EM堆肥桶

作者: janeferwong 发表于 2011-4-17 23:18:11
25683 102
昨天在花墟買了一個EM堆肥桶,
要開始我的廚餘堆肥生活囉!

堆肥桶0菌/1KG

堆肥桶0菌/1KG

堆肥桶$250菌$50/1KG
naobabee 發表於 2017-9-7 20:08:55 來自手機 |顯示全部樓層
hello,我就唔係好捨得買甘貴。剛剛係YouTube睇到人地自己做個桶,唸住學下做。但需要材料太多了,就上淘寶穩個類似概桶,又可以幫我鑽洞,再找集運。
湃祁丽景 發表於 2012-12-15 23:20:43 |顯示全部樓層
我沤的好多苍蝇,明天加D泥上去先
noel_tt 發表於 2012-12-8 22:43:54 |顯示全部樓層

點解吽咗EM廚餘,D泥唔去水?好大wok

本人把吽好的廚餘由桶取出放在發泡膠箱內,加3吋泥底泥,蓋6吋面泥。

即係講發泡膠箱1個,放入3吋泥,加廚餘( 已吽好在廚餘桶內), 加5吋泥。

吽佢1個多月

可唔可以加d乾泥?  發表於 2012-12-10 19:23
其實我開頭用黑色膠袋,D廚餘唔係好化,用發泡膠箱,兩個月好少少,但D泥都好濕下。所以都睇更這個帖。  發表於 2012-12-9 14:34
之後,話D泥唔去水,好大wok, 而家明啦. 丁Q  發表於 2012-12-9 14:19
唔係好明,你的意思?  發表於 2012-12-9 12:08
elevala 發表於 2012-12-7 12:08:50 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-12-7 11:36
係呀,我覺得種植同堆肥係唔可以分開,種種吓自然想堆。做廚餘堆肥又真係會少左好多垃圾。其實政府應該供 ...

對啊對啊~ 本來係心思思學種嘢, 跟手就心思思搞埋堆肥...

平D廚餘桶, 好啊~ ^^ 我贊成! ^^

早陣子打邊爐, 屋企人問我D菇類要唔要, 我怕唔用得做堆肥, 所以無要... SIDE 晒...

不過其實我屋企唔係成日煮飯果D, 所以要儲廚餘都要耐D~
yukyo 發表於 2012-12-7 11:36:03 |顯示全部樓層
elevala 發表於 2012-12-6 09:24
我而家叫我老公幫手搵下
我開始咗種植唔係好耐, 都係兩三個月既事, 不過呢個毒引原來真係幾深....
記得 ...

係呀,我覺得種植同堆肥係唔可以分開,種種吓自然想堆。做廚餘堆肥又真係會少左好多垃圾。其實政府應該供應d平價廚餘桶俾市民,而家現成搵到旣成250蚊一個,嚇親。
我都有放d菇類旣野係廚餘桶。
kkhope 發表於 2012-12-6 12:28:55 |顯示全部樓層
elevala 發表於 2012-12-6 09:24
我而家叫我老公幫手搵下
我開始咗種植唔係好耐, 都係兩三個月既事, 不過呢個毒引原來真係幾深....
記得 ...

菇類果d啊? 例如冬菇個定, 金菇切咗出唻唔要果d.

應該無問題,我都有放,除咗有油的廚餘我唔會放

明解~ ^^~ 我係怕佢唔知會唔會發菌咋... ^^"  發表於 2012-12-6 12:33
elevala 發表於 2012-12-6 09:24:02 |顯示全部樓層
A.A. 發表於 2012-12-5 18:08
泥香係••••你買咗包新泥,試下聞一次你便會知道,至於個桶,我都係特登買一桶梘粉然後用來做堆肥桶, ...

我而家叫我老公幫手搵下
記得早排我仲同老公講, 話我唔會搞堆肥, 就係怕自己會愈搞愈大...,
點知....噚日先走去叫老公幫手搵下呢d桶, 就比佢笑咗啦..

死火..

