為食香草

作者: cklife 發表于 2010-8-18 12:27:27
64519 300
jeffiau 發表於 2010-10-25 15:02:12 |顯示全部樓層
同我玩既植物唔同喎....真好,得閒貼下相呀.....
cklife 發表於 2010-10-25 14:48

好啊,剛被老闆鬧完,
被炒就可以貼相和更新post啦,yeah
回復

cklife 發表於 2010-10-25 16:07:45 |顯示全部樓層
好啊,剛被老闆鬧完,
被炒就可以貼相和更新post啦,yeah
jeffiau 發表於 2010-10-25 15:02

唔好呀....搵錢緊要呀...
回復

jeffiau 發表於 2010-10-25 16:14:30 |顯示全部樓層
唔好呀....搵錢緊要呀...
cklife 發表於 2010-10-25 16:07

搵錢是緊要
但出面大把老闆
回復

cklife 發表於 2010-12-30 22:53:49 |顯示全部樓層

繼續冬眠其間,今日檢閱殘存既香草。

放係魚缸既蘿勒同到手香,魚缸養龜有暖管放係水度衡溫25度。
加上依個位置係冬天係陽光最多既,所以剩低既香草全部搬入房同我訓覺覺豬。
因為晚黑仲會開蒸氣機,越冬無問題掛......

求其將幾枝倒手香掉左入玻璃碗,加少少水(麥飯石水),佢又唔死喎...仲有新葉出添。

馬鬱蘭最好,掉係邊佢都完全無問題,一年四季都係咁上下樣。

回復

cklife 發表於 2010-12-31 10:37:50 |顯示全部樓層

昨日出金鐘忍唔住又買左香草....
細香蔥、奧勒岡、百里香...全部寫紐西蘭黎既...

係貴架....每盆$39.8,不過今水幾新鮮呀....

百里香應該係追光既關係,側埋一邊生。

用吊盆種應該幾靚架

奧勒岡同百里香放左入吊盆,細香蔥用長盆希望佢深D水份保存好D。不過入左盆一個鐘度佢就軟垂左,唔知會唔會死,細香蔥都未種生過,如果死左,春天再用種子種。

奧勒岡同馬鬱蘭個樣真係好似,雖然包裝有寫名,我都怕買錯,要揉下塊葉,聞清楚先買。
今其超市兩種都有賣,兩種係唔同香味架....

到手香今日順便插枝...依兩盆第日要養大佢。

===============
同場加影....蠟肉

蠟月到喇....提醒大家可以做臘肉喇! 上年濕度高,鄰居做既臘肉有D壞左,今年少左好多人曬臘肉呀~~~~
睇到人地曬臘雞,今年我都想試下。

回復

小寶 發表於 2010-12-31 23:29:40 |顯示全部樓層
回復 cklife 的帖子

D香草好健康!
我都想臘肉~~~
回復

cklife 發表於 2011-1-1 15:06:03 |顯示全部樓層
小寶 發表於 2010-12-31 23:29

D香草好健康!

係呀...今次買三盆都好靚呀....換左盆都適應得好好。

心動不如行動....想臘就臘啦....
我係佳寶一次買四條,小小地唔洗好多地方,放左醃料入保鮮盒,再放肉,醃佢半日翻一翻面等佢醃均勻。第二日掛係洗碗盆上面滴乾水,就可以拎去晒。唔洗好多地方,我媽整都係掛係冷氣機底架咋(其實係晒唔到太陽既)...公屋都可以整到。
昨日醃完臘肉D醃汁,再醃左隻雞,徍寶買28蚊一隻。
臘左過年唔洗買貴雞....一樣可以好好食。我全部醃黎送比媽咪,佢話食左最實際,唔好買無謂野比佢。
回復

cklife 發表於 2011-1-2 20:42:18 |顯示全部樓層
油蔥酥(炸蔥頭)

自己炸的蔥酥,沒添加化學物,新鮮安全。吃起來酥脆帶點甜味,很香口,配飯可增加食慾。

這個是簡單的調味料、配料。炸得酥脆的蔥頭,加點花生芫荽灑在米飯上或粉麵上都好吃,也可配越南撈檬粉吃。
做菜包時配炒粒粒,用生菜包起來吃也很美味。
做法很簡單,只需將珠蔥(乾蔥頭)切片,燒熱一鍋油,把蔥頭放下去,轉慢火,慢慢把蔥頭炸透即可。
炸好後放在吸油紙上放涼,入瓶備用。
炸完蔥頭的油,濾過入瓶放涼,放入雪櫃備用,是很香的蔥油,可以用來撈飯或撈麵吃,也可以和豉油混合作沾醬。

回復

cklife 發表於 2011-1-10 10:05:12 |顯示全部樓層

多謝Aalon送既金蓮花呀.....
網上搵到資料,金蓮花葉片同花常用黎做沙律,有好似(挖沙B)既辛辣味道。
花含苞未開採摘曬乾,可以泡茶,清熱解毒,治喉痛。
等春天再幫佢開枝散葉...

