筒葉花月,葉變黑?

作者: icesea 發表于 2019-8-31 23:47:22
4422 14

如題: Why?
icesea 發表於 2019-9-26 23:17:43 |顯示全部樓層
應該是黑腐病,筒葉花月死了,只有小米星還在。
回復

MasterTT 發表於 2019-9-14 14:34:46 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-9-14 12:30
3-4週淋一次已經ok。

要睇係用咩睇泥同盆。見佢無乜顆粒,咁樣好易爛呵
我大部分多肉都係用95%顆粒土來種,咁樣樣2-3日淋一次都可以 image.jpg
回復

cgi0117 發表於 2019-9-14 12:30:36 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-9-14 09:20
唔好淋咁多水啦,寧乾勿濕,夏冬兩季為半/全休眠期,3-4週淋一次已經ok。而春秋兩季為生長期,一兩週澆一 ...

3-4週淋一次已經ok。<----好似太誇張?
我自己仙人掌戈D~一星期一次~...
回復

MasterTT 發表於 2019-9-14 09:20:33 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2019-9-14 01:23
謝謝你!有問題的葉,應該被我摘晒,好在不是爛根!

唔好淋咁多水啦,寧乾勿濕,夏冬兩季為半/全休眠期,3-4週淋一次已經ok。而春秋兩季為生長期,一兩週澆一次即可
回復

icesea 發表於 2019-9-14 01:23:31 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-9-7 19:35
冇再轉換環境啦!植物又要再適應新環境,咁有機會令其他健康的葉子化水、發黑,枯萎。等植 ...

謝謝你!有問題的葉,應該被我摘晒,好在不是爛根!
回復

icesea 發表於 2019-9-13 23:52:48 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-9-13 15:23
o你幾耐淋一次水呀? 多肉唔怕乾, 最怕濕的...太有愛心, 反而會死.... ...

兩三天淋一次水,泥乾才淋水。
因為這盆只有$5左右大,所以幾天就乾水!淋完水才拍照,所以看起來泥好濕!
回復

cgi0117 發表於 2019-9-13 15:23:15 |顯示全部樓層
o你幾耐淋一次水呀? 多肉唔怕乾, 最怕濕的...太有愛心, 反而會死....
回復

icesea 發表於 2019-9-13 00:33:06 |顯示全部樓層
小米星都大棵過花月,唯一證明筒葉花月還在生的,是它好像在生新的葉片!
回復

icesea 發表於 2019-9-12 20:20:24 |顯示全部樓層
唔轉都轉了戶外,所以唯有觀察!

其實之前放在家中,因為陽光不足,種來種去都是這麼細棵!
回復

MasterTT 發表於 2019-9-7 19:35:31 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2019-9-7 00:24
我摘了5片葉黑葉,看過根部,又不像是爛根?

現在轉換了環境種(室內轉到戶外),看看會不會好轉!?{: ...

冇再轉換環境啦!植物又要再適應新環境,咁有機會令其他健康的葉子化水、發黑,枯萎。等植株再強健啲先放係室外啦。
冇爛根就有機會係太濕太熱,導致黑腐
依加唯一可以做嘅就係切除所有有問題嘅葉,可以嘅話,攞個植株出來,換個泥(見你個泥好濕),泥土要增加顆粒土(起碼50-60%顆粒)。然後切除老、爛、發黑的根,涼乾幾曰再種返,放至通風處栽培,試下有冇幫助
回復

icesea 發表於 2019-9-7 00:24:16 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-9-5 20:25
會唔會係太熱太濕呀??定係爛根?不如攞出來睇睇根部情況啦 ...

我摘了5片葉黑葉,看過根部,又不像是爛根?

現在轉換了環境種(室內轉到戶外),看看會不會好轉!?
回復

MasterTT 發表於 2019-9-5 20:25:30 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2019-9-4 01:12
黑葉越來越多!

會唔會係太熱太濕呀??定係爛根?不如攞出來睇睇根部情況啦
回復

icesea 發表於 2019-9-4 01:12:07 |顯示全部樓層
黑葉越來越多!
回復

icesea 發表於 2019-9-2 19:55:41 |顯示全部樓層

今日多了變黑的葉,我摘了兩片出來,希望不會枯死!
回復