不過我想問呢... 廚餘堆肥可唔可以用菇類果d啊? 例如冬菇個定, 金菇切咗出唻唔要果d?
maijai 發表於 2012-12-6 08:28:36 |顯示全部樓層
如果用泥放在膠袋,化廚餘可行嗎?
A.A. 發表於 2012-12-5 18:08:23 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-12-5 14:06
elevala,第一桶一滿就做第二桶,唔駛要等佢熟透先開始!熟透d泥會變黑色,疏鬆有泥香。

elevala  泥香~ ...

泥香係••••你買咗包新泥,試下聞一次你便會知道,至於個桶,我都係特登買一桶梘粉然後用來做堆肥桶,梘粉做特價約70元,

都唔錯的。  另外聽朋友講,你可以在金魚街,有D舖頭是賣海水魚的,他們會用海鹽,D海鹽全部都是用這類桶的,可試試叫他

比一個你或者賣給你,好似10,20元左右。

就係唔想特登買桶梘粉,OK,試吓去金魚街搵搵,唔該晒AA。  發表於 2012-12-7 11:38
yukyo 發表於 2012-12-5 14:06:07 |顯示全部樓層
elevala 發表於 2012-12-5 12:32
請問D堆肥點先叫做熟透可以開始第二桶?

elevala,第一桶一滿就做第二桶,唔駛要等佢熟透先開始!熟透d泥會變黑色,疏鬆有泥香。

elevala  泥香~@@? 未聞過, 等我又試下先~ 不過唔知响邊度搵到個咁正既有蓋桶唻... 因為我屋企無用呢d洗衣粉...   發表於 1 小時前

咪就係囉,其實最難係搵個桶,所以而家用緊發泡膠箱

泥香~@@? 未聞過, 等我又試下先~ 不過唔知响邊度搵到個咁正既有蓋桶唻... 因為我屋企無用呢d洗衣粉... :'(  發表於 2012-12-5 15:05
elevala 發表於 2012-12-5 12:32:15 |顯示全部樓層
A.A. 發表於 2012-12-5 11:03
我是在 差不多半年前,  在YAHOO 打 ' 堆肥 ' 便可看到很多BLOG,   不大記得是那一個了,  好像是看了 2 個 ...

請問D堆肥點先叫做熟透可以開始第二桶?
A.A. 發表於 2012-12-5 11:03:44 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-12-5 00:07
唔該晒AA。唔該有無台灣blog個link?一個月真係好快,想即刻試吓。

我是在 差不多半年前,  在YAHOO 打 ' 堆肥 ' 便可看到很多BLOG,   不大記得是那一個了,  好像是看了 2 個不同的 (都是台灣 ) 的,  你試試吧 !

我說的一個月, 是個桶滿晒先計,   總時間應該約 1.5 個月吧 !  

唔該晒AA,個桶整得好靚^^  發表於 2012-12-5 13:56
yukyo 發表於 2012-12-5 00:07:31 |顯示全部樓層
A.A. 發表於 2012-12-4 23:32
巳經做了2桶,依家做緊第3桶,放在露台,密閉,只是下廚餘才開蓋,基本上日曬雨淋,並無特別遮蓋,只是第 ...

唔該晒AA。唔該有無台灣blog個link?一個月真係好快,想即刻試吓。

http://www.lapislazuli.org/tradch/magazine/200808/20080805.html 唔知係咪講呢個呢... ?  發表於 2012-12-5 00:38
elevala 發表於 2012-12-5 00:00:12 |顯示全部樓層
巳經做了2桶,依家做緊第3桶,放在露台,密閉,只是下廚餘才開蓋,基本上日曬雨淋,並無特別遮蓋,只是第 ...

你係咪睇呢個?
http://www.lapislazuli.org/tradch/magazine/200808/20080805.html
elevala 發表於 2012-12-4 23:58:33 |顯示全部樓層

你會唔會係睇呢個?  我見你既方法都似係我睇既呢個, 我都有學佢, 學過佢用一個盤, 8吋大度咋....
效果不錯

我本來有一個長形盤植咗三棵車厘茄, 佢哋既SIZE 係大, 中, 小....
後來分盤, 將中SIZE 果個放咗响呢個堆肥盤種植, 而大, 小SIZE 果兩棵就回原位响長方形盤度
過咗幾日睇睇, 在堆肥盤既中SIZE 車厘茄係比原本大SIZE 果個更加粗壯呢~

http://www.lapislazuli.org/tradch/magazine/200808/20080805.html
A.A. 發表於 2012-12-4 23:32:51 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-12-4 11:03
AA,我對你喱個方法好有興趣但係有好多問題,麻煩你分享吓你旣經驗。你咁做堆肥做過幾多次,次次都OK?你 ...

