為食香草

作者: cklife 发表于 2010-8-18 12:27:27
64325 300
cklife 發表於 2010-10-6 19:41:27 |顯示全部樓層

有人關心我棵蘿勒喎...當要要比佢亮下相喇....
唉...佢D葉生得太好喇,見佢咁好種,好想幫佢留種子,點知..唔摘頂,加埋磷鉀肥,佢就係唔出花。
結果...洗橫手...佢終於有花喇....隻手點橫呢...就係斷佢水,等D葉垂晒先比水佢,兩次之後就有花喇。
呢張係旅行前影既...

己經裝左一桶水,用滴滴法幫佢補水,唉....我d手工都唔知做乜鬼既,滴滴下就唔滴,旅行番黎仲有一大桶水係度,而佢呢...個樣都幾淒涼...

唔洗怕,佢仲未黃,有得救既,淋番水咪得囉....睇下..咁鬼粗生,真係好想留種子出年再種。

我諗旅行依段時間香港應該落過雨,除左蘿勒咁樣衰之外,所種既野全部都生長得好好...馬齒莧(跟本係野草,仲長左好多添)、潺菜(一樣綠油油咁,又大左D)、通菜(長大左,仲周圍爬...太老唔好食,種新再插枝種過)、倒手香(無事人一樣..無大到好似塑膠花咁)、馬鬱蘭(完全無影響)、百里香(死左大半,要同佢換個環境先得)、韮菜(去之前剪剩D根,番黎佢又長左囉)。

最奇特既係斑蘭葉...我己經當佢死左架喇..放埋一邊,不過澆水時記得咪係咁而淋下囉....旅行番黎佢竟然番生...出左綠葉喎...

jeffiau 發表於 2010-10-6 20:47:11 |顯示全部樓層
我睇完你棵羅勒, 不小心...笑左....

不是黑心啊我!
是我覺得你好慎定,
如果是我, 實慌到立即灌水!!!
一定忘了拍低它
cklife 發表於 2010-10-7 09:29:03 |顯示全部樓層
我睇完你棵羅勒, 不小心...笑左....

不是黑心啊我!
是我覺得你好慎定,
如果是我, 實慌到立即灌水!!!
一定 ...
jeffiau 發表於 2010-10-6 20:47

就算慌失失淨係記得淋水,都有半日時間比你補拍架....佢都無咁快飲到水,我到晚點睇佢,佢先回復半條草命,要到第二日先正常番....

香草真係好好種...
muitau 發表於 2010-10-7 10:34:06 |顯示全部樓層
ck,
你呢招置之死地而後生我都笑左出黎,咁都救得番
SSL200507 發表於 2010-10-7 11:19:53 |顯示全部樓層
斷水 = 出花, 橫手得你.  add4icon
kaphoebe 發表於 2010-10-7 16:25:19 |顯示全部樓層
睇完你半條草命,真係笑左!!!
cklife 發表於 2010-10-7 20:01:32 |顯示全部樓層
ck,
你呢招置之死地而後生我都笑左出黎,咁都救得番
muitau 發表於 2010-10-7 10:34

葉未黃嘛...斷估未死晒...死左一半姐...仲有救...
cklife 發表於 2010-10-7 20:03:38 |顯示全部樓層
斷水 = 出花, 橫手得你.
SSL200507 發表於 2010-10-7 11:19

係呀...偷師番黎架........人家薄荷出花都係咁上下....虐待下佢等佢知死下....嚇到佢標花...
SSL200507 發表於 2010-10-7 22:32:49 |顯示全部樓層
It may also work on tomato, bell-pepper and egg-plant etc..  
cklife 發表於 2010-10-10 08:20:09 |顯示全部樓層

旅行前怕所種既野都會死晒,見到手香生得咁好,就將近泥既葉剪出黎,等佢向上生長,咁剪左出黎咪做實驗囉,跟網上資料做左個治咳糖漿,資料話要放兩個月先用得架,我見糖己經溶晒就放入雪櫃,諗住兩個月後叫老公幫我試下效果。因為網友話倒手香係治熱咳架,咁我多數寒咳既試唔到,唔知老公肯唔肯試呢?(老公咁聰明,咁危險既野佢未必肯做)
依兩日病左,應該係風寒感冒,初起時無理,依家因為鼻水倒流攪到咽喉發炎(我一有鼻水就會咁),昨晚訓前食左川貝枇杷膏,唔係好得,成晚痛醒,斷斷續續咁訓,到天光時連吞口水都痛,裡面腫左一大舊咁頂住。忽然諗起話到手香可以治喉痛,雖然做既糖漿未夠日子,但糖己經溶晒,太痛喇!走去雪櫃食左一茶匙,放係唎根等佢慢慢流去腫左既咽喉位,嘩....厲害喇......即止痛.....

過左一陣我諗十幾秒啦.....感覺腫左既地方細左D....吞口水唔痛喇....但仲有異物係度既感覺(未消晒腫),過左三個鐘再食多一次,再消多少少腫,而且無乜咳喇....

