新手第一帖

作者: 13gou 發表于 2019-11-2 14:59:35
3046 18
大家好,新手13 姑報到 ‍♀️  各位多多指教

係公司種佐依盤 AV 差不多一年,生到成棵生菜咁   就係無開過花……  唔知仲要等幾耐先會開呢
chestnut007 發表於 2020-4-18 20:53:18 來自手機 |顯示全部樓層
13gou 發表於 2020-4-18 20:09
紀錄下淘淘買返來既小苗,好易開花呢,十字花好靚
中間張圖請問係咪果莢?  ...

十字花好靚啊!請問佢叫什麼名字?

淘淘買果陣叫 夏日之歌, Summer Song [emoji]1f609[/emoji]  發表於 2020-4-18 21:21
回復

13gou 發表於 2020-4-18 20:09:47 來自手機 |顯示全部樓層
13gou 發表於 2020-1-22 17:53
粒花真係大,仲一路大緊。  爆花又有側芽,好滿足 <span class="emoji emoji1f60a"></span>
請問側芽係咪要等花開完先分得?   ...

紀錄下淘淘買返來既小苗,好易開花呢,十字花好靚
中間張圖請問係咪果莢?
回復

chestnut007 發表於 2020-1-23 08:46:39 來自手機 |顯示全部樓層
13gou 發表於 2020-1-22 17:53
粒花真係大,仲一路大緊。  爆花又有側芽,好滿足 <span class="emoji emoji1f60a"></span>
請問側芽係咪要等花開完先分得?   ...

好靚啊!
回復

13gou 發表於 2020-1-22 17:53:04 來自手機 |顯示全部樓層
粒花真係大,仲一路大緊。  爆花又有側芽,好滿足
請問側芽係咪要等花開完先分得?  依家已經想剪葉…
回復

Ison 發表於 2020-1-10 16:11:15 來自手機 |顯示全部樓層
13gou 發表於 2020-1-10 15:56
等佐個幾多,終於開花啦,重瓣噴紫色點,大驚喜

好大朵,叻叻
回復

13gou 發表於 2020-1-10 15:56:26 來自手機 |顯示全部樓層
等佐個幾多,終於開花啦,重瓣噴紫色點,大驚喜
回復

13gou 發表於 2019-12-9 16:02:21 來自手機 |顯示全部樓層
終於見到 2 粒花苞,生得好慢,2 星期先成形,好期待
回復

13gou 發表於 2019-11-3 14:00:53 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-11-2 19:53
細盆逼根容易出花,不過想睇爆花都係要大D盆。

想睇爆花多啲 ‍♀️ 母株開既花好大朵,估佢可能唔係迷你種。 有無唔係迷你種架?
回復

chestnut007 發表於 2019-11-3 13:42:56 來自手機 |顯示全部樓層
長得好靚呀!跟住以上D大大去做,好快會開花!

多謝鼓勵,我會努力  發表於 2019-11-3 14:08
回復

nekotoro 發表於 2019-11-2 21:35:35 來自手機 |顯示全部樓層
有冇換過泥?太耐冇換泥土變酸都會難開花呢!

原來要換泥   發表於 2019-11-3 14:05
回復

chuyat10 發表於 2019-11-2 19:53:09 來自手機 |顯示全部樓層
13gou 發表於 2019-11-2 19:39
啊… 仲以為俾個深啲盤佢會健康啲添 !   下次幫佢搬間細屋先,多謝指教 <span class="emoji emoji1f609"></span> ...

細盆逼根容易出花,不過想睇爆花都係要大D盆。
回復

13gou 發表於 2019-11-2 19:39:25 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-2 16:21
啲根要生到迫住個盆,才容易出花,下次換盆,可用一個較矮的一般花盆,較疏水又慳植料 ...

啊… 仲以為俾個深啲盤佢會健康啲添 !   下次幫佢搬間細屋先,多謝指教
回復

chuyat10 發表於 2019-11-2 19:38:10 來自手機 |顯示全部樓層
13gou 發表於 2019-11-2 19:34
十郎ching <span class="emoji emoji1f606"></span>  星期六,日先放到窗邊,平日都係office 白光燈,係咪一直放窗邊好啲呢 ...

葉柄太長應該係唔夠光追緊光,靠窗多D散射光容易出花。
回復

13gou 發表於 2019-11-2 19:34:05 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-11-2 15:57
棵AV好健康,好快有花睇。建議近窗多少少光。

十郎ching   星期六,日先放到窗邊,平日都係office 白光燈,係咪一直放窗邊好啲呢?
回復

13gou 發表於 2019-11-2 19:22:30 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-2 15:41
Hi 歡迎加入呢個大家庭!<span class="emoji emoji1f60a"></span>
巳入秋啦,可以修去下層老葉,再施下花肥,好快會有花啦![e ...

知道! 星期一返去就剪佐下面果層老葉。  依度好多第一次見既品種,好靚啊   小妹獻醜
回復

Ming36 發表於 2019-11-2 16:21:09 來自手機 |顯示全部樓層
啲根要生到迫住個盆,才容易出花,下次換盆,可用一個較矮的一般花盆,較疏水又慳植料
回復

chuyat10 發表於 2019-11-2 15:57:35 來自手機 |顯示全部樓層
棵AV好健康,好快有花睇。建議近窗多少少光。
回復

小雷子 發表於 2019-11-2 15:41:23 來自手機 |顯示全部樓層
Hi 歡迎加入呢個大家庭!
巳入秋啦,可以修去下層老葉,再施下花肥,好快會有花啦!
回復