之前街市買番黎既薄荷食完葉,留左三枝黎試插水,生左根喔....家下入左盆等生長隱定,答應左送新草友。
佢PM問我要買定D咩....新種野,梗係乜都唔好買啦.....攞左番去睇下死唔死先啦...而且....一切既...最好春天先做,依家太凍喇....春天做野事半功倍呀。

到手香都生左新根喇...切枝入盆

臭草插水都插左好耐,都生左根...入埋盆

一棵屋企種,另一棵下個月落田種

同場加映插水龍脷葉.....其實係街市買番黎煲左D葉,剩番D枝咪插入水囉....插左好耐...依家生左少少根,所以入埋盆...

回復

緲緲 發表於 2011-1-12 00:31:11 |顯示全部樓層

炸過嘢嘅油含反式脂肪喎尤其如過你用來炸嘅油本身冒煙點唔高的話,實在不宜存放或再用,真係唔想掉棄嘅話就即刻食用。
回復

cklife 發表於 2011-1-12 09:04:57 |顯示全部樓層
緲緲 發表於 2011-1-12 00:31

炸過嘢嘅油含反式脂肪喎尤其如過你用來炸嘅油本身冒煙點唔高的話,實在不宜存放或再用 ...

所以我用...椰子油炸.....

--------------

除非唔係街食野,人地用咩油,我地都無得選擇....人又唔驚得太多,只可以盡量咋.....
回復

緲緲 發表於 2011-1-13 05:41:45 |顯示全部樓層

自己煮,用嘅材料&方法其實可自己控制兼改善得到嘅啫。
比我嘅話會試用生油浸蔥頭,然後再隔走啲油(呢啲油既會有蔥味又未受高溫破壞),
用焗爐烤焗啲浸過油嘅蔥頭,間中翻一翻,火力&時間控制得好嘅話,
一樣可以焗到脆而唔會焗焦,話唔定仲乾身過油炸。
回復

cklife 發表於 2011-1-13 07:55:06 |顯示全部樓層
緲緲 發表於 2011-1-13 05:41

自己煮,用嘅材料&方法其實可自己控制兼改善得到嘅啫。

好方法喎...你係咪試過喇....

因為有D擔心....蔥頭有水份,試過切醉蔥頭加油浸住,放係雪櫃,後來拎出黎唔多想用。

覺得有少少似糊仔咁...而且...D油唔香,蔥頭味走失左。

不過我係無攞走d蔥頭(諗住唔浸得耐好快用晒嘛)...

你蔥頭大約浸幾耐拎出黎焗呢?
焗時大約咩溫度焗幾耐呀?

麻煩你...我想試試....唔該晒
回復

緲緲 發表於 2011-1-13 14:03:41 |顯示全部樓層

我冇整個呢味喎,油淋淋嘅菜色好少會整/食囉,只係見你又炸蔥又想留蔥油先至提議生油浸蔥。
如果真係要我去整,我直情會盡量用少油,比如用個噴樽裝住油向啲蔥頭噴夠油就拎去焗。
焗薯條做過未?一樣原理,唔係吓吓要用成擔油炸嘢先至會脆。
火力時間要幾耐我答唔到你喇,設備&材料唔同相信冇一條必勝formula,
有興趣咪做少量當做實驗咁做囉。

回復

cklife 發表於 2011-1-13 17:00:53 |顯示全部樓層
緲緲 發表於 2011-1-13 14:03

我冇整個呢味喎,油淋淋嘅菜色好少會整/食囉,只係見你又炸蔥又想留蔥油先至提議生油 ...

嘻..嘻...咁我唔做實驗住囉...(我仲有一樽蔥油,有排食)

生蔥油同熟蔥油應該唔同味既......暫時都係食住炸既先...

