士多啤梨齊齊種 (遊戲繼續進行中, 請注意首頁資料更新)

作者: gmfw 發表于 2011-10-12 11:46:24
105716 741

遊戲已經開始了

各位, 只要收到種子, 隨時都可以下種, 如果有種植經驗的花友, 可以用你自己的方法發芽, 更歡迎你來分享你的發芽技巧, 如果是初次栽種未知如何入手的花友, 可以參考我下面Post#2所貼的”我的發芽及照顧小苗的方法”. 在未來一兩個星期我會陸續將各樣栽種資料整理後貼上來, 以供大家參考.

這個遊戲, 主要是希望大家有一個地方, 可以分享各人栽種士多啤梨的心得, 及一起討論及研究會遇到的各樣問題, 也可以有一個專題帖子供新手花友參考. 這裏是一個互動區域, 不是單向的, 我所知的其實很有限, 所以歡迎各位有參加遊戲的, 沒參加遊戲的, 也一起加入討論, 以增進大家的栽種知識及技巧.

在這裏希望大家積極參與, 但不要計較得失結果, 我們不是專業農夫, 享受栽種過程才是最重要, 所以大家參加這個遊戲不需要有壓力, 只要開心討論就夠了.

再次謝謝及熱列歡迎各位參加「士多啤梨齊齊種」, 遊戲正式開始了.

大家好, 我有士多啤梨小苗及種子, 想跟大家分享, 想跟大家一起種, 所以我有個特別要求, 我希望所有取了苗及種子的花友, 可以來這個帖子分享及討論種植情況.

這是一個漫長的種植遊戲, 因為最少也要幾個月或甚至一年半載才有成果, 希望大家用心去栽種.

我暫定這種植遊戲截至2012年3月31日, 看誰最有誠意, 最用心去種, 及勤於報告生長情況, 我會送出一份或多份神秘禮物, 至於是甚麼? 話說神秘, 現在當然不能說啦^^. 再講清楚一點, 我不是看成果, 我要看過程, 所以就算種得不好, 也不要緊, 最重要是你的努力.

士多啤梨小苗:
約半年苗, 由種子種起, 種子取自超市買來的士多啤梨
- 韓國苗1棵 (約10份)
- 日本熊本露之水滴苗1棵 (約12份)
- 日本福岡博多甘王苗1棵 (約15份)

士多啤梨種子:
購自英國之優質種子, 發芽率70-90%
- Alpine Strawberry 'Mignonette' (Fragaria vesca)種子20粒 (約30份)
  歐洲高山原生品種, 果小, 直徑約2cm, 果味香濃, 少或無走莖, 成株約高12”闊18”, 這品種類似Yates牌及Royalfleur牌所賣的Strawberry seeds, 也是Alpine Strawberry的一種, Alpine Starwberry約有數十種.

- Alpine Strawberry 'White Soul' (Fragaria vesca)種子20粒 (約30份)
  也是Alpine Strawberry的一種, 果白色, 大小及特性跟Mignonette差不多.
White Soul.jpg
AS White Soul.jpg

- Garden Strawberry 'Temptation' (Fragaria x ananassa) 種子5粒 (約15份)
  雜交品種, 也就是現在普遍在市場上所賣的商業品種之一, 中至大形果, 少走莖, 成株約高10”闊16”. 由於這個品種價錢較貴數量較少, 但發芽率有90-100%,所以每份只送5粒.

花種子:
- Field Forget-Me-Not (Myosotis arvensis) 野地毋忘我 種子50粒 (約50份)
  藍色黃蕊小花, 不耐高溫, 喜光但不能暴曬, 宜栽於半陰處, 如在香港栽種, 最宜秋播. 這花我一直很喜歡, 但從沒種成功, 今次我買了很多, 所以一起送出, 這個不需要報告生長情況, 但如有花友可種到開花, 也希望可以去花草版貼一貼, 讓大家欣賞一下.
Field Forget-me-not.jpg

*不是在這裏登記*
有意申請的花友, 請往分享版登記, 謝謝.
http://hkplants.com/thread-84531-1-1.html

另外, 歡迎各位去參觀我另一個帖子, 內容有我的種植經驗分享, 謝謝
掛在窗上種的士多啤梨 --> http://hkplants.com/thread-73234-1-1.html

謝謝斑比及惡姨評分

評分

查看全部評分

thomasfg 發表於 2015-6-5 12:26:04 |顯示全部樓層
這個遊戲是否還有後續?
回復

moseskingdom 發表於 2013-8-30 17:50:23 |顯示全部樓層
Me too! 只開花,但不結果!
But 生走莖!
Why?
回復

leoleo 發表於 2013-8-26 17:57:14 |顯示全部樓層
請問為甚麼我的只開花,但不結果又不生走莖???
回復

renupu 發表於 2013-7-22 03:54:32 |顯示全部樓層
大家好, 請問仲有無苖可分享???
回復

八王爺 發表於 2013-7-3 11:47:44 |顯示全部樓層
我果D 出咗苗之後,早死咗九世!