巳經做了2桶,依家做緊第3桶,放在露台,密閉,只是下廚餘才開蓋,基本上日曬雨淋,並無特別遮蓋,只是第一次做時只下普通泥土便時間長D,到第2桶,用第一桶的堆肥土便化得快D,其實這方法我是看台灣的人寫的BLOG學的。可能我只用日常廚餘,菜葉,茶葉,橙皮,蛋殻,豆渣 ,蕉皮等一般食物(沒有肉類),便沒有臭味,只是若果沒有蓋緊桶蓋,便會有飛蚊出現。總之最重要是把廚餘盡量剪碎、切碎或用手提攪拌機打碎(嗰台灣人教)不過我只是切和剪。其實益力多和乳酪我只在第一桶下過2次,之後都無用過,但我覺得D廚餘其實唔使弄得太乾才放入桶,因為我用泥,如果太乾可能化得唔好。

你的推肥有蟻出現,是因為D堆肥,未完全成熟,仍然有食物未化晒,所以先會有蟻出現。
yukyo 發表於 2012-12-4 11:03:02 |顯示全部樓層
A.A. 發表於 2012-12-3 23:38
我的自制堆肥桶,是用大個的梘粉桶(免費),近底部加上膠水喉開関($10),放一個膠格離($2)在桶中,便 ...

AA,我對你喱個方法好有興趣但係有好多問題,麻煩你分享吓你旣經驗。你咁做堆肥做過幾多次,次次都OK?你個桶放係邊度?室內定室外?無雨無太陽晒?近來凍左怕唔怕d菌凍死?乜乳酪都得?臭唔臭?一個月咁快腐熟?個蓋封實係咪要兩三日打開通通氣翻翻泥?有無相可以睇吓?因為我而家用緊EM菌堆肥,埋左落發泡膠箱有兩個禮拜,前幾日發現好多蟻,遲d睇吓點。但我好有興趣用乳酪同密實桶,因為成日食乳酪同怕蟲。唔該晒AA。
A.A. 發表於 2012-12-3 23:38:02 |顯示全部樓層
我的自制堆肥桶,是用大個的梘粉桶(免費),近底部加上膠水喉開関($10),放一個膠格離($2)在桶中,便完成了。每2日把收集的廚餘切碎,放入桶中,面加一層土,像三文治一樣堆滿一桶,其間如有飛蟲,把蓋緊閉,焗2至3日,飛蟲死晒,變成肥料一部份,如發現沒有水流出,可把飲完的益力多、乳酪樽等,加小小水朗一下便倒入桶中幫助發酵,約一個月(夏天會快D)便成為堆肥,這時候先保留一部份的堆肥作箘種,作第2桶的堆肥土用,其餘的堆肥便可入盤種菜了。這是最便宜的方法,大家可以試試。

你係用普通培養土嗎?  發表於 2012-12-4 01:30
kkhope 發表於 2012-11-3 22:44:13 |顯示全部樓層
kkhope 發表於 2012-11-3 11:36
師兄,我嘅EM堆肥桶已經開始了7日,但係無廚餘水出,正常嗎 ?? 謝謝!!! ...

孖吉  正常, 尤其你的廚餘比較乾,當廚餘發酵漸漸變酸,出水便多。

謝謝師兄的解答,我依家放心曬 ~
kkhope 發表於 2012-11-3 11:36:02 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-25 13:51
回復 squarehead 的帖子

而且粉會留响廚餘表面,液體會流走。粉會吸水,液體反而會加水份。廚餘以氮為主, ...

師兄,我嘅EM堆肥桶已經開始了7日,但係無廚餘水出,正常嗎 ?? 謝謝!!!

正常, 尤其你的廚餘比較乾,當廚餘發酵漸漸變酸,出水便多。  發表於 2012-11-3 20:30