渡夏中的多肉

作者: violet_bb 发表于 2019-7-15 22:39:54
3446 33

半露養的多肉:
呢排好熱,但間中大雨,半露養的多肉無乜徒長。

夏型種的特玉蓮,夏季最開心!
秋冬時一直都唔服盆,天氣熱才開始服盆,仲生左好多bb
IMG_20190715_183324.jpg IMG_20190715_183346.jpg

曾發現粉介的大和錦和紫牡丹,洗根消毒後仍有發現,落了小白葯後已無事了。謝謝川流不息大大!

紫珍珠之前被雨水沾濕後,好似發霉咁一dat dat,後來新長出來的就ok返,不過無紫色了。
另一棵曾被雨水嚴重沾濕的紫珍珠

IMG_20190715_172134.jpg IMG_20190715_175829.jpg IMG_20190715_182436.jpg IMG_20190715_182320.jpg IMG_20190715_182857.jpg IMG_20190715_183225.jpg IMG_20190715_182411.jpg

石子女神分享的菲奥娜和不知名紅爪爪

石子女神相贈明鏡和絲綢面紗

生生下亂晒龍的茜之塔,原本係塔形中間凸起四角低陷的,生生下變成向上翹,完全錯亂。

砍頭後重種都一直徒長的碧桃

三日唔淋水就縮縐的鹿角海棠

wingslilis送贈一帆風順錦,好難出根,出了根又斷了;天使之淚bb長得快。

晚霞之舞仍徒長,無紫了
川流不息 發表於 2019-7-24 16:45:55 |顯示全部樓層
eelleung 發表於 2019-7-24 15:51
請問治粉介的小白藥在那裡買?? 可不可以影一影包裝??
我的肉肉入夏就開始爆粉介, 台灣人用的賽速安, 香港找 ...

聽說內地有售賣同配方的藥物, 你可以試搜一下TB

(因可能涉嫌賣廣告, 相片今晚會刪除)

>>  eelleung THANK YOU~ 請問香港有嗎??  

香港, 暫時冇見過有賣...

但你可以跟相搵下TB

Thank you~ 睇黎只好淘啦... 不過我D肉肉已經熱死得7788, 秋天補貨時要買來旁下身~  發表於 2019-7-25 08:57
THANK YOU~ 請問香港有嗎??  發表於 2019-7-24 17:37
eelleung 發表於 2019-7-24 15:51:07 |顯示全部樓層
請問治粉介的小白藥在那裡買?? 可不可以影一影包裝??
我的肉肉入夏就開始爆粉介, 台灣人用的賽速安, 香港找不到...
有人介紹用Bio-kill,  但我用過沒有效果.... >.<

我用的是花友分一小包送贈給我的,包裝應在網上揾到的。  發表於 2019-7-24 15:59
violet_bb 發表於 2019-7-22 10:27:38 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-7-22 00:55
bb俾多一張徒長相你睇睇,有環境一樣養成咁樣,仲有好多徒長多肉係手,但唔會再post 啦,所以你都唔洗咁灰 ...

多謝王子鼓勵呀!對徒長之謎又了解多左。王子呢幾隻酥皮鴨到八九月應可以起菜了!

係咩?同我隻酥皮鴨好似

我都唔知佢叫乜,但應該唔係酥鴨皮!  發表於 2019-7-22 14:31
violet_bb 發表於 2019-7-22 09:56:18 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-7-22 00:30
剛剛所拍的黑夜背景藍石蓮,全天露養好天曬落雨冧,面臨瓜佬襯, 醜樣到唔想post,,亦是徒長中!
{:emoji_ ...

王子殿下露養藍石蓮好靚呀,少少徒唔係好覺呀!照咁睇,藍石藍露養住都徒,真係特別需要好多陽光的品種喎。
王子的八月藍石蓮一朵朵大花球咁真係迷C人!期望八月再睇王子的迷人肉照!
我地齊齊加油努力!
lamkaicheung 發表於 2019-7-22 00:55:09 來自手機 |顯示全部樓層

bb俾多一張徒長相你睇睇,有環境一樣養成咁樣,仲有好多徒長多肉係手,但唔會再post 啦,所以你都唔洗咁灰心㗎,只要唔死慢慢就會靚翻啦!
一起奸爸爹!
另外唔好用老師字眼,受唔起呢!

lamkaicheung 發表於 2019-7-22 00:30:34 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-7-21 23:17
王子老師幾時都咁多正能量!真好!
我交功課俾你評分,你當然係我老師啦!
講返徒長問題, ...

剛剛所拍的黑夜背景藍石蓮,全天露養好天曬落雨冧,面臨瓜佬襯, 醜樣到唔想post,,亦是徒長中!

右圖是舊照3/29日影,係咪好正啦,圖下是大盆藍石蓮亦是剛才拍的,半日照落雨有棚遮擋,一樣徒長到阿媽都唔認得,右圖是舊照4/8日影,到秋涼時分會仲靚,到時自己都唔捨得畀人!
violet_bb 發表於 2019-7-21 23:17:24 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-7-21 21:07
嘩嘩嘩!!!幾時變成老師㗎,我同樣是多肉新手,邊種邊學邊偷師!
...

王子老師幾時都咁多正能量!真好!
我交功課俾你評分,你當然係我老師啦!
講返徒長問題,我同王子老師睇法差唔多。我覺得首要任務係保住佢地條命仔先,到入秋可以再慢慢執返靚佢。
不過,我有一個問題想請教王子老師,藍石蓮日日對住盞燈對到好近都徒長,可能係我枝燈唔夠力,另外亦可能係藍石蓮本身對光照要求比較高,是嗎? 請問老師可否貼張正常版的藍石蓮bb示範作嚟睇睇止下渴?好讓我有個目標知道要種成點樣為之標準。謝謝啊!
lamkaicheung 發表於 2019-7-21 21:07:28 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-7-20 00:21
哇王子真係識氹人嘅唧!仲幫我諗埋交功課唔及格嘅借口添,等我以後交功課無咁大壓力,呢位多肉老師真係用 ...

