我的喜蔭(多謝蘋果小姐,你嘅黃鳥有花開)(6/9更新中)

作者: rwgplant 發表于 2019-8-12 12:05:42
4967 51

這棵是什麼喜蔭?
chuyat10 發表於 2019-9-10 08:33:08 來自手機 |顯示全部樓層
我有盆hkclive兄分享俾我的喜蔭見到出花啦,不過冇走莖,師兄分享時冇俾到名,唔緊要,有花就得。哈!
回復

Firewood 發表於 2019-9-9 16:04:59 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-8 09:36
你冇睇到咩?
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=746403&extra=page%3D1%26filter%3Dtypei ...

我都係買馬生既苗,佢插牌係thai silk..惟有信佢啦,哈哈!
回復

Apple-Tam 發表於 2019-9-9 10:24:19 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-7 23:08
<span class="emoji emoji1f605"></span>又係無頭公案,我發覺不同季節和溫度,隨時會影響喜蔭外觀和顏色,無論佢是否係真正 ...

對比過初生葉都葉脈都無色
回復

小雷子 發表於 2019-9-8 09:36:30 |顯示全部樓層

你冇睇到咩?
http://hkplants.com/forum.php?mo ... ypeid%26typeid%3D50
回復

rwgplant 發表於 2019-9-8 00:04:21 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-7 23:30
火木果盆應該係thai silk?

雷大你太高喇我完全猜唔透你噏咩野?你可唔可以寫番地球人睇得明嘅野?
回復

小雷子 發表於 2019-9-7 23:30:07 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-7 23:08
<span class="emoji emoji1f605"></span>又係無頭公案,我發覺不同季節和溫度,隨時會影響喜蔭外觀和顏色,無論佢是否係真正 ...

火木果盆應該係thai silk?
回復

rwgplant 發表於 2019-9-7 23:08:02 來自手機 |顯示全部樓層
Apple-Tam 發表於 2019-9-7 22:39
唔似thai silk,thai silk葉脈無色

我有棵同你類似,叫auroa,

又係無頭公案,我發覺不同季節和溫度,隨時會影響喜蔭外觀和顏色,無論佢是否係真正嘅thai silk,佢已經變成不是一般人心中嘅thai silk另外,網上很少這品種嘅資料,又會唔會係香港人自己作出嚟
回復

Apple-Tam 發表於 2019-9-7 22:39:27 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-7 19:49
蘋果小姐大大,幫眼睇下依棵係唔係真正thai silk

唔似thai silk,thai silk葉脈無色

我有棵同你類似,叫auroa,
但我幾肯定佢錯牌,
似gold digger,但分唔到
回復

rwgplant 發表於 2019-9-7 21:58:46 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-7 21:48
依加唔興講嘢架…………我啞左!<span class="emoji emoji1f605"></span>

Haha又俾大師激親你,無聲勝有聲,啞咗咪用手語囉。
回復

小雷子 發表於 2019-9-7 21:48:10 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-7 21:40
你支持我咩?你唔講我又點知喎<span class="emoji emoji1f605"></span>

依加唔興講嘢架…………我啞左!
回復

rwgplant 發表於 2019-9-7 21:40:46 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-7 21:17
我支持你!<span class="emoji emoji1f601"></span>

你支持我咩?你唔講我又點知喎
回復

小雷子 發表於 2019-9-7 21:17:15 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-7 20:41
初初都似馬生幅相㗎,你睇番之前張舊相,點知越曬越變深色,不過馬生張相似粉飾過,可能要減光,減光又會 ...

我支持你!
回復

rwgplant 發表於 2019-9-7 20:41:37 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-9-7 20:14
He he!!  好似 keewee,對比吓馬生張花圖先,哈哈!!同 Thai silk 差好遠喎!!he he!!  <span class="emoji emoji1f602[/ ...

初初都似馬生幅相㗎,你睇番之前張舊相,點知越曬越變深色,不過馬生張相似粉飾過,可能要減光,減光又會少咗金屬反光,好矛盾。
另外,一啲都唔似kee wee,你咪誤導我
回復

Calico 發表於 2019-9-7 20:27:43 來自手機 |顯示全部樓層

He he!!  借網友花圖一用, Kee wee , haha!!  又幾似喎!!hehe!!
回復

Calico 發表於 2019-9-7 20:14:16 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-7 19:49

He he!!  好似 keewee,對比吓馬生張花圖先,哈哈!!同 Thai silk 差好遠喎!!he he!!  
回復

rwgplant 發表於 2019-9-7 19:49:59 來自手機 |顯示全部樓層
Apple-Tam 發表於 2019-9-7 14:15
Thai silk 我有丫,但同依棵唔同
啲花由橙到紅,有斑點

回復

rwgplant 發表於 2019-9-7 14:35:07 來自手機 |顯示全部樓層
Apple-Tam 發表於 2019-9-7 14:15
啲花由橙到紅,有斑點

我棵thai silk係幫馬生買,唔通佢又插錯牌? 最近佢越生越紅,今晚我回去影相,你幫我睇下到底係唔係thai silk?
回復

Apple-Tam 發表於 2019-9-7 14:16:50 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-7 00:09
我衹係上盆時加咗少少基肥,再無俾其他肥料,不過日日下午都有照到陽光,所以大得都幾快下 ...

我果啲大大下會停咗。。。

換下泥又大返
回復

Apple-Tam 發表於 2019-9-7 14:15:16 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-19 22:26
我揾番塊牌,原來是Thai Silk

啲花由橙到紅,有斑點 IMAG3891.jpg IMAG3890.jpg

有啲似gold digger
佢塊葉係未好硬?
回復

123下一頁