為食香草

作者: cklife 发表于 2010-8-18 12:27:27
64333 300
muitau 發表於 2010-9-21 14:48:56 |顯示全部樓層
因為本來個青醬想星期日食,後尾出左街食唔到,
咁尋晚又想煲湯,所以....
jeffiau 發表於 2010-9-21 18:14:27 |顯示全部樓層
因為本來個青醬想星期日食,後尾出左街食唔到,
咁尋晚又想煲湯,所以....
muitau 發表於 2010-9-21 14:48

那你找天整個ck fusion餐給我們吃咪得囉~~
muitau 發表於 2010-9-22 10:05:42 |顯示全部樓層
那你找天整個ck fusion餐給我們吃咪得囉~~
jeffiau 發表於 2010-9-21 18:14

哦,知道喇,不過整得唔好食你賴ck唔好怪我喎add4icon
cklife 發表於 2010-9-23 11:25:55 |顯示全部樓層
哦,知道喇,不過整得唔好食你賴ck唔好怪我喎
muitau 發表於 2010-9-22 10:05

喂...我無話侵你玩喎...通常依個遊戲係我地兩公婆玩架咋喎......
"不負責任"依個遊戲....真係幾好坃...
菲愛花 發表於 2010-9-23 21:18:17 |顯示全部樓層
好好好有用吖,借嚟一用下月教義工們做可以嗎?
好呀....
cklife 發表於 2010-9-9 07:37

今日放工拿拿臨走到我的社區園圃採收蘿勒 - 肉桂及檸檬
做咗四個大pizza
個皮硬不知那裏出了錯呢???

前者味道濃烈家人不喜歡
只有我食哂
後者淡淡檸檬味就讚不絶口
吾知甜蘿勒是甚麼味道
待我的甜蘿勒種子發芽ing
祈待十月尾可以有得用啦

多謝您的分享,密切留意嚟個post的新煮意
cklife 發表於 2010-9-24 06:50:19 |顯示全部樓層
好好好有用吖,借嚟一用下月教義工們做可以嗎?
好呀....
cklife 發表於 2010-9-9 07:37

今日放工拿拿臨走 ...
菲愛花 發表於 2010-9-23 21:18

會唔會整得厚所以硬呢?呢個係好薄既式....比香港式既薄底仲薄...同意大利果種差唔多....係脆底有少少似餅乾咁....
SSL200507 發表於 2010-9-24 09:33:22 |顯示全部樓層
Why don't you try once again and gether us to try on this Sunday.  
cklife 發表於 2010-10-3 16:02:11 |顯示全部樓層

同大家介紹我自己常用既旅行平安茶....有種紫蘇既朋友可以利用一下。

平時係香港都比較少亂食野,去旅行就會好想樣樣試下,會放任左D,而且有D地方食野唔到自己揀擇,加上可能有水土不服既情況出現,我會自己做D平安茶既茶包,旅途上用。

依個係比較適合我自己既....裡面份量可以隨意調整....比如冬天天冷乾薑份量可以多少少,如預算會食海鮮多既..紫蘇可以多少少,煎炸熱毒野多既就落多D溪皇草..等等囉...
菊花我大多會改用洋甘菊....胎菊皇...

溪皇黃紫蘇茶

溪黃草茶1湯匙

紫蘇葉1湯匙

菊花4

乾薑1

茶包袋1

(以上材料製成茶包,用沸水沖泡)

清熱解毒利水去濕。

=============

溪黃草

溪黃草具有清熱利濕、退黃祛濕、涼血散瘀的功效,用於治療急性黃疸型肝炎、急性膽囊炎、痢疾、腸炎、跌打瘀痛等病症。溪黃草在廣東各地臨床應用普遍,並開發出多種以之為主要原料的防治肝炎的保健產品。

資料來源︰http://baike.baidu.com/view/41172.html?goodTagLemma

紫蘇葉

發汗解表,宣肺止咳,行氣和胃,解魚蟹毒。

資料來源︰http://www.e2121.com/herb_db/viewherb.php3?viewid=16&setlang=2

乾薑

心腹冷痛,腰痛,瀉下,反胃乾嘔,淤血,肕血。炮薑-心腹冷痛,脹滿,下痢,霍亂,肕血,吐血,血痢,崩漏。

資料來源︰http://www.doctoryang.info/health_detail.php?id=2217

菊花

疏風,清熱,明目,解毒。
治頭痛,眩暈,目赤,心胸煩熱,疔瘡,腫毒。

資料來源︰http://www.poptool.net/health/dir_cndrug/f_1/dir_22/zhongyao_440.html

jeffiau 發表於 2010-10-4 00:21:33 |顯示全部樓層
菊花
疏風,清熱,明目,解毒。
治頭痛,眩暈,目赤,心胸煩熱,疔瘡,腫毒。
cklife 發表於 2010-10-3 16:02

謝謝分享, 搞到我都好想種紫蘇旁下身, 又學到野啦

另外jeff的小小建議, 因為洋甘菊相比無咁清熱,
有時去旅行, 食晚會燥到睡不著(本人就是這樣, 一外出吃飯就會燥)

可以用貢菊^^
cklife 發表於 2010-10-4 18:41:43 |顯示全部樓層
謝謝分享, 搞到我都好想種紫蘇旁下身, 又學到野啦

另外jeff的小小建議, 因為洋甘菊相比無咁清熱,
有時去 ...
jeffiau 發表於 2010-10-4 00:21

菊花除左食療功效外,更有調香作用,因為同紫蘇既味都幾夾。有時會落洋甘菊係取佢既香氣,寧神安睡,仲有係洋甘既香氣本身對驚嚇有按撫作用。...我出外旅行好緊張,成日驚有意外,又怕過馬路...所以用洋甘菊囉...