多謝晒你意見呀...
回復

cklife 發表於 2011-5-30 20:08:48 |顯示全部樓層

蜜糖香草雞全翼

• 雞翼+百里香+生抽
  • 入保鮮袋混合,放入雪櫃雪過夜,其間記得既行過雪櫃就將袋翻面,令醃料均勻醃住雞翼。
  • 食前取出,用竹枝穿入雞翼,烤時雞翼就會保持挺直了。
  • 200度預熱焗爐5分鐘。放入雞翼烤10分鐘,反轉再烤10分鐘,塗上密糖再烤5分鐘,反轉再塗密糖烤5分鐘。
  • 取出上碟,食時灑少許青檸汁。

回復

MilkMilk 發表於 2011-5-31 11:19:17 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2010-8-18 12:27
見耫媽分開種菜同種香草既貼,我諗都係唔好咁懶喇,分開放啦!

青醬 #6

香草可否直接在陽光下曬乾,再入樽儲存待用?
回復

cklife 發表於 2011-5-31 18:34:30 |顯示全部樓層
MilkMilk 發表於 2011-5-31 11:19
香草可否直接在陽光下曬乾,再入樽儲存待用?

要視乎那一種香草....迷迭香那些風乾了,很耐儲存...

但如果羅勒,最好用新鮮的,風乾後會差很多。當然..大豐收吃不完,唯有風乾再用。

一般香草都是放陰涼通風處風乾的。可能因為香草中芳香成份遇熱容易散失。
另外,亦可以用油浸,或做成醬料(如青醬)等,可增長儲存時間。
回復

cklife 發表於 2011-6-5 10:57:52 |顯示全部樓層

謝謝草民兄分享的剌芫荽......
好濃的芫荽香味....易種,又不需要分季節...我想它會成為我家常備的香草。網上看到,都說不需要刻意繁殖,只要它不枯乾,就會不停有新株長出,好像比中國芫荽放便多囉。

網上收集到剌芫荽的資料,放在這裡當作備份。

剌芫荽(洋芫荽、大葉芫荽)
繖形科,學名︰Eryngium foetidum
氣候︰熱帶至亞熱帶,一年生草本。
性味︰辛、微苦、溫。

功效︰
刺芫荽具有芳香健胃、行氣止痛、驅風解表的功能。
外用治跌打腫痛。(搗爛擦或敷患處。)
刺芫荽在中南美洲,早被用來促進食慾幫助消化。治療絞痛、舒緩胃痛和腹部脹氣等問題。

食法︰
嫩莖葉有特殊香味,主要作為調料,也可做菜食或煲湯。
剛出的嫰花莖可作天婦蘿。
老葉可燉湯,拿來配合檸檬香茅作火煱湯底也很好。
東南亞的糕點餅乾常以刺芫荽乾料入味。
也可切碎醃肉。

栽培︰
刺芫荽株高10-60CM。
喜溫、耐熱、怕霜、喜濕、耐旱、耐陰。(在香港一年四季適合生長,喜歡潮濕半遮陰地方。)
生長適溫︰15-35度,5度以上能安全越冬,短寺40度的高溫植株能正常生長。適合半日照。
對土壞要求不嚴,但植於土質肥沃的沙壤土更易豐產。在較貧瘠土壞生長苗株雖瘦小,但芳香味反而更濃。

繁殖︰
種子---3-10月分批插種,因曲期生長緩慢,提倡營養鉢或穴盤育曲,待4-5葉定植。
              刺芫荽出苗後真葉生長慢,當生出二片真葉時需及時追肥,10後再追肥,連續追施2-3次。當植株長到5-6片真葉後,結合間苗作第一次採收,間苗時連根拔起,可將苗栽或食用。再間再收,直至把苗間至20CM見方。
分株---將母株匍匐根莖上發的的側芽和鬚根,切斷進行移栽。定植的行株距為30CMX20CM,定植後及時澆水確保成活。
移栽或定苗後一個月,即可採收植株外層葉片,採收2-3次後施一次肥。施肥以氮肥為主。

刺芫荽抗病力強,很少有病害發生,但如陽光少,霧照大,在遮陰多的地方會發生白粉病。
害虫主要有蚜虫,遇高溫乾旱天氣要經常噴水,可減少蚜虫危害。

回復

carriez 發表於 2011-6-13 20:42:20 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2010-10-10 08:20
旅行前怕所種既野都會死晒,見到手香生得咁好,就將近泥既葉剪出黎,等佢向上生長,咁剪左出黎咪做實驗囉, ...

放2個月唔會臭咩???我果d都生得好好..但唔知點用
回復