公屋上的空中花園(香草篇) の 原來到手香會開紫花

作者: jeffiau 發表于 2010-6-12 05:10:50
53930 321

看到各位花友草友都分享了自己的小花園/小天地(其實都不小),
令我都心思思想分享一下, 但...真的獻醜了!!!

話說小人是身住公共屋村的...
面對各位大大也是洋房或村屋, 真的有點兒細到....

anyway, 希望各位支持一下吧^^
如果真的太失禮, 就希望快點到底啦...!

首先感謝juju0268的大量分享!
當日回家還收到yvonnelam的信,嘩!一天內突然多了很多"BB*"~!
那晚回到家....

整理完又天光了...好眼訓...放住窗邊先啦!

(*第二朝我家中第二花友-我媽媽見到後, 就說: [一領就領養咁多BB番黎...睇你點養?!!!]

哈哈...如果今時還是放在窗前, 簡直是虐兒!!
不如都把它們放出窗台吧~!

窮人無的是錢, 但有的是"創意"!

只要有窗, 而又裝了窗花, 就可以多個窗台啦!

我還弄了個可removeable的!

因我有些家人迷信, 認為睡覺時泥土不可以高過人,拒絕我在他房間"僭建窗台",
所以就弄個removeable的,當他起床時,我就放入去掛在窗上...(鬼叫剛好我睡時, 就是正常人起床的時間)!

現在香港居住問題嚴重, 不少人因經濟條件不足,只能依賴公屋作棲身之所。
但差的居住環境郤令不少人社交和生活貧乏。
我認為不論貧富,每個人都應該有一樣(或多樣)沉