請問用蘭石 + 芒骨種蝴蝶蘭有咩好處/壞處?

作者: noryb 發表于 2011-7-4 01:06:21
24334 75
在香港所買到的蝴蝶蘭九成都用水苔做植科,正因為咁... 蘭花好容易死,所以想改用蘭石 + 芒骨種蝴蝶蘭,但唔知有咩好處/壞處,想請問各位師兄/姐 :)
avery 發表於 2011-7-4 01:13:45 |顯示全部樓層
既然九成都用水苔做植料, 何解會好容易死 ??

The problem is ... you don't know how to take care of plants potting with sphagnum moss ...
回復

noryb 發表於 2011-7-4 01:30:53 |顯示全部樓層
因為花農貪水苔可以令花大得快囉 !! 但一般新手未必咁容易掌握到其中技巧, 況且各人所種的環境地方唔同, 好難一概而論, 大多數所見用水苔種植, 會好易爛根 , 所以想請教各位
回復

semi-alba 發表於 2011-7-4 06:11:42 |顯示全部樓層
咁你又何嘗不用掌握蘭石同芒骨的技巧,你只係唔想去了解水苔的技巧…咁係一概而論定以偏概全???
回復

Exodus 發表於 2011-7-4 06:25:45 |顯示全部樓層
noryb 發表於 2011-7-4 01:30
因為花農貪水苔可以令花大得快囉 !! 但一般新手未必咁容易掌握到其中技巧, 況且各人所種的環境地方唔同, 好 ...

新手請問你用過水苔未?
水苔分ABC級用處都唔同 花農用C級加少少B級就梗係易爛
但人地根本就唔expect你再種落去

俾你用到蘭石樹皮芒骨 唔識用結果都係無分別
以偏概全
回復

noryb 發表於 2011-7-4 09:31:08 |顯示全部樓層
其實只係體會到用水苔比較難掌握而已,所以先想改用其他植料,但又想知更多其他植料的好壞,又不用講到不用水苔種植,就是不求甚解 ... 新手當然想拾難取易,不要捨易取難,未學行先學走喇!
回復

dtyhbv 發表於 2011-7-4 09:49:57 |顯示全部樓層
我都係新手但我覺得用水苔都幾OK~同埋棵蘭死唔死係管理手法問題多過植料問題~
回復

aprilhung 發表於 2011-7-4 12:44:16 |顯示全部樓層

我嘗試過用水澆濕水苔同芒骨,水苔乾得慢d保濕好d,芒骨乾得快d保濕無咁好。

我自己都係用水苔種蝴蝶蘭,種在窗邊,不太曬,良好通風,十日澆水一次,每次50ml,勿澆葉、葉心,在盆邊下水。也不是用那些很貴的水苔

我想,水苔應該比較好。如果是比較便宜一些的水苔,就半年換一次我想都ok

當然,新買回來的蝴蝶蘭最好換走它原有的水苔,畢竟都不太乾淨

我自己用的就洗過曬過,就不會有菌有虫,花、葉也長得好

反而我覺得芒骨麻麻(我想,太多水又會出菇菇嗎?回南天會發霉嗎?但水苔色淺易看到)

最後,在種蝴蝶蘭方面,我都係用水苔。
回復

taxitang 發表於 2011-7-4 23:48:01 |顯示全部樓層
其實用什麼植料唔太種要,最重要是吸多d別人意見,細心閱覽別人的經驗,自已多d嘗試。
好似蝴蝶蘭,不論用全水苔、全蘭石、蘭石加芒骨、包水苔上板、全棵根上板,只要明白蝴蝶蘭生長的條件,又甚會種得不好。
單純講蝴蝶蘭就大分為市場蝴蝶同原生蝴蝶。
市場蝴蝶比較簡單;但原生蝴蝶需要的生長條件就有很大的分別。
其實單講市場蝴蝶用什麼植料、首先是株植會放在露天的地方或是有上蓋的地方,要明白市場蝴蝶比較怕曬,尤其是開花的時候放在室內欣賞,一兩個月後,放回露天有太陽的地方,我敢肯定不出一兩星期,所有葉片都會溶爛。其次是通風、潮濕、溫度高低等。
舉個簡單的例子:
有兩盆蝴蝶蘭都是放在露天的地方栽種、有樹葉半遮蔭,一盆用全水苔裁種、一盆用蘭石栽種,夏天連續一兩星期下雨,你會猜想那株會快死亡?
同一道理,有兩盆蝴蝶蘭都是放在室內窗邊有微風吹的地方栽種,一樣是一盆用全水苔裁種、一盆用蘭石栽種,但花主時常要工幹,沒太多時間淋水,你又會猜想那株會快死亡?

