王府毬蘭編年史2010-2017

作者: 八王爺 发表于 2010-10-4 10:30:23
21555 82

據話lapcheung的團購如火如荼之際,朕多口問句有關H. bella variegata之供貨,
及想收H. macrophylla一株。不料,有熱心花友介召往粉嶺一農場觀光。
趁秋日風好,單挑上路,殺入粉嶺,敗家而回。

由本府乘睡巴往旺角火車站到粉嶺,再換52k綠van,坪輋總站,
步行15-20分鐘到李屋村之「Hints」(此乃本王提供之別名,不是農場正名。)
途上見到盛開的大蕉花。

蕉林深處有農家。

入到園中,第一件事,坐下來喝杯水,食個包!
再到苗圃中狩獵。
IMG_8196.jpg IMG_8197.jpg
這些是毬兰苗。

也有大鹿角芒苗,差點忍不住手。

盛暑剛過去,開花株不多。
IMG_8201.jpg IMG_8202.jpg
超迷你的石斛。

IMG_8203.jpg IMG_8204.jpg IMG_8205.jpg IMG_8211.jpg IMG_8206.jpg IMG_8208.jpg IMG_8210.jpg

然後是今次收入宮中的象形文字蝴蝶蘭 Phal. hieroglyphica
IMG_8216.jpg IMG_8227.jpg
yunge0 發表於 2021-11-18 15:27:28 來自手機 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2021-10-11 09:27
2021年夏天的心葉毬蘭開花了。

花兒滴蜜。
B17 發表於 2021-11-15 21:08:27 來自手機 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2021-10-11 09:27

冇心葉睇
八王爺 發表於 2021-10-11 09:27:29 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-6-22 15:48:21 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-6-22 15:28
你都好似有BELLA 喎!

有呀, 斑葉的, 仲適應中

未有花, 慢慢種囉~
八王爺 發表於 2017-6-22 15:28:44 |顯示全部樓層

你都好似有BELLA 喎!
川流不息 發表於 2017-6-21 14:49:04 |顯示全部樓層
Bella花好清雅~
八王爺 發表於 2017-6-20 15:37:11 |顯示全部樓層
這帖原來遠到2010年開始,我的毬蘭入迷時代。

今年仍然健在的只有幾種。其中BELLA 最耐年資。

很多已經不在人世。

希望繼續這毬蘭之旅!

今年開的BELLA

好靚呀!!!  發表於 2017-6-21 19:09
好多花 ! 好靚呀 !  發表於 2017-6-21 17:39
八王爺 發表於 2017-2-20 13:49:24 |顯示全部樓層
因為2014年3月入咗醫院一個月,好多毬蘭不是被家人帶走,就是自然乾死了。
所以現在我只種了BELLA 一種。 如果有毬蘭花友有興趣,今年也可以搞個插枝比賽!
Aking 發表於 2016-11-16 21:19:11 |顯示全部樓層
samanthaor 發表於 2016-11-10 13:47
好靚呀, 我家有2棵毬蘭, 依家仲係好細棵苗, 有排先大~, 我都好想知佢開出黎0的花係點~我想問, 近排天氣凍,  ...

最好在低於10℃時搬回室内
samanthaor 發表於 2016-11-10 13:47:49 |顯示全部樓層
好靚呀, 我家有2棵毬蘭, 依家仲係好細棵苗, 有排先大~, 我都好想知佢開出黎0的花係點~我想問, 近排天氣凍, 要唔要攞佢地返入屋呢? 佢地依家係我家天台種~.
八王爺 發表於 2014-6-28 17:50:44 |顯示全部樓層
出花墟入咗幾種:

Hoya lancunosa
Hoya ?? X 2
corina 發表於 2014-6-27 12:37:46 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2014-6-27 12:10
2010 年入軒苑搜購的,現在都不知所踪了。
今年又入新貨。

王爺最近又入軒苑?

沒有去。我說幾年前去。現在在花墟泰國蘭花店都買到好多品種。  發表於 2014-6-27 12:49
八王爺 發表於 2014-6-27 12:23:46 |顯示全部樓層
滿天流星,不過這個不覺有香味。

也不覺有任何味!
八王爺 發表於 2014-6-27 12:10:53 |顯示全部樓層

2010 年入軒苑搜購的,現在都不知所踪了。
今年又入新貨。

昨天買了流星毬,全綠的。

Hoya multiflora

PSC 發表於 2010-11-4 14:39:59 |顯示全部樓層
我搵到有o的資料....

毬蘭花凋謝後須小心僅將花冠摘除,切勿剪掉木質的距,和很多植物不一樣,毬蘭的花是續花性的,它的花苞會在原來開花的花序上繼續生長。所以不要在開花後把花序摘除,有些還會開上一整年;它們的生長點和成花素是在枝條上方居多,若貿然剪去,就難再開花;要等待枝條再生長和成熟,亟需一段長時期。不過Hoya bella的花序會在花後自動枯萎。
lapcheung9x3 發表於 2010-10-15 11:19:37 |顯示全部樓層
回復 66# 八王爺

我都揾過揾唔到, 八王爺成日又花睇la~~ 等你話比我地知係唔係續花性~~ 我o個棵由苗仔種起, 都大得好快~~~~~
Beasy 發表於 2010-10-15 11:16:21 |顯示全部樓層
但係marcophylla 開花後仍會在同一枝梗開
八王爺 發表於 2010-10-15 10:13:30 |顯示全部樓層
搵咗成晚 都唔覺有講關於 H. retusa的續花性。
不過,一般描述都係 10-11月開花,以後不停開,隨時合適開花的環境都能開。
咁樣,我睇佢都係續花性。
因為H. bella 不是續花性的,於是佢一定要係新長的枝條上才出花。
每次開花後,為了刺激新枝長出來,下次開花,就要把已開過花的枝條一部份剪去,多發新枝。
lapcheung9x3 發表於 2010-10-14 15:56:46 |顯示全部樓層
我都覺得係續花性~~ 因為佢枝花梗,好似之前有花開過~~~
12345下一頁