解決蝸牛和千足蟲問題 (千足蟲有相睇啦..)

作者: 小巫 發表于 2010-7-25 14:53:05
21268 27

最近天氣炎熱,蟲害多,巳經有一半泥土休耕(堆肥中),另外的泥土卻發現有很多蝸牛仔和千足蟲,今天早上,只用了幾分鐘,就捉咗好多隻蝸牛仔,唔知有冇d好方法可以對付d害蟲..
屠子步 發表於 2010-7-25 17:12:51 |顯示全部樓層
試下用"好年冬"。
回復

fanhoiyiu 發表於 2010-7-26 19:53:17 |顯示全部樓層
請問可以係咩地方買"好年冬"同埋點樣用?
回復

小巫 發表於 2010-7-26 21:06:42 |顯示全部樓層
我都想知..唔該,謝謝..
回復

ht333147 發表於 2010-7-26 21:51:05 |顯示全部樓層
最近天氣炎熱,蟲害多,巳經有一半泥土休耕(堆肥中),另外的泥土卻發現有很多蝸牛仔和千足蟲,今天早上,只用了 ...
小巫 發表於 2010-7-25 14:53

無千足蟲的照片?
對付蝸牛有專門的藥, 花墟的花鋪有得賣.
千足蟲我都不知如何搞定?
回復

惡姨 發表於 2010-7-27 09:53:16 |顯示全部樓層
如果你嘅泥土用黎種食得嘅野, 就唔可以用好年冬, 因為佢係有毒嘅, 祇可用於觀賞植物內; 有機方法, 你可以用一D啤酒放在一個樽仔內(一個tea spoon 啦), 個樽係窄口寬身嘅, 打橫放在泥面上, 引哂D蝸牛入去, 再處理佢, 如果你唔飲啤酒, 可以用乳酪 (不過要放幾日等到發毛先有用), 你可以試試呢個方法
回復

GMT+8 發表於 2010-7-27 10:38:10 |顯示全部樓層
對付蝸牛可以去拮豬島十蚊店, 買對付蝸牛用既銅片(可以在園藝區找到), 又平又好用.
回復

ht333147 發表於 2010-7-27 10:43:54 |顯示全部樓層
如果你嘅泥土用黎種食得嘅野, 就唔可以用好年冬, 因為佢係有毒嘅, 祇可用於觀賞植物內; 有機方法, 你可以用 ...
惡姨 發表於 2010-7-27 09:53

咁千足蟲有咩好橋?
回復

惡姨 發表於 2010-7-27 11:09:10 |顯示全部樓層
咁千足蟲有咩好橋?
ht333147 發表於 2010-7-27 10:43

千足蟲係點嘅樣嫁?? 可以upload 相睇睇嗎?? 星期六上堂時可以問問阿sir
回復

孖吉 發表於 2010-7-27 11:20:41 |顯示全部樓層
千足蟲係點嘅樣嫁?? 可以upload 相睇睇嗎?? 星期六上堂時可以問問阿sir ...
惡姨 發表於 2010-7-27 11:09

呢度有相呀:
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=13197

佢主要係腐食性,對有機耕作有利,基本上佢唔會對田做成大傷害,但有時郤會食幼苗和嫩葉
回復

ht333147 發表於 2010-7-27 11:38:19 |顯示全部樓層
在野外, 它有充足腐植質進食, 所以對農作物影響不太大, 相反, 對鬆土還有幫助.
但在我家的盆栽, 它要不停的找食物, 都不夠, 所以會咬植物的根來吃, 也有可能是太勤力, 把根翻傷了, 植物, (主要是秋海棠), 有傷口便會感染細菌而 C, 但普通殺蟲水又好像無效, 不知如果是好
回復

孖吉 發表於 2010-7-27 12:50:47 |顯示全部樓層
野外, 它有充足腐植質進食, 所以對農作物影響不太大, 相反, 對鬆土還有幫助.
但在我家的盆栽, 它要不停的 ...
ht333147 發表於 2010-7-27 11:38

不如試吓用分離法誘捕法啦~
回復

ht333147 發表於 2010-7-27 13:15:59 |顯示全部樓層
分離, 即是隔離是嗎?
用什麼來誘捕?
回復

孖吉 發表於 2010-7-27 15:26:05 |顯示全部樓層
分離, 即是隔離是嗎?
用什麼來誘捕?
ht333147 發表於 2010-7-27 13:15

有想過以容器裝一些表土(或一些堆肥),再放一些菜葉,讓它自然腐化,誘 馬陸 進食。但未試過,亦無機會試。

另外在網上找到用虊的方法,可以研究一下是否合用:
■馬陸之防治
  馬陸棲息之場所通常為土壤潮濕、富含植物質、陰暗之隱蔽處,或雜草叢生之潮濕環境。因此,馬陸防除之道首應清除孳生源。整理草地,清除地面腐爛植物或田園雜草堆。移除非必要之地面覆蓋物,以減少馬陸棲身之所(Pinto, 1990)。在化學防治方面以殘效性藥劑噴洒家屋四周、縫隙及其他馬陸可能棲息之處所。於建築物四周可實施帶狀之噴灑處理,徹底將表土噴濕以確保藥效。家屋周圍較乾燥之處所亦可撒布粉劑。於土表或水泥上,使用可濕性粉劑將比使用其他劑型會有較好的殘效。住家之門口及其他出入口尤應注意並妥善處理。若室內有必要作藥劑處理時,尤應注意潮濕之隱蔽處如洗衣機下、浴室內、污水坑附近等;可參考之藥劑如安丹、免敵克或加保力等(Story, 1981)。而對草地之處理,可施用粒劑如加保力或大利松等(Stewart, 1979)。
回復

loyuensau 發表於 2010-7-27 16:42:10 |顯示全部樓層
想問捉到的蝸牛應該怎樣處理呢?
回復

ht333147 發表於 2010-7-27 22:00:05 |顯示全部樓層
除了拿來吃, 點處理都得
回復

小巫 發表於 2010-7-29 09:36:30 |顯示全部樓層

RE: 解決蝸牛和千足蟲問題

條千足蟲的樣子是這樣的,我諗它不是千足蟲,不是馬陸,又不是蜈蚣,不知是什麼名字,今天都捉到好多條.>>>

回復

cklife 發表於 2010-7-30 08:51:59 |顯示全部樓層

我之前個盆都有,顏色同個樣都好似,不過短D。

果時我好驚所以用左雙重手段,依家無晒喇。

果陣用左藤水(毒死佢) ,驚佢唔死, 再用茶籽粉水(我用黎洗髮,洗完就淋植物,其實時時都係咁做)補飛。
其實,以前乜都唔識淨係識用魚藤,好多虫都死架....不過處理要小心D囉...
回復

小美 發表於 2010-7-30 14:16:08 |顯示全部樓層
千足虫同百足係咪同一樣野唻?
茶籽粉係咪有毒? 定係可以防虫/驅虫?
回復

cklife 發表於 2010-7-30 22:15:03 |顯示全部樓層
茶籽粉唔係有毒架...可以用黎洗碗架....

我洗碗、洗頭、洗身都有用...用左好耐,最近先知可以用係植物度...

佢地方可以防到泥土裡面既虫,仲可以當肥,但佢防虫既原理我唔多清楚。
不過園藝用既同我用緊既有分別,園藝用果D粗D,我用果D幼細D。
回復

12下一頁