殺蚊滋仔: 請問biokill還是花寶比較好?

作者: penguinkoala 發表于 2010-8-15 22:31:54
31616 74
岩岩開始種野, 已成幼苗的沙律菜&大白菜最近惹左好多蚊滋仔
因為未用過殺蟲水, 所以唔知應該揀邊隻好

心入面比較想揀biokill, 因為係organic的, 請問有無人用過, 效果ok嘛?
另biokill可唔可以拎黎當普通殺蟲水用? 噴下房等其他地方?

請俾d意見啦! 謝謝啊!
zeno 發表於 2016-4-19 15:12:21 |顯示全部樓層
蚊滋討厭 , 殺
回復

victorliu 發表於 2015-8-12 18:20:07 |顯示全部樓層

YAHOO拍賣有
回復

dwlchan 發表於 2015-8-11 23:14:50 來自手機 |顯示全部樓層
……因為担心种出的沙律菜也有機會有虫卵、不敢吃!……
回復

dwlchan 發表於 2015-8-11 23:12:29 來自手機 |顯示全部樓層
想請教……我早幾天在化学泥中加了有杋肥、應該是動物糞便果种、因為非常臭。今天發現滋生了很多蚊滋,好核突。可以怎樣處理?是否要殺虫後連泥和菜苖全掉?
回復

dwlchan 發表於 2015-8-11 23:03:59 來自手機 |顯示全部樓層
救命。。!
回復

naturechan 發表於 2014-12-8 11:56:37 |顯示全部樓層
我種咗盆香矛和臭草之後就極少蚊子了。唔知係香矛定臭草起作用。
回復

ernestng 發表於 2013-5-7 18:50:24 來自手機 |顯示全部樓層
biokill 唔食得
回復

JanetE 發表於 2013-5-5 18:49:18 |顯示全部樓層
討厭的蚊滋,搞到我頭都痕。再甘落去遲早比屋企人下格殺令,無得種野。請問biokill, BT菌同茶籽粉系咪都系有機架?因為我會食我種個d香草所以這點好重要!

我都係丫... 我妹話如果有野咬佢, 佢就會對付我d寶貝丫 TT/\TT  發表於 2013-5-5 21:35
回復

ai_amoeba 發表於 2013-5-5 13:17:07 |顯示全部樓層
我想問, 用茶籽粉的話, 是否薄薄的撒一層在泥面就ok? 定係要厚粉ga??
thx~
回復

Sumbie 發表於 2013-4-25 23:30:44 |顯示全部樓層
有隻叫BT菌的有機藥,係用生物方法毒死D幼虫。我晌興X買,不過未用,就來用,之前一路用黃紙都OK,因為我D菜晌花園另一邊,D蟲對我來講無大影響。不過夏天就有D控擔心。
回復

victorliu 發表於 2013-4-25 14:05:52 |顯示全部樓層
BIOKILL速效..........有冇副作用就唔知, 不過生產商話冇嘅

biokill有效成份是菊酯。有養冷血動物要注意些。  發表於 2016-5-21 19:19
回復

purplestar 發表於 2012-7-23 12:41:55 |顯示全部樓層
分享一下: 我也正在和蚊滋抗爭中!biokill,茶籽粉,蚊貼也有用

我之前拎左盤踫踫香返公司種,有好多蚊滋,咬到我死!試過在旁放肥皂水,每星期捉到十幾隻,後來都買左茶籽粉,好似少左,但野左去其他植物到!我也加了茶籽粉在面,但一樣唔得,後來買左枝biokill,噴在盤週圍,果然殺左好多,但我仲覺得有野咬,終於我連黏蚊虫的紙也用埋,捉到幾十隻!依家好些了,但仲係見到佢地飛黎飛去!
回復

monsmw 發表於 2010-10-15 18:54:05 |顯示全部樓層
請問你去邊度買架???
nekokaren 發表於 2010-9-23 12:12

元朗X平記;响谷亭街公廁對面
回復

夜魔 發表於 2010-9-30 23:15:22 |顯示全部樓層
回復  夜魔

你可以要嚟洗碗MA, 可以減低主婦手風險, 洗碗快D又可以用少D水.  其實我都主要係用佢嚟 ...
chanpyhilda 發表於 2010-9-29 07:41

我阿媽用洗潔精 XD
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-30 00:16:52 |顯示全部樓層
回復

cklife 發表於 2010-9-29 20:10:39 |顯示全部樓層
回復  cklife

我朋友係响銅鑼灣買的, 聲稱可染黑色.  但從各forum資料, 不論純天然indigo或henna都 ...
chanpyhilda 發表於 2010-9-29 16:28

以我所知....單henna做到金黃色...indigo做到藍色....國內既方法係先用henna染完..再用indigo染....話咁就會黑色....

我睇既台灣方法就教兩溝....會出栗子色.....

我諗...要兩隻一齊溝色先得囉...都過都係估....我要做下實驗先能確實...

你唔係買左用緊咩....你應該有果結架....
回復

SSL200507 發表於 2010-9-29 16:42:45 |顯示全部樓層
Good, waiting for your action.  
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-29 16:28:38 |顯示全部樓層
回復 56# cklife

我朋友係响銅鑼灣買的, 聲稱可染黑色.  但從各forum資料, 不論純天然indigo或henna都不能做到黑色, 所以有說做到黑色的話, 係有機會加左化學野嘅.
   哈哈!! 典解講講下離晒題嘅??   我諗要開返個forum講下henna染髮先得啦.....
回復

SSL200507 發表於 2010-9-29 15:44:29 |顯示全部樓層
染髮!  I need too.  Have to take time to learn from CK.
回復

1234下一頁