唔洗出海……都可以見到白海豚暢泳<完>

作者: 小雷子 發表于 2019-8-12 11:13:56
5850 58

可愛白海豚花,你有冇種過?未試過的話……就過嚟排隊啦!  
…………非先到先得…………
今晚9:00抽獎

重要事項:
.中獎者請即PM郵寄地址,否則申請會被取消
.收到戶口號碼後48小時內,將HK$6(郵費及包裝費)存入本人銀行戶口(HSBC),否則申請會被取消
.入數後請發帖或PM通知入數時間,請勿貼出收據
.版規:收到分享物品後必須在本版面中回覆確認
.送出與否,本人有最後之決定權
.申請後失去聯絡者以後分享不予接受

實物相:

開花相:

評分

查看全部評分

小雷子 發表於 2021-3-23 22:41:21 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2021-3-23 13:56
雖說離爆花仍有極大距離,但作為新手BB班嘅我,由年頭開三兩朶到現在廿零卅十朵,開心㗎啦 ...

成績超班啦!
回復

Dollarschan 發表於 2021-3-23 13:56:20 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-9-23 21:42
多謝Ming大,我都希望爆花呀~

雖說離爆花仍有極大距離,但作為新手BB班嘅我,由年頭開三兩朶到現在廿零卅十朵,開心㗎啦
回復

Dollarschan 發表於 2020-9-23 21:42:00 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-9-23 20:10
祝Dollars及孖家姐生日快樂<span class="emoji emoji1f382"></span><span class="emoji emoji1f381"></span>
並預祝爆花成功,喜迎花球{:emoji_ ...

多謝Ming大,我都希望爆花呀~
回復

Dollarschan 發表於 2020-9-23 21:40:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-9-23 20:05
遲啲會再生多啲花花的!另代我向你的姐姐們道賀,祝她們生日快樂!<span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f382[/em ...

多謝雷大,我代孖家姐多謝你呀~
回復

Ming36 發表於 2020-9-23 20:10:48 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-9-23 19:52
雷大,今日終於有花花啦,剛好可以同我孖家姐慶生呢,再次多謝你嘅分享呀~ ...

祝Dollars及孖家姐生日快樂
並預祝爆花成功,喜迎花球
回復

小雷子 發表於 2020-9-23 20:05:31 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-9-23 19:52
雷大,今日終於有花花啦,剛好可以同我孖家姐慶生呢,再次多謝你嘅分享呀~ ...

遲啲會再生多啲花花的!另代我向你的姐姐們道賀,祝她們生日快樂!
回復

Dollarschan 發表於 2020-9-23 19:52:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-19 14:11
上次我分咗畀你哋,種咗一段時間, 已經有花開喇,但未能成為一個花球, 依家已經好大棵,幾朵幾朵咁開, ...

雷大,今日終於有花花啦,剛好可以同我孖家姐慶生呢,再次多謝你嘅分享呀~
回復

小雷子 發表於 2020-8-19 14:11:31 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-8-19 13:08
雷大,你今年白海豚開花未呀,有冇迷你花球呢?
種咗一年嘅白海豚,已經移到光亮位置,日常淋淡水肥,每三個 ...

上次我分咗畀你哋,種咗一段時間, 已經有花開喇,但未能成為一個花球, 依家已經好大棵,幾朵幾朵咁開,花花不斷!我打算遲啲斬頭重種,唔想佢再大落去! 20200819_135730.jpg
回復

Dollarschan 發表於 2020-8-19 13:08:57 來自手機 |顯示全部樓層
雷大,你今年白海豚開花未呀,有冇迷你花球呢?
種咗一年嘅白海豚,已經移到光亮位置,日常淋淡水肥,每三個月有加魔肥,有成呎高啦,生咗多好分枝,但未有花呢~
雷大,想問還有什麼要改善呢?
回復

Dollarschan 發表於 2020-5-3 14:02:50 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2019-11-5 23:36
我知道呀,所以佢e家放係室内靠露台邊,有午後陽光,如果唔夠光就搬出露台,會有遮光網嘅位唔會晒到CC吓 ...

話咁快又過咗半年嘞,正高興緊小海豚長高了,可惜早前不慎整個從高處打反,大棵没有大礙,但細嗰棵受傷了,經過個多月療養,尚未完全回復,要多加留意以免出現狀況~
回復

Dollarschan 發表於 2019-11-5 23:36:00 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-5 18:35
佢唔可以放係強太陽低下曬,會曬傷的!<span class="emoji emoji1f605"></span>

我知道呀,所以佢e家放係室内靠露台邊,有午後陽光,如果唔夠光就搬出露台,會有遮光網嘅位唔會晒到CC吓,咁就啱佢喇
回復

小雷子 發表於 2019-11-5 22:21:39 來自手機 |顯示全部樓層
MC1204 發表於 2019-9-10 22:14
等佢大D先,到時芽頂部支條又可以插多盆 又可以多D側芽。

咁奇怪???
全棵c晒??
側芽都冇剩?

冇剩。是枯死的! 我之前種迷岩都是同一命運,唸住太高就砍頭再種,點知插水的冇事,但舊嗰棵又是枯死。  發表於 2019-11-7 15:19
回復

小雷子 發表於 2019-11-5 18:35:27 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2019-11-5 15:32
佢有午後陽光晒到,如果要多D光就露養Iu,揾個靚位比佢先~

佢唔可以放係強太陽低下曬,會曬傷的!
回復

Dollarschan 發表於 2019-11-5 15:32:10 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-5 13:41
可以唔洗住,加光就真!<span class="emoji emoji1f605"></span>

佢有午後陽光晒到,如果要多D光就露養Iu,揾個靚位比佢先~
回復

小雷子 發表於 2019-11-5 13:41:28 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2019-11-5 11:36
雷大,我呢兩棵生得巧慢,早前見佢下面D葉黄晒,剪完得番頂四片葉,呢排見佢生猛番生多咗葉,係咪轉過大盆 ...

可以唔洗住,加光就真!
回復

Dollarschan 發表於 2019-11-5 11:36:14 來自手機 |顯示全部樓層
雷大,我呢兩棵生得巧慢,早前見佢下面D葉黄晒,剪完得番頂四片葉,呢排見佢生猛番生多咗葉,係咪轉過大盆會好D呢?
回復

pekklewin 發表於 2019-11-3 18:19:26 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-3 17:20
大海豚比較易種啲,小海豚唔夠光就徒長!我之前的小海豚長到有2呎長,遠睇以為長青籐!剛斬頭重種![emoj ...

自然光, 盡力了
回復

小雷子 發表於 2019-11-3 17:20:42 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2019-11-3 16:48
大海豚摘頂芽後,多生幾個側芽;小海豚同樣cut左?頂芽再插,現在有兩棵,不過可能光線不足,有點徒長[em ...

大海豚比較易種啲,小海豚唔夠光就徒長!我之前的小海豚長到有2呎長,遠睇以為長青籐!剛斬頭重種!
你再加光,唔夠光又會冇花開!
回復

pekklewin 發表於 2019-11-3 16:48:10 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-3 14:08
大家種成點?<span class="emoji emoji1f914"></span>
我的開花啦!<span class="emoji emoji1f601"></span>

大海豚摘頂芽後,多生幾個側芽;小海豚同樣cut左?頂芽再插,現在有兩棵,不過可能光線不足,有點徒長
回復

123下一頁