士多啤梨齊齊種 (遊戲繼續進行中, 請注意首頁資料更新)

作者: gmfw 发表于 2011-10-12 11:46:24
105605 22
麥煞那 發表於 2011-10-12 19:18:10 |顯示全部樓層

樓主 你個隻 韓仔士多啤梨 係唔係呢隻呀

我今年第一次自己嘗試去發士多啤梨種子 經過不斷嘗試之後 而家死剩得幾棵 XD

呢棵係 呢款韓仔士夕啤梨裡面 種得最好個棵 ( 曾經 ) 自從 落左吉吉島的油渣粒 肥傷左之後 而家加護治療緊

呢幅係上個月既相

回覆點評 : 而家呢棵野 已經肥傷左啦 好鬼醜樣 -.-" 出的新葉都枯邊 棵野個心仲黑左添

再覆點評 : 個陣4個月大
麥煞那 發表於 2011-10-12 19:23:32 |顯示全部樓層

哈哈 我淨想要一棵 甘王小苗 only ( 已經係分享版報左名 好似係排13 XD )

另外 如果 樓主 你有興趣既話 我可以用 呢棵4個月大既小苗交換

美國 加州 Berry Good by Better Produce 我食落覺得唔夠甜 不過香味都OK夠

新鮮影出來既 XD

回覆點評 : 仔 ?.? , 士多啤梨 有分雌雄株既咩 ? 呢棵係種子種起既 o,o

再覆點評 : 幅相放大左 -.-" 棵野得4cm 高
麥煞那 發表於 2011-11-14 00:52:09 |顯示全部樓層
staw 發表於 2011-11-9 23:25
昨天見到有得賣好大隻既士多啤梨(GROWN IN AUSTRALIA)....成隻食指咁長啊!
唔知甜唔甜呢....

話說巨型既士多啤梨 我係半山百佳見過呢款

請留意 士多啤梨 跟 招紙 的大小比例 跟 標示重量
真係好Q大粒架 794g 仲係 Limited Edition XD
今年7月係半山既百佳見到 賣 $7x 都唔算貴

下面呢張相係比較用既 250g 既版本 ( 個盒薄一半 )

如果70幾又唔算好貴喎!  發表於 2011-11-14 10:09
麥煞那 發表於 2011-11-21 21:59:27 |顯示全部樓層
甘王 JS3-4 報到

暫時換左個吉吉島大苗盆 大的再換

評分

查看全部評分

麥煞那 發表於 2011-12-1 22:22:21 |顯示全部樓層
另一種角度拍攝既甘王

同場加映隔來單位既美國佬 12月先來出走莖 而且仲好Q長

大棵咗喎^^ 我D紐西蘭士多啤梨, 6-7月時長咗一輪走莖, 跟住停咗, 最近又開始出, 可能依家氣候好, 生長旺盛咗~  發表於 2011-12-1 22:33
麥煞那 發表於 2011-12-15 00:32:06 |顯示全部樓層
呢牌番工都好夜先放工 lunch又蛇唔到王 影唔到相 等我又口頭報告先
一句講晒 全部都未有花開 但係大致上都生長正常 ( 美國佬走莖有的多 ... )

甘王 一塊一塊咁出緊新葉 普普通通咁啦 的新葉都係差唔多size ...

私房韓仔 ( 同樓主隻韓國種同樣係Chang Pak Farm既 不過係我係6月頭自己發既)

韓仔1號 比我搞到差的肥死之後 好慢好慢咁恢復緊 出緊第3塊正常番既葉
韓仔2號同3號 的葉開始愈來愈大 不過總覺得的葉有的軟 ( 唔覺有病 ) 同埋棵野唔係好企得直 有時會吹到訓得低左

美國佬 我將兩棵美國佬搬左入同一個吉吉島可分解型既5號盆內 再用膠片分番開2格 ( 太極型 XD )

美國佬1號而家出緊第3支走莖 第1支走莖已經出緊第3支葉 但係都未見有根 咁我應唔應該放佢落泥呢 ? ( 打算吊的細盆仔係個大盆旁 )
美國佬2號而家都有1支走莖啦 -.-"

走莖底部白色一粒粒的就是根, 只要將走莖壓進泥中, 根部就會快速生長了~  發表於 2011-12-15 01:09
麥煞那 發表於 2011-12-26 12:14:03 |顯示全部樓層