其實個茶係我自己同朋友一齊傾計諗出黎既,份量同材料,可以靈活變化。

不過實驗過,覺得出外旅行,飲佢幾好,氣味清香,又清熱消炎,又解海鮮毒素,而且當中配方亦對腸炎有療效,人在外地當作預防茶水幾好咁囉....

見公主依排食海鮮多,所以放上黎比大家參考下。
jeffiau 發表於 2010-10-4 18:59:43 |顯示全部樓層
菊花除左食療功效外,更有調香作用,因為同紫蘇既味都幾夾。有時會落洋甘菊係取佢既香氣,寧神安睡,仲有 ...
cklife 發表於 2010-10-4 18:41

我都要試下你個茶茶先~~~
不過紫蘇如果自己不種, 好似好難買...
cklife 發表於 2010-10-4 19:11:23 |顯示全部樓層
我都要試下你個茶茶先~~~
不過紫蘇如果自己不種, 好似好難買...
jeffiau 發表於 2010-10-4 18:59

山草藥檔間唔中有賣,搵唔到咪去藥材舖買囉....自己種果D都要風乾左先做到茶包架啦....
不過自己種果D會香d囉.....

因為去旅行,我兩盆紫蘇收晒囉....風乾左就即刻做茶包...好香....
jeffiau 發表於 2010-10-4 20:01:55 |顯示全部樓層
山草藥檔間唔中有賣,搵唔到咪去藥材舖買囉....自己種果D都要風乾左先做到茶包架啦....
不過自己種果 ...
cklife 發表於 2010-10-4 19:11

你是指羅勒做茶包?
cklife 發表於 2010-10-4 20:17:55 |顯示全部樓層
你是指羅勒做茶包?
jeffiau 發表於 2010-10-4 20:01

呀...我打錯字呀...改番佢先...
jeffiau 發表於 2010-10-4 22:34:26 |顯示全部樓層
呀...我打錯字呀...改番佢先...
cklife 發表於 2010-10-4 20:17

不要緊吧, 說開又說, 你D羅勒點啊?
它們生得咁靚仔
cklife 發表於 2010-10-5 10:18:52 |顯示全部樓層
不要緊吧, 說開又說, 你D羅勒點啊?
它們生得咁靚仔
jeffiau 發表於 2010-10-4 22:34

昨日影左相...去旅行一星期...整左桶水滴滴下...但番黎筒水仲係滿既...咁你應該可以諗到蘿勒變成點囉....
不過佢咁命硬又死唔去喎...昨晚淋番水....今朝睇佢又好番D....遲d放相上黎....
係越南食Bun Cha時佢有盆香草....當然無忘記將佢地帶番黎...因為品種同我種開既唔同...所以拎番黎試下種...

係酒店用水杯插住...九層塔同薄荷兩日就出根喇......仲有一隻唔知係乜...葉個樣介乎九層塔與薄荷之間...香味係薑同檸檬混合體....似乎唔係好出根..唔知種唔種到....
muitau 發表於 2010-10-5 11:18:21 |顯示全部樓層
昨日影左相...去旅行一星期...整左桶水滴滴下...但番黎筒水仲係滿既...咁你應該可以諗到蘿勒變成點囉 ...
cklife 發表於 2010-10-5 10:18

早呀ck,
原來你去左旅行,我仲以為你睇小說去左華山論劍
紫蘇我都晒緊呀,不過好奇怪,同一盆野,
第一次果啲乾左得啲乾草味,
第二次果啲好香紫蘇味, 風乾期間唔小心淋過雨水, 唔知關唔關事...
cklife 發表於 2010-10-5 14:15:06 |顯示全部樓層
早呀ck,
原來你去左旅行,我仲以為你睇小說去左華山論劍  
紫蘇我都晒緊呀,不過好奇怪,同一盆野,
第一 ...
muitau 發表於 2010-10-5 11:18

第一次得乾草味果D焗左茶會唔會有紫蘇味出番黎呀?

依次買既紫草根,個樣好靚仔細...點知剪碎佢時仲十五十六....點解無乜味不特只....平時一開始剪隻手就紅左,今次剪完都無甩色呢....?

因為係幫襯開既藥材舖買,對間舖有信心, 所以先繼續做...試下浸油睇下有無色...(無色間藥材舖就知死...我一定落去搵佢算脹)...

點知一浸油無耐就出色...仲好濃添......

會唔會你D紫蘇都好似我D紫草根咁呢....
muitau 發表於 2010-10-6 12:25:02 |顯示全部樓層
第一次得乾草味果D焗左茶會唔會有紫蘇味出番黎呀?
會唔會你D紫蘇都好似我D紫草根咁呢....
cklife 發表於 2010-10-5 14:15

我未焗茶飲所以唔知呀,不過講到尾都係自己種,有無味食落肚都放心好多 add6icon
cklife 發表於 2010-10-6 15:33:13 |顯示全部樓層
我未焗茶飲所以唔知呀,不過講到尾都係自己種,有無味食落肚都放心好多  ...
muitau 發表於 2010-10-6 12:25

咁又係..仲要一盆野一輪有味一輪無味咁攪野...不過自己種起碼肯定佢係咩黎架嘛....人地執比你就會擔心囉....