嘩嘩嘩!!!幾時變成老師㗎,我同樣是多肉新手,邊種邊學邊偷師!
bb用顏色分為夏春秋所屬類型唔錯,值得借鏡取用!
至於多肉徒長問題是不大,只要命不該絕日後可變成徒長做老莊,一樣也很美!
老實說本人就是比較喜歡老莊玩意,可以玩型態做古樹盆景,砍頭後也可以生多頭,幾好呀!

violet_bb 發表於 2019-7-20 00:21:06 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-7-19 11:47
環境局限咗bb先發揮唔倒啲多肉水準,但唔緊要已經好好啦,另外想讚賞下徒長兄弟,名牌上字體,字形秀麗端正 ...

哇王子真係識氹人嘅唧!仲幫我諗埋交功課唔及格嘅借口添,等我以後交功課無咁大壓力,呢位多肉老師真係用心良苦!連不值一提嘅徒長兄弟……嘅名牌……都細心留意拎嚟鼓勵後輩,老師你好勁呀!
其實開頭諗住按冬型夏型用顏色來分名牌,冬型用藍色,夏型或全年無休的用火辣辣色,試過寫喺舊快勞膠片,效果麻麻,後來就用左d雜誌挺身d嘅紙來做,淋水後有d已企唔起,後都係太軟就無再整。得閒先再搞。
lamkaicheung 發表於 2019-7-19 11:47:11 來自手機 |顯示全部樓層

環境局限咗bb先發揮唔倒啲多肉水準,但唔緊要已經好好啦,另外想讚賞下徒長兄弟,名牌上字體,字形秀麗端正,能用鐵畫銀鉤比喻!
一個字形容(靚)
violet_bb 發表於 2019-7-19 09:43:25 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-7-17 08:37
我連絹鵑都種唔到,夏天一熱就掰掰.......

種夏型種啦

留意一下先!不過屋企已經無乜地方lu! 嗚~  發表於 2019-7-19 09:48
violet_bb 發表於 2019-7-17 17:59:41 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-7-17 10:24
以前都交左唔少學費... 以為多肉一定要晒同熱!
點知好多都係要清涼半陰先得!
而家買植物前都會上網睇下 ...

視乎夏型定冬型,基本上冬型種唔可以太熱,夏型種可耐熱

唔好放棄住啦,添d肉肉陪下金毛猴丫嘛!

放棄lu! lol  發表於 2019-7-17 21:05
Kooka 發表於 2019-7-17 12:08:22 來自手機 |顯示全部樓層
Kooka 發表於 2019-7-17 10:14
謝,等我又去花墟搜集吓先!

謝謝
freddywongdy 發表於 2019-7-17 10:24:51 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-7-17 09:00
我都好驚驚,有d已甩葉,雅樂雖是夏型種,甩葉近乎禿。已死了一棵,嚟緊應該陸續有嚟! ...

以前都交左唔少學費... 以為多肉一定要晒同熱!
點知好多都係要清涼半陰先得!
而家買植物前都會上網睇下果d植物種植條件先敢買lu !

醒!!!  發表於 2019-7-17 10:25
Kooka 發表於 2019-7-17 10:14:54 來自手機 |顯示全部樓層
Kooka 發表於 2019-7-17 09:08
咁就多謝bb前輩賜教啦!
屋企好大風,D泥石好容易吹走,所以想買些大D顆粒回來。我都想買泥炭,但花墟純 ...

謝,等我又去花墟搜集吓先!

赤玉土有大粒同細粒之分,我覺得大粒好用d,無咁容易爛作一團。  發表於 2019-7-17 12:04
Kooka 發表於 2019-7-17 09:08:25 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-7-17 08:24
我是參考前輩們的做法,向他們學習的。大大唔敢當,叫返我“bb”得啦。
我通常最底層放大陶粒。然後有的 ...

咁就多謝bb前輩賜教啦!
屋企好大風,D泥石好容易吹走,所以想買些大D顆粒回來。我都想買泥炭,但花墟純泥炭好大包,我小戶用唔到。

客咩氣丫!大家交流下,互相學習!我係新仔,唔係前輩呀!  發表於 2019-7-17 09:54
用赤玉土似會疏水d  發表於 2019-7-17 09:51
violet_bb 發表於 2019-7-17 09:00:24 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-7-17 08:37

我都好驚驚,有d已甩葉,雅樂雖是夏型種,甩葉近乎禿。已死了一棵,嚟緊應該陸續有嚟!
freddywongdy 發表於 2019-7-17 08:37:28 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-7-17 08:24:14 來自手機 |顯示全部樓層
Kooka 發表於 2019-7-17 07:11
想請問bb大大介質用的顆粒是甚麼?用開的停售了,正想找好的替代。

我是參考前輩們的做法,向他們學習的。大大唔敢當,叫返我“bb”得啦。
我通常最底層放大陶粒。然後有的只用赤玉土;有的只用麥飯石,或加火山石;有的火山石+泥炭土+多肉泥+蘭石+樹皮+細陶粒。我是視乎果排手頭上有乜野就用乜野。其實只要疏水就得,各施各法,達到疏水目的就得。Kooka大大你可以參考石子前輩和lamkaicheung王子前輩的做法。石子女神溝好多石的;王子溝河沙的。
12下一頁