當然,佢只係消左局部咽喉既腫痛,未完全好番晒,一定要止左D鼻水,等佢再無鼻水倒流先好得番,但原來我都適合用喎.....年中又省一D買咳水錢喇,而且消炎效果好好。

要大量栽培先得喇,又易種功效又顯著,倒手香都幾抵種。

治咳糖漿

鮮倒手香葉片放入瓶內,在放上一些冰糖,蓋上蓋子,放室溫下,待冰糖完全溶化,倒手香全浸在糖漿中。把瓶子放在雪櫃,存放二個月即成。過濾出葉片渣滓,用深色玻璃藥水瓶存放。

初初糖溶左鼻過,有陣倒手香香味,今日食時己經無晒味喇,就好似食普通糖漿咁甜甜地,一D草藥味都無。
sammy 發表於 2010-10-10 14:43:36 |顯示全部樓層
旅行前怕所種既野都會死晒,見到手香生得咁好,就將近泥既葉剪出黎,等佢向上生長,咁剪左出黎咪做實驗囉, ...
cklife 發表於 2010-10-10 08:20

真是好消息, 多謝分享

不過止咳同消炎係兩回事, 川貝枇杷唔係冇用, 係用錯症o者. 好似扁桃腺炎引起的喉痛, 自然要用有殺菌功效的藥. 倒手香含oregano oil, 可殺菌, 冇話寒咳定熱咳. 既然係咁, 唔知可唔可以浸水噴鼻呢? 又或者好似最洋葱咁齋聞得唔得呢?
sammy 發表於 2010-10-10 15:03:19 |顯示全部樓層
留意孕婦勿用, 否則有流產之虞
cklife 發表於 2010-10-10 16:51:00 |顯示全部樓層
真是好消息, 多謝分享

不過止咳同消炎係兩回事, 川貝枇杷唔係冇用, 係用錯症o者. 好似扁桃腺炎引起的喉 ...
sammy 發表於 2010-10-10 14:43

因為之前食同仁堂果隻係會...消埋炎加埋治咳嘛....不過依家買唔到...就試第二隻囉....
就係我開始有咳所以食囉...點知佢治唔到咳...我夜晚仲惡化左囉....

浸水噴鼻唔敢試...因為黏膜皮膚又睇佢唔到,而且我有用鹽水洗鼻,所以無諗過呀...

其實我係晚上除左鹽水洗鼻之後,又用茶樹精油嗽口呀...平時初起或者唔係咁急既炎症係ok架....不過今次無效....可能抵抗力差左既開係...(其實係d菌惡...終於比我捉到個兇手)

就咁聞就唔知...但我昨晚覺有聞薄荷...滴左兩滴係紙巾放係枕頭邊.....

今日好番d,今朝洗左鼻喉嚨又無咁痛喇...到中午己經唔覺佢腫....又煮左個酒釀蛋做早餐,食完出左身汗,好番d.....我諗聽日應該會好剩少少尾....
cklife 發表於 2010-10-10 16:51:31 |顯示全部樓層
留意孕婦勿用, 否則有流產之虞
sammy 發表於 2010-10-10 15:03

多謝忠告....不過我無蛋生架喇唔驚....
muitau 發表於 2010-10-11 14:33:03 |顯示全部樓層
ck,
你簡直係現代神農氏,有嘗百草精神
cklife 發表於 2010-10-11 18:29:20 |顯示全部樓層
ck,
你簡直係現代神農氏,有嘗百草精神
muitau 發表於 2010-10-11 14:33

我就係咁囉....成日做實驗架....當然有HI野既機會....但亦都從中學識好多野,人生就係咁架喇...尤其係我既人生,有時都會做少少危險野.....
所以有少少成積就好想同大家分享,咁我之前HI左野個D實驗都抵番D嘛.....
llaus 發表於 2010-10-11 20:18:10 |顯示全部樓層
有無試過蚌花呀?
用蚌花(乾或新鮮都得)保豬展
要保2個鐘左右
都是止咳啵
cklife 發表於 2010-10-11 22:42:36 |顯示全部樓層
有無試過蚌花呀?
用蚌花(乾或新鮮都得)保豬展
要保2個鐘左右
都是止咳啵 ...
llaus 發表於 2010-10-11 20:18

未見過又未聽過....
llaus 發表於 2010-10-12 07:02:27 |顯示全部樓層
未見過又未聽過....
cklife 發表於 2010-10-11 22:42

上網yahoo 打"蚌花" 就找到啦

都幾有功效呀!

連其他朋友飲過都要鏟d返去種啦

都算粗生啵

春夏是開花季節

好謂好天收落雨柴

春夏密密收,曬乾備用
muitau 發表於 2010-10-12 11:23:49 |顯示全部樓層
上網yahoo 打"蚌花" 就找到啦
都幾有功效呀!
連其他朋友飲過都要鏟d返去種啦
都算粗生啵
春 ...
llaus 發表於 2010-10-12 07:02

早呀ck早呀蛙哥!
隻蚌花咁堅?! 好, 去索吓料先!