用什麼植料唔太重要 ..... 用什麼植料 isn't 最重要 but still VERY important according to particular growing conditions ~  發表於 2011-7-8 14:05
回復

avery 發表於 2011-7-5 00:29:57 |顯示全部樓層
我 D頂級水苔 N 年冇換又唔見會死 ~~

贊同  發表於 2011-7-7 20:41
回復

小豬仔 發表於 2011-7-5 13:12:06 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2011-7-4 23:48
其實用什麼植料唔太種要,最重要是吸多d別人意見,細心閱覽別人的經驗,自已多d嘗試。
好似蝴蝶蘭,不論用 ...

贊同見解

我種蝴蝶蘭是用蘭石加樹皮種植,跟其他草花放在一起,每一至兩天便要淋水....

這樣種植有個好處... 換盤客易,不怕傷根

蝴蝶蘭換盤 actually 不怕傷根 .... Why border repotting ?? 歡迎參觀豬仔園地  發表於 2011-7-5 13:53
回復

taxitang 發表於 2011-7-5 23:50:48 |顯示全部樓層
呢株是由2009年12月23日之前買的,當時估計水苔都有一段日子,但我沒有更換。

跟住到上年2010年10月25日,看見水苔好似好肉酸,但它生長情況唔錯,前菖比老菖壯,無需要亂咁攪它,這些肉酸只是表面的,內裡還是冇問題的,否則它的生長情況會顯露出來的。

到目前為此,唔計在花場的時間,前後在我家的都有一年六個月有多,這是上月12日起花的情況。

到目前已經開了幾日。

其實唔係用水苔栽花用易死,而係都係個句"知道植物生長的所需,知道植料的長短處",自然得心應手。就算不用植料又如何,棵根栽種又有什麼問題,這是私人地方的樹。

非常贊同, 而且意見客觀, 有教育意義~!!!  發表於 2013-3-16 23:33
贊同  發表於 2011-7-7 20:40
贊同意見!  發表於 2011-7-6 00:02
回復

kenwong 發表於 2011-7-7 04:51:39 |顯示全部樓層
在香港所買到的蝴蝶蘭九成都用水苔做植科,正因為咁... 蘭花好容易死

因為市面九成用水苔…就這樣直接種下去…死, …..還是換了水苔…管理不善....死  ?

花場總不是以劣質(?)水苔由苗種大…的….吧…?
終歸花場的環境、操作跟一般人露台/掛窗/花園/其他的…有甚麼不同? 為什麼可以這樣種?
那些成棵市蝶~5吋(?)高的膠盆總是很impossible 的感覺….
爛根的成因…是水滯、熱、菌?  either or both

掛窗…陽光是單邊的…曬住盆的側面會否將整舊水苔焗熟?

水苔要壓多實, 如何壓…. 壓完出來有沒有甚麼ok指標….個人還是一頭問號
淋完水還是會漲上來的感覺

素燒盆比膠盆乾得快很多
淨計可散濕的表面就不只2倍
Volume, 含水%, evaporation rate (Surface area, temperature, ventilation etc)

其實蝶根見光不見光有沒有分別?

又有沒有甚麼品種跟水苔相性不合?

一般市場蝶1年可以長多少塊葉? 甚麼季節葉/根會生長得較旺盛/慢?
免得多心手殘搞來搞去

1日淋1次 // 1星期淋1次..相差了7倍的量
1年365 compare with 52......for 1棵
如果是開大水噴大概還滿爽的….
但在家逐盆逐盆淋….我未力虧...滴滴滴...老媽就先斬了我

題外話…名護是否當普通蝶養就可以了….

扁根型蝴蝶蘭都唔太適合用盆種  發表於 2011-7-8 13:42
回復

avery 發表於 2011-7-7 23:22:38 |顯示全部樓層
.............

係咪無GAS屎答 呢D野根本無人可以教 要自己摸索 但水苔點塞又係另一門學問  發表於 2011-7-8 13:46
回復

aprilhung 發表於 2011-7-7 23:37:11 |顯示全部樓層
kenwong 發表於 2011-7-7 04:51
因為市面九成用水苔…就這樣直接種下去…死, …..還是換了水苔…管理不善....死  ?

