Neko Neko 萬代蘭

作者: nekotoro 发表于 2019-11-9 21:21:06
3222 39

今日路過花墟,唔小心又俾靚花勾咗個魂魄,放低銀両就帶咗佢返屋企!以前見到萬代同狐尾都好心郁想帶走,之但係佢哋實在太巨大,而屋企露台空間有限,所以每次都係睇下就算。點知今日見到全部萬代都係$200有八折!!而且呢棵身型嬌小,兼且花式特別仲有迷人甜香,最終都抱得美人歸!

DA7E7AEC-BB9A-4A6A-92D5-11696B115892.jpeg 67E15576-75E4-46A5-8BC9-2DE5AAE9F85A.jpeg F63F4C3C-29F8-4136-980C-D9B3B42D7E7F.jpeg
Ming36 發表於 2019-11-12 13:31:14 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-11-12 09:46
細嘅仲可以大嘅就麻煩啲

咁又係!
我盆係迷你品種,點都唔會生得大過隻杯,除非啲根生長蓬勃。
到時,我真係開心都嚟唔切
Ming36 發表於 2019-11-12 13:28:49 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-11-12 10:36
多謝W大!天氣太凍就掛佢入浴室!<span class="emoji emoji1f606"></span>

係喎! 好提議
家中的浴室,現在只放玻璃瓶裝的水種植物點綴一下咋
Ming36 發表於 2019-11-12 13:25:42 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-11-12 09:35
Ming 大巧利害呀~
識得因應環境,改變種植方式,真係要跟大大學習,學習!<span class="emoji emoji1f600"></span> ...

多謝W大大的讚賞
我都係上網睇,學吓點樣避免出現脫褲子的狀況咋!
nekotoro 發表於 2019-11-12 10:36:55 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-11-11 07:40
冬天多D光會好D,温度就同 bellina 差唔多就可以!

多謝W大!天氣太凍就掛佢入浴室!
ChanKwingYin 發表於 2019-11-12 09:46:29 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-10 21:50
我用呢個方法種左一陣,暫時都係放喺窗花上邊,和太陽伯伯近距離接觸

細嘅仲可以大嘅就麻煩啲
W88 發表於 2019-11-12 09:35:02 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-11 13:31
真係會有幫助的。
呢幾日咁乾燥,我係膠杯仔內加少少濕水苔,效果暫時可以接受啊 ...

Ming 大巧利害呀~
識得因應環境,改變種植方式,真係要跟大大學習,學習!
Ming36 發表於 2019-11-11 13:31:51 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-11-11 00:09
我啱啱先幫佢做咗個spa,等滴乾水之後再加膠袋!

真係會有幫助的。
呢幾日咁乾燥,我係膠杯仔內加少少濕水苔,效果暫時可以接受啊
W88 發表於 2019-11-11 07:40:21 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-11-10 21:27
咁其實使唔使要曬太陽嘅呢?如果冬天係咪要拎入屋?<span class="emoji emoji1f914"></span>

冬天多D光會好D,温度就同 bellina 差唔多就可以!
nekotoro 發表於 2019-11-11 00:09:18 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-10 22:20
我都係買咗之後,上網睇先知道有呢個形容詞<span class="emoji emoji1f623"></span>
Freddy 大大,在六樓提供左個方法,避免 ...

我啱啱先幫佢做咗個spa,等滴乾水之後再加膠袋!
小雷子 發表於 2019-11-10 22:35:21 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-10 22:20
我都係買咗之後,上網睇先知道有呢個形容詞<span class="emoji emoji1f623"></span>
Freddy 大大,在六樓提供左個方法,避免 ...

你地加油呀!天氣凍呀,着多幾條衭打下底!
Ming36 發表於 2019-11-10 22:20:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-10 22:17
嘩!咁樣,真係巧恐怖!<span class="emoji emoji1f631"></span><span class="emoji emoji1f456"></span>

我都係買咗之後,上網睇先知道有呢個形容詞
Freddy 大大,在六樓提供左個方法,避免這尷尬的事情發生
小雷子 發表於 2019-11-10 22:17:28 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-10 21:28
係最底下嘅葉片,一片一片哋掉下,脫褲子是形容這個狀態

嘩!咁樣,真係巧恐怖!
nekotoro 發表於 2019-11-10 21:58:50 來自手機 |顯示全部樓層
我個露台冬天無太陽直晒,希望佢捱到!
Ming36 發表於 2019-11-10 21:50:03 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-10 21:39
我都想知!<span class="emoji emoji1f605"></span>
其實我仲試緊水培蘭花,亦見有人將萬代蘭轉水培,唔洗拎棵花日日去厠所 ...

我用呢個方法種左一陣,暫時都係放喺窗花上邊,和太陽伯伯近距離接觸
小雷子 發表於 2019-11-10 21:41:37 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-11-10 17:27
我問過舖頭,佢又話唔使曬喎!話散光已經夠我先買佢咋!<span class="emoji emoji1f605"></span>

吓!分別咁大嘅???
嘉仔我都種唔到,所以更加無信心去試!
小雷子 發表於 2019-11-10 21:39:07 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-11-10 21:26
花都會除褲?<span class="emoji emoji1f914"></span>

我都想知!
其實我仲試緊水培蘭花,亦見有人將萬代蘭轉水培,唔洗拎棵花日日去厠所浸水,成日水滴都好煩下!
Ming36 發表於 2019-11-10 21:34:51 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-11-10 21:29
<span class="emoji emoji1f631"></span><span class="emoji emoji1f631"></span>

想像下兩塊葉片一齊向下彎,然後掉下
我平時早晚噴吓水,加隻膠杯保護佢下邊生長嘅根,放些少水苔幫佢保濕
nekotoro 發表於 2019-11-10 21:29:35 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-10 21:28

Ming36 發表於 2019-11-10 21:28:58 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-11-10 21:26
花都會除褲?<span class="emoji emoji1f914"></span>

12下一頁