尋日中午的陽光好正 順便影埋相就post埋上來啦

甘王都係冇乜進展 新葉都係好慢咁一塊塊咁出 同埋覺得的新葉size都係差唔多

的韓仔葉就愈來愈大塊啦 的葉既size開始接近成年士多啤梨啦

其中有一棵又出左條走莖啦 點解我屋企的士多啤梨 咁Q多走莖架  

兩棵美國佬好似大逃忙咁 總共出左4支走莖出來 我用衣架箍左的盆仔接住左

另外兩棵美國佬的新葉 葉柄開始變短 都唔知係咩事 我好怕又再出事

覆異靈小姐 : 雖然佢地暫時外表好光鮮 但係我種士多經驗仲未夠 好怕又會突然間出事   

超靚!  發表於 2011-12-27 18:21
麥煞那 發表於 2012-1-15 20:49:49 |顯示全部樓層
本來想今日 影的新相 post 上來 但係今日完全冇太陽 XD

我而家的 美國佬 同韓仔都有好多走莖 有的已經大左好多 仲有的二段走莖走左出來

我想問下 如果 想要剪走新出既走莖 有乜野要注意

同埋 如果我想將已經落左泥 長大左既新株 同本株之間個條走莖剪走既話 有的乜野要注意 o,o
麥煞那 發表於 2012-2-7 14:02:34 |顯示全部樓層

本來打算 過年個陣 影番的相上來update下
點知凍到阿媽都唔認得 而且一滴陽光都冇

今日咁arm要番夜班 順便係咁e影的相上來update下啦
一句講晒 成屋士多啤梨都係只有走莖沒有花

樓主度share番黎棵甘王仍然冇乜進步 我又衰在未有位幫佢換大盆 唯有hold住多一兩個月睇下先啦

仍然康復中既韓仔1號 睇來要追番的進度好有難度

成屋士多啤梨裡面最生猛就係呢兩棵韓仔啦 不過走莖多到唔想要 XD

P.S 好奇怪地的走莖唔似的美國佬走莖咁吸晒阿媽的養份 ( 每棵已經生左3-4支走莖啦 )
   兩棵阿媽各有各繼續愈生愈大 的大小走莖都係相對緩慢咁生長

兩棵美國佬已經唔再出走莖啦 兩棵阿媽已經冇乜點長大
反而係的走莖 爆發性咁生長 最大個棵size已經同阿媽差無幾
相信的走莖吸營養吸得好緊要

最後我想問下的種士多啤梨既老手
如果我想剪開的走莖要注意的乜野呢 ?
我始終都係覺得的士多啤梨頗為敏感 我驚剪得唔好會出事 XD

我棵霧之水滴, 猛咁出走莖, 我全部剪晒, 就咁剪, 無技巧, 棵株無事.  發表於 2012-2-8 09:12
麥煞那 發表於 2012-2-11 13:42:30 |顯示全部樓層
_LOK_ 發表於 2012-2-9 20:09
我見倒你有d葉邊好像枯枯地...是有病嗎???
因為我呢日加完肥後d葉都有近似情況出現....所以我想知係病定 ...

我試過肥傷既情況係 的新葉出緊就已經黑邊黑柄 未大就枯
不過舊葉就可以支持到比較耐先枯

如果只係一支半支葉枯邊係可以接受既 o,o
士多啤梨既正常新塵代謝 通常會自然淘汰 比較外圈既葉片先架
一樣會係先枯邊 然後葉片轉色 先會枯
麥煞那 發表於 2012-3-18 16:21:57 |顯示全部樓層

卒之有太陽可以比我影相啦

甘王 換左落吉吉島 可分解5號盆 之後卒之開始發力啦

美國佬我自留最大隻個兩棵走莖 ( 已經脫離左母株 ) 竟然趕得切季尾前開花

呢棵係美國佬走莖1號 其實1號本來有支莖中莖出左來 係年頭個陣已經落左泥 枝莖中莖生左幾塊葉之後已經剪埋送左比人咯
另外 棵1號唔知係唔係肥傷左定係有病 有的葉芽一出已經黑邊 之前仲有粒花蕾 都係黑邊既 已經比我剪鬼左咯
而家第2枝花梗開左花 我都未敢肯定佢已經冇事 仍然觀察緊

