白仔雜交篇,初步嘗試

作者: rwgplant 发表于 2019-10-18 16:15:26
2096 11
之前白香岩開花,隨便試向幾種迷岩授粉,終於有一朵好似成功,收集咗人生中第一次親手培養嘅迷岩種子,但不知可唔可以成功出苗,唔理咁多,先post上來同大家分享,9月28授粉,10月18就收到,我都未準備好就爆開咗,好彩仲有種子留低
chestnut007 發表於 2019-10-19 08:24:37 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-10-18 20:10
栗子小姐你仲勁<span class="emoji emoji1f44d"></span>,花菖都搞得掂,我以前試好多次至成功,你一舖就掂咗。言歸正傳,授 ...

第一次試驗就成功這叫做幸運,失敗多次後才是真正的成功。

我沒有位置去養BB啦,留返俾你玩啦。
rwgplant 發表於 2019-10-18 23:56:37 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-10-18 21:11
期待種出千奇百趣嘅花色!

我試下啫,十劃都未有一撇,不過多謝你先
rwgplant 發表於 2019-10-18 23:54:19 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-10-18 20:57
希望才子培植出新品種,都好多花友中意,我地殺手組阿頭都係矯矯者.
我對雜交繁殖新品種冇乜興趣.{:emoji_003 ...

哥哥你毋須樣樣都有興趣,唔係會攞苦嚟辛㗎
多謝你捧場先,我都未必出到新品種,我陪雷大玩下育種啫,另外我比唔上Cal姐咁努力,佢就真係想搞隻新嘢出嚟
freddywongdy 發表於 2019-10-18 21:11:37 |顯示全部樓層
期待種出千奇百趣嘅花色!
chuyat10 發表於 2019-10-18 20:57:15 |顯示全部樓層
希望才子培植出新品種,都好多花友中意,我地殺手組阿頭都係矯矯者.
我對雜交繁殖新品種冇乜興趣.
rwgplant 發表於 2019-10-18 20:10:31 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-10-18 19:07
好勁呀!玩授粉。祝生養眾多!哈哈!

栗子小姐你仲勁,花菖都搞得掂,我以前試好多次至成功,你一舖就掂咗。言歸正傳,授粉其實一啲都唔難,你下次試下,用AV做實驗
chestnut007 發表於 2019-10-18 19:07:48 來自手機 |顯示全部樓層
好勁呀!玩授粉。祝生養眾多!哈哈!
rwgplant 發表於 2019-10-18 16:30:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-18 16:24
叻……你至叻!又唔見發生係我身上!<span class="emoji emoji1f605"></span>

無你嘅白香岩,我又點會有得玩啫,都係你叻啲
小雷子 發表於 2019-10-18 16:24:57 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-10-18 16:21
<span class="emoji emoji1f605"></span>負碌啫,希望陸續有嚟

叻……你至叻!又唔見發生係我身上!
rwgplant 發表於 2019-10-18 16:21:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-18 16:18
Good news!<span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span>
才子真係 ...

負碌啫,希望陸續有嚟
小雷子 發表於 2019-10-18 16:18:46 來自手機 |顯示全部樓層
Good news!
才子真係叻叻