鴨利排釣大魚

作者: laitungfamily 發表于 2009-5-9 20:48:02
1918 12
今年年頭因好奇, 所以去左一個比較小人去既地方釣魚 (成日見到有條山路, 但又冇乜人行)
行山+釣魚... 不過真係行到傻左, 但釣到魚都值

好大既一個水潭
  有個冇人用既碼頭同燈塔
個D好似係爐魚喎

帶D魚番去整開餐lu

中間有條路, 水漲就大件事
lyretail1969 發表於 2009-5-9 22:29:07 |顯示全部樓層
係唔係對住海洋公園果度丫?
回復

laitungfamily 發表於 2009-5-10 08:33:44 |顯示全部樓層
lyretail1969: 係唔係對住海洋公園果度丫?
係... 不過山路好難行
回復

清補涼 發表於 2009-5-23 11:59:53 |顯示全部樓層
哈哈 果 d 係叫''星爐''.......
其實........點攪佢都唔好食 ga 魚 ...
嘻嘻 好玩就得啦 .
回復

laitungfamily 發表於 2009-5-24 22:05:48 |顯示全部樓層
不過我覺得OK喎.. 嗰次起晒肉做魚扒煎, 食法係西式,都OK....
如果蒸都可能差D...
回復

cycheunghk 發表於 2009-5-30 09:59:04 |顯示全部樓層
試過唔口岩季節釣左條細細地斤餘重的, 用黎整鹹蛋芥菜滾鱸魚湯, 好正.
回復

laitungfamily 發表於 2009-5-30 10:16:50 |顯示全部樓層
cycheunghk: 試過唔口岩季節釣左條細細地斤餘重的, 用黎整鹹蛋芥菜滾鱸魚湯, 好正.
係喎... 唔記得鹹蛋都可以煲湯TIM....
唔啱季節都斤餘重.... 响邊呀
回復

cycheunghk 發表於 2009-5-30 10:43:39 |顯示全部樓層
laitungfamily:係喎... 唔記得鹹蛋都可以煲湯TIM....
唔啱季節都斤餘重.... 响邊呀
鹹蛋芥菜滾鱸魚唔好煲老火湯呀, 用金屬煲(單料銅的重正), 滾兩下即食, 回味無窮.我30年前一個夜晚上在觀塘碼頭岸邊釣得, 而家睇怕無架喇.
回復

laitungfamily 發表於 2009-5-30 13:03:03 |顯示全部樓層
cycheunghk: 鹹蛋芥菜滾鱸魚唔好煲老火湯呀, 用金屬煲(單料銅的重正), 滾兩下即食, 回味無窮.我30年前一個夜晚上在觀塘碼頭岸邊釣得, 而家睇怕無架喇.
30幾年前.... 好耐呀...
不過我地前年向杏花邨都有釣過... 仲好多
回復

cycheunghk 發表於 2009-5-30 19:49:41 |顯示全部樓層
laitungfamily: 30幾年前.... 好耐呀...
不過我地前年向杏花邨都有釣過... 仲好多
直覺杏花邨對岸調景嶺將軍澳墳場下便石灘係魚竇, 舊年生日行山去過果度, 見到一些不能明解的事物.
回復

laitungfamily 發表於 2009-5-30 21:36:47 |顯示全部樓層
cycheunghk: 直覺杏花邨對岸調景嶺將軍澳墳場下便石灘係魚竇, 舊年生日行山去過果度, 見到一些不能明解的事物.
乜野不能明解呀.... 我有興趣, 快講...
回復

cycheunghk 發表於 2009-5-30 23:26:53 |顯示全部樓層
laitungfamily: 乜野不能明解呀.... 我有興趣, 快講...
是大半年前發生的, 你談起杏花邨有魚釣, 我才聯相到那件事, 待我把事實寫好, 會貼在 http://www.hkplants.com/home/space-mtag-tagid-93.html 謝謝你加入了這組群
回復

laitungfamily 發表於 2009-6-1 11:25:35 |顯示全部樓層
cycheunghk: 是大半年前發生的, 你談起杏花邨有魚釣, 我才聯相到那件事, 待我把事實寫好, 會貼在 http://www.hkplants.com/home/space-mtag-tagid-93.html 謝謝你加入了這組
好的.. 等你呀
回復

初登記花友

粉絲

Ta的新帖

聯絡園藝館|手機版|HKplants