花場總不是以劣質(?) ...

請問你的方法是怎樣的???

其實,我覺得好難一概而論,因為每個人的種植環境都不一樣,唯有找出相近的種植環境的花友,參考他們種植的方法,再加上自己對花的觀察,就會慢慢知道。

掛窗…陽光是單邊的…曬住盆的側面會否將整舊水苔焗熟?

至於本人......

水苔要壓多實, 如何壓 ---------------我是隨便放進去,也沒壓得很實,就是隨隨便便放進去,鬆鬆的塞滿盆子便算,但花也長得很好。

其實蝶根見光不見光有沒有分別?----------------我有點見光有點不見光,照樣有點見有點不見都沒有問題

一般市場蝶1年可以長多少塊葉 -----------------我的葉,半個月才長了3mm 長......

至於水苔焗熟的問題 -------------------如自己覺得自己站著那兒十五分鐘到一小時都ok,按道理也不會熟的

Quality of sphagnum moss and the way of potting phalaenopsis are the keys to success ~ Don't give irresponsible suggestions to new comers ~ thank you ~  發表於 2011-7-8 14:03
水苔要壓多實, 如何壓 我是隨便放進去,也沒壓得很實,就是隨隨便便放進去,鬆鬆的塞滿盆子便算,但花也長得很好 .... It means you are LUCKY only .....  發表於 2011-7-8 14:00
回復

noryb 發表於 2011-7-8 19:37:56 |顯示全部樓層
哈哈 !! 證實了我的蝴蝶蘭比較適合蘭石 + 芒骨種植 , D 花開得比預期靚 ~
回復

kenwong 發表於 2011-7-8 21:35:06 |顯示全部樓層
aprilhung 發表於 2011-7-7 23:37
請問你的方法是怎樣的???

其實,我覺得好難一概而論,因為每個人的種植環境都不一樣,唯有找出相近的 ...

大多數所見用水苔種植, 會好易爛根

你問我不如問開帖的那位是…
1)        自己的個人經驗
2)        聽身邊的人….

10個能定性為對植物/蘭有興趣的人…有多少人會有花場/花園/棚/露台/窗口/有棵樹任上?

人可以去明白自己失敗的理由; 因為經驗是自己的, 但別人成功的經驗永遠是別人的

據8樓是限定澆水量
“鬆鬆的塞滿盆子”

那盆是多大; 甚麼盆
從不碰肥(?)
很通風? 10日內必定乾到?
真的每半年換料一次? 溫度?
若果…長時間管理下還是長得好好的….我還可說有”問題”可言?

感覺上根見光偏深綠…有光合作用(?)的迷思…

3mm也度到啊

一盆水氣滿滿不散會有溫室效應
半蔭或許沒大問題了~

家有棵schilleriana 苗根都只會在水苔面爬….根都不肯鑽水苔沒爛根問題….笑
以為是水苔出了問題…今年膠→素燒……

自問沒幾多”成功”經驗就是了……
就自家結論而言…市蝶半水栽隨時比水苔更省時省力…汗

幾日前開帖這麼快就得出結論了 www
蘭石+芒骨種了多久?

回復

Exodus 發表於 2011-7-8 22:46:26 |顯示全部樓層
noryb 發表於 2011-7-8 19:37
哈哈 !! 證實了我的蝴蝶蘭比較適合蘭石 + 芒骨種植 , D 花開得比預期靚 ~

買返黎pat埋一邊成年都無換過水苔的效果。
回復

Exodus 發表於 2011-7-8 22:49:42 |顯示全部樓層
kenwong 發表於 2011-7-8 21:35
你問我不如問開帖的那位是…
1)        自己的個人經驗
2)        聽身邊的人….

Phal. schilleriana 係扁根型蝴蝶蘭,上板比種盆合適得多。
所有蝴蝶蘭根都可以進行光合作用。
回復

taxitang 發表於 2011-7-9 00:09:18 |顯示全部樓層
noryb 發表於 2011-7-8 19:37

四天前開帖: 蘭花好容易死,所以想改用蘭石 + 芒骨種蝴蝶蘭,但唔知有咩好處/壞處,想請問各位師兄/姐即是當時想換植料,轉用蘭石。
四天後的今日話自已證實蝴蝶蘭比較適合蘭石 + 芒骨種植 ,還開了這麼多花,果然高手,自愧不如。
回復

1234下一頁