美國佬走莖2號 就靚仔好多啦 其實佢都有枝花梗出左來架啦 不過呢張相影唔到

其實我手上其他士多 情況有好有壞 等我星期五 等閒先再報 -0-
麥煞那 發表於 2012-4-11 19:34:21 |顯示全部樓層

美國佬走莖一號的 士多開始紅啦

同原先街買個盒比較 都係好細粒之嘛

報告,美國佬已有4朵花花,但韓仔都係種唔掂!  發表於 2012-4-17 00:16
D果好大  發表於 2012-4-12 11:14
麥煞那 發表於 2012-4-17 16:39:34 |顯示全部樓層

美國佬走莖2號 粒士多係我唔為意既情況下已經紅晒啦   同埋已經聞到香味添 今晚試食

夜晚9點半既試食結果 粒士多竟然完全冇味 入面已經紅晒架啦 但係既冇甜味 亦冇酸味

美國佬走莖1號大個粒仲未紅得透播

結果時需要追DD肥嗎?  發表於 2012-4-21 00:13
麥煞那 發表於 2012-8-11 02:18:55 |顯示全部樓層
moseskingdom 發表於 2012-8-10 12:20
死剩一片葉la
可唔可以剪左去
等佢定值????

我的美國佬同韓仔都已經全軍覆沒啦 -.-"

死剩五六棵甘王走莖苗 ( 樓主比我棵本尊都釘左 -.-" ) 而家都搬晒去格仔田

唔知點解情況反而有改善 , 可能因為個度夜晚冇咁熱啦

今年我打算用一行田去試種  發表於 2012-8-11 12:49
今年幾時開波培苗呀?  發表於 2012-8-11 12:48
me too, 全軍覆沒(T_T)  發表於 2012-8-11 12:48
麥煞那 發表於 2012-11-25 17:45:25 |顯示全部樓層
Astroyeungycy 發表於 2012-11-25 16:14
想問下你地有冇Garden Strawberry 'Temptation' (Fragaria x ananassa)? 既苗or seeds 可以分享?
我見佢 ...

其實我覺得 大部份 有參與 呢個活動既朋友 ( 個人意見 )

手上既士多都係呢個夏天"全滅"左
( 我自己既 美國佬同韓仔 都全滅左 樓主share比我既甘王本尊都c埋 好彩棵甘王有的走莖 轉移左去第二個位置種 叫做好好彩咁保存到 )

種子既話

你鐘意食邊款 就係邊款士多度挖
不過天氣太涼 或者冇陽光就唔係咁易發囉 o,o ( 發士多種子大概 要3星期至6星期 )
麥煞那 發表於 2013-1-4 21:38:51 |顯示全部樓層
前言:樓主 share 比我既甘王 ................ 夏天係我屋企死左 ( 我自己的美國佬 韓仔 大大小小都全部死晒 T.T )

不過有的走莖苗搬左去 C.G 個度避暑

之後又中左皺葉病 好彩天氣凍左之後開始好番 而家幾棵甘王都開花啦

唔知道大家而家 仲有冇樓主既士多留低呢 ?
麥煞那 發表於 2013-1-29 21:04:22 |顯示全部樓層
遲左 update XD 仍然係甘王2代

麥煞那 發表於 2013-1-30 15:49:17 |顯示全部樓層
cwp 發表於 2013-1-29 23:13
士多啤梨有沒有落咩肥?
如有,應該怎樣落好?离士多啤梨幾多cm距離?

我平常落雞屎肥 都係放泥面 亦都冇離太遠

3個月左右落一次熟骨粉 同埋鉀肥

其實 有機會傷到棵植物既 多數係 花生麩 ( 重氮而且分解個陣會燒傷根部 ) 或者 重劑量既化肥 ( 海鳥肥 都好似比較濃 )

麥煞那 發表於 2013-2-5 22:48:54 |顯示全部樓層
呢兩日咁鬼熱 -.-" 士多開始熟添

今日又紅左D LA~~  發表於 2013-2-6 23:23
麥煞那 發表於 2013-2-8 22:11:02 |顯示全部樓層
今日 update -0-

呢粒 已經食左 XD

評分

查看全部評分

12下一頁