我都係種作第二年先成功出花!  發表於 2013-7-3 20:40
回復

moseskingdom 發表於 2013-7-3 09:51:25 |顯示全部樓層
咁你知唔知是什麽種?
回復

moseskingdom 發表於 2013-7-2 10:12:54 |顯示全部樓層
我D士多依架6月至7月先開花,IS this OK?

主要睇下朵花大唔大 花莖粗唔粗 花莖粗既話 士多發育健全既機會 會比較大 , 相反 花細既話 就未必會正常結果  發表於 2013-7-2 23:58
回復

yukyo 發表於 2013-7-1 10:54:11 |顯示全部樓層

重以為活動停左個帖完左,原來麥煞那同CG Chow係到接力
我係4月食左d士多(唔知係乜種)落種籽喱排出左好多走莖(唔知點解係初夏出?),希望可以過到夏天。你地d士多好靚好壯好大,我d士多葉成日向上卷,係咪太熱太晒呀?
天氣咁熱係咪唔適宜落肥架?

麥煞那  我的士多 今年經歷左場大災難 ( 其實都係我自己衰 ) 而家仲欠落 唔少走莖債添 -.-"

麥煞那,你做左乜野呀?聽見我都真係驚,士多唔易種呀。我都俾左d走莖,但係預留左十幾棵就係怕養唔大

我的士多 今年經歷左場大災難 ( 其實都係我自己衰 ) 而家仲欠落 唔少走莖債添 -.-"  發表於 2013-7-2 23:57
回復

leoleo 發表於 2013-6-29 13:42:34 |顯示全部樓層
CIMG2577.JPG CIMG2578.JPG

我剛爬文,我想應該是中了草莓病毒病=,=
但我的草苺也是種在冷氣房,因此分不清是濕度不足或是染病~~~

請問要是染病,還有救嗎???

ps我完全看不懂那些防治方法~請教~~!!
回復

leoleo 發表於 2013-4-26 16:34:12 |顯示全部樓層

很多葉都變這樣,剪掉後又輪到其他

請問發生甚麼問題,是否缺氮???

麥煞那 :但其他兩盆換完盆都係咁  依盆我聽日會換的

個盆太細啦 o,o  發表於 2013-4-26 19:02
回復

toby_1023 發表於 2013-4-25 10:44:19 |顯示全部樓層
請問仲有無苖可分享,現時仲岩唔岩時節種?

要種到冬天先有果 A,A 不過士多係多年生植物 -0-  發表於 2013-4-26 19:03
冬天種的~~  發表於 2013-4-25 19:31
回復

lung_129 發表於 2013-4-17 17:20:43 |顯示全部樓層
想問一下有紅蜘蛛,係咪可以用辣椒水就得拿 ?  
回復

lung_129 發表於 2013-4-17 09:20:26 |顯示全部樓層
lung_129 發表於 2013-4-16 20:10
比紅蜘蛛 >< , 重有冇得救呀,

多謝你呀......太好人拿
回復

lung_129 發表於 2013-4-16 20:10:48 |顯示全部樓層
比紅蜘蛛 >< , 重有冇得救呀,

麥煞那 ~放心我都有走徑!等到入秋可能多到唔要!  發表於 2013-4-18 09:22
放棄佢 XD 遲的再比過你 ( 我好似已經爭落人米好多走莖苗 XD )  發表於 2013-4-16 21:18
回復

candy- 發表於 2013-4-2 18:52:07 |顯示全部樓層
我都想種士多啤梨呀,請問還有人分享嗎
回復

siuca 發表於 2013-3-31 22:43:18 |顯示全部樓層
樓主/其他板友仲有無苗仔可以分享
好多年無種過士多啤梨
細個時種過但有蟲蟲, 個陣唔識搞所以掉左
回復

lung_129 發表於 2013-3-31 22:14:46 |顯示全部樓層
麥煞那 發表於 2013-3-24 11:45
因為我成個禮拜冇去睇格士多田 有的走莖變得好醜樣 尋日我重新修剪過的士多

所以我剩係執左8盆仔 士多走 ...

收到你分享的苗,多谢哂!
回復

Lingling64 發表於 2013-3-30 19:15:46 |顯示全部樓層
麥煞那 發表於 2013-3-24 11:45
因為我成個禮拜冇去睇格士多田 有的走莖變得好醜樣 尋日我重新修剪過的士多

所以我剩係執左8盆仔 士多走 ...

收到你分享的苗,多谢哂!
回復

tsl130076 發表於 2013-3-30 17:59:00 |顯示全部樓層
我又種, 屋企有 一 顆香港 草莓, 好 酸, 好 細粒
回復