另一棵小苗, 通常一支走莖可長三至五棵小苗.

由於走莖苗尚未脫離母株, 營養源源不絕從母株供應過來, 小苗會快速及茁壯的生長, 但如果一早剪離母株, 小苗就要靠自己, 這樣會使生長緩慢及弱勢, 也很容易死掉.

gmfw 發表於 2011-10-30 00:01:06 |顯示全部樓層
一丁 發表於 2011-10-29 21:53
報告 gmfw班長,野地毋忘我今日發咗芽啦.....

呢位同學, 給你看看我的一盆亂草

回覆點評:

一丁 : 亂草~~ 又真係幾亂喎,遲 d 我都會有一盆 "亂草" 囉....哈哈
又長又幼, 東歪西倒, 我諗住由得佢自然生長算啦

JM蜜儿 : 是未徒長啊?還是品種的特性?呵呵
兩個原因都係, 首先種室內唔夠光, 有少少徒長, 另外, 呢隻品種係較為幼長.

是未徒長啊?還是品種的特性?呵呵  發表於 2011-10-30 21:57
亂草~~ 又真係幾亂喎,遲 d 我都會有一盆 "亂草" 囉....哈哈  發表於 2011-10-30 21:37
gmfw 發表於 2011-10-31 01:43:34 |顯示全部樓層

今日我見到3木記有士多啤梨苗賣, 品種名稱係"Ostara", 好似係英國/歐洲入口, 都好大棵下, 枝葉很長很大, 我睇完個名, 唔記得睇幾錢, 唔知賣得貴唔貴??

回覆點評 :
我昨日只係路過, 企係門口睇o左一陣, 唔記得睇價錢就走o左, 原來要$68, 外國入口苗係會貴D咖喇.

我星期五晩去見到$68/盆。  發表於 2011-10-31 08:01
gmfw 發表於 2011-11-1 12:33:45 |顯示全部樓層
galvi 發表於 2011-11-1 12:18
唔記得浸水就落左泥,希望可以發到芽啦!

浸水唔係指定動作, 唔浸係無問題咖, 只係我看過一些文章, 說種子先浸水可以使吸水均勻一點, 才建議大家先將種子稍稍浸水才下種, 因為種子細小, 一般都是不需要浸水便可以直接下種的, 只要保持泥面濕潤便可以.

如果浸水的話, 時間不能太長, 浸太久會讓種子浸壞, 只要看見種子"漲卜卜"便可以了
gmfw 發表於 2011-11-1 12:48:31 |顯示全部樓層
riwibe 發表於 2011-11-1 12:40
let's see the photo.

咦! 你呢棵個名係"korona". 我星期日拎起其中一棵看, 個名是"Ostara", 咁即係佢有幾隻品種賣.

我見佢咁壯咁大棵, 都應該好快結果, 果然你呢棵已經結緊果.
gmfw 發表於 2011-11-3 11:15:07 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-11-3 10:58
gmfw, forget-me-not有花花, 吳係卦, 你種左幾耐呀????吳制呀...., 我個d仲錦細.... ...

我9月頭下種, 即係兩個月, 依家仲係苗仔咁嘅款, 點知星期一朝早, 我竟然見到其中一棵有個花苞仔, 我諗有1-2mm左右啦, 星期二朝早見佢開咗少少, 點知夜晚返到屋企佢已經謝咗. 嘩!! 無咁快下嘛, 我連佢乜樣都未睇清楚, 等我仲第一時間搵朋友借咗部單反機返來同佢影相, 不過有得第一個花苞, 當然會有第二個第三個啦, 我昨晚睇已經有三四個, 今次要捕捉好, 同佢影返張靚相, 呵呵

好期待呀.....  發表於 2011-11-3 11:27
gmfw 發表於 2011-11-6 12:21:25 |顯示全部樓層
ahfour99 發表於 2011-11-6 11:49
我果4棵係自己令外種bo
唔係佢果d泥
但係呢

士多啤梨葉係掌形的, 長出子葉後的第三片葉, 即第一片真葉就已經成塊手掌仔咁咖喇, 大約長5-6塊單掌葉, 就會長出第一塊複葉, 名為三出掌複葉, 所有士多啤梨品種都係咁咖

小苗時期的樣子:

長出第一片複葉:

長大後的三出掌複葉:

從背後看的樣子:
Plants 044-01.jpg

gmfw 發表於 2011-11-7 14:17:19 |顯示全部樓層
sheetaada 發表於 2011-11-7 13:49
大家好..我沒有申請要種子...因我估咁遲應該分曬了..請問如果我想自留種子要什麼方法ar? ...

你可以參考呢度 : http://hkplants.com/forum.php?mo ... 234&pid=1054701
gmfw 發表於 2011-11-10 01:52:12 |顯示全部樓層
staw 發表於 2011-11-9 23:25
昨天見到有得賣好大隻既士多啤梨(GROWN IN AUSTRALIA)....成隻食指咁長啊!
唔知甜唔甜呢....

係香港大約11月中就會開始有澳紐入口嘅士多啤梨賣

回覆點評 :
staw : 入口hk既會咁大架?我響度從未見過有咁大既賣架為返港紙八十幾蚊1kg
入口香港無你上面相入面嗰D咁大, 唔記得賣幾錢, 不過應該唔係太貴, 暫時未見超市有賣, 我諗過多一星期左右應該有~

入口hk既會咁大架?我響度從未見過有咁大既賣架 為返港紙八十幾蚊1kg  發表於 2011-11-10 02:03
gmfw 發表於 2011-11-13 01:11:48 |顯示全部樓層

猜苗行動2011
(已經開估了, 答案在 Page#11 的 Post#201)

那邊廂分苗行動正式展開了, 這邊廂我們就來個猜苗行動吧

猜猜以下三幅圖, 哪棵苗是Mignonette, White Soul, Temptation?
不過, 猜中無獎, 玩下咋

唔開估住, 等多D人來玩下先
(已經開估了, 答案在 Page#11 的 Post#201)

A係W B係T C係M??  發表於 2011-11-13 01:22

評分

查看全部評分

gmfw 發表於 2011-11-13 02:34:51 |顯示全部樓層

種吓講吓

種子發芽, 需要保持泥土濕潤.

小苗長出後, 就要盡量讓小苗曬太陽, 但要避免正午時暴曬於烈日下, 如果天氣炎熱, 就更要小心.
小苗打開子葉後, 就要立刻進行光合作用, 製造養分供小苗成長.

小苗長出後, 就要留意泥土不要太濕, 但也不能乾掉, 要看當時天氣的濕度、溫度、陰天還是陽光猛烈, 這裏必須控制得宜, 小苗才能健康成長.

gmfw 發表於 2011-11-14 10:29:11 |顯示全部樓層
風鈴子 發表於 2011-11-14 09:44
報告一下,之前下了7粒種子,其中有3粒在上星期已發芽

本來直至昨天還是站著的,豈料昨早我把它們移往 ...

哎呀! 我提示大家要多給小苗曬太陽, 但要避免正午猛烈陽光, 不是叫大家要大曬, 同時曬的時候要注意泥土乾濕情況, 以免曬乾.

你的小苗現在是怎樣, 是不是乾枯, 泥土有沒有乾掉, 如果沒有乾掉, 未必同曬有關, 放的位置是否當風, 會不會被風吹倒, 如果看到葉子未有皺起, 仍然有生氣, 試試加些泥在旁邊支撐, 加少少水, 看會不會回復正常.
123下一頁