懶人做……智慧花盆(成功開花啦!)

作者: 小雷子 发表于 2019-9-17 11:06:28
6691 51

小雷子想為環保出分力,教大家做智慧吸水花盆!

材料:
老麥雪糕杯連蓋+棉繩
(唔食雪糕的話,套餐改食粟米)

製作方法:
1.將杯蓋底整幾個窿,用熱溶槍係最快做到!
我冇熱溶槍,動動腦根……我諗到用鐵釘燒熱,唔洗1分鐘攪掂!效果唔錯架,係咪?

2.棉繩長度,大概係雪糕高度對摺!棉繩唔好太粗,大約2-3mm粗,然後將棉繩穿過杯蓋窿,再由裡面穿返出嚟!

3.杯蓋就可以當花盆,落泥( 珍珠岩+金泥+泥炭土1:1:2 )

4.植料淋透水後,再將杯加水,棉繩就可以從杯底吸水到泥面!

今次揾左小雷子后宮新竉Sinn. SRG's Honey 做 model!(后宮3000,真係好難做決定)

5.你地有冇覺得,我Honey着得太透明,太sexy呢?免得比人用色迷迷咁眼望住晒,都係着返條裙仔先!
今日為Honey揀左條白色長裙,係咪高貴又大方呢!遲啲睇悶左,又可以換過件啦!
大家不妨又試下!

chuyat10 發表於 2019-9-17 11:43:29 來自手機 |顯示全部樓層
有創意,一定得,我會試。
小雷子 發表於 2019-9-17 11:55:05 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-9-17 11:43
有創意,一定得,我會試。<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>

我都係嘗試中,我會定時update生長情況!
freddywongdy 發表於 2019-9-17 12:31:34 |顯示全部樓層
好手藝!又學到野!正!
powergun 發表於 2019-9-17 13:18:39 |顯示全部樓層
火星人的高科技
nekotoro 發表於 2019-9-17 14:07:37 來自手機 |顯示全部樓層
勁呀小雷子!
cgi0117 發表於 2019-9-17 14:11:42 |顯示全部樓層
原來係用繩嫁~ 我以為長浸水TIM~偷完師~
Firewood 發表於 2019-9-17 14:37:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子好用心呀,贊一個
violet_bb 發表於 2019-9-17 18:46:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-17 11:55
我都係嘗試中,我會定時update生長情況!<span class="emoji emoji1f609"></span>

小火星好有心機逐步示範,又風趣生鬼,好好呀!
chestnut007 發表於 2019-9-17 18:53:33 來自手機 |顯示全部樓層
雷大,以下是我今天夏天用懶人盆的小小經驗分享:

用同一種方法做懶人盆,只是盆的大細有別,其他的種植方法地一模一樣。

種了幾個月後,細盆全部都因為太濕而爛根,傷忘惨重。

可能因為大盆, transpiration 快D,又或礙於墨斗缐吸水的速度,大盆也有死傷,但無細盆嚴重。

其實,我去年已經開始試用懶人盆,冬天那時是沒有問題的。
Ming36 發表於 2019-9-17 19:41:52 來自手機 |顯示全部樓層
我都係用呢個方法種幾盆喜蔭,效果唔錯,起碼夏天屋企開冷氣、開風扇,啲葉唔會變得咁乾脆
小雷子 發表於 2019-9-17 20:06:55 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-9-17 18:53
雷大,以下是我今天夏天用懶人盆的小小經驗分享:

用同一種方法做懶人盆,只是盆的大細有別,其他的種植方 ...

你用懶人盆種AV,有冇可能係溝泥出現問題?如果種AV的話……珍珠岩,金石,泥炭土比例係1:1:1,尼龍線粗度為1-2mm,泥太濕就會爛根!
等我又試下用嚟種AV,睇下咩情況!
chestnut007 發表於 2019-9-17 21:18:24 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-17 20:06
你用懶人盆種AV,有冇可能係溝泥出現問題?如果種AV的話……珍珠岩,金石,泥炭土比例係1:1:1,尼龍線粗 ...

植料比例都對。我用墨斗缐,只得一種粗度。

我現在全部改用正常方法種。
小雷子 發表於 2019-9-17 21:46:46 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-9-17 21:18
植料比例都對。我用墨斗缐,只得一種粗度。

我現在全部改用正常方法種。 ...

我見台彎花友用逢衫嘅幼線,唔知係咪重點呢!或許等才子出埸解答,佢係用家,應該有豐富實戰經驗,一定幫到大家!
hkclive 發表於 2019-9-17 22:14:50 |顯示全部樓層

校長書中講幼線係引水可以較高位置

小雷子 發表於 2019-9-17 22:18:32 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-9-17 22:14
校長書中講幼線係引水可以較高位置

即係咩意思!
hkclive 發表於 2019-9-17 22:27:10 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-17 22:18
即係咩意思!

高身杯就用幼線,先夠力引水向上

跟據我今年開始用懶人花盤屋企太熱,死左6~7盤後,泥炭比例要小,珠石要再多

Av用2份泥炭冇冷氣夏天未必過到
小雷子 發表於 2019-9-17 22:35:35 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-9-17 22:27
高身杯就用幼線,先夠力引水向上

跟據我今年開始用懶人花盤屋企太熱,死左6~7盤後<span class="emoji emoji1f62d"></span> ...

咁大鑊,真係傷心C囉!
等我上網再揾下資料,睇下有冇改良方法!
hkclive 發表於 2019-9-17 22:37:48 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-17 22:35
咁大鑊,真係傷心C囉!<span class="emoji emoji1f631"></span>
等我上網再揾下資料,睇下有冇改良方法!<span class="emoji emoji1f605[/emoj ...

係呀傷心c, 而家等妳再出報告,睇下有咩方法改進,才子右未入來比意見
Calico 發表於 2019-9-17 23:07:24 來自手機 |顯示全部樓層

Hehe!!  直覺話我知,咩植物先至糸重點。hehe!!  你哋慢慢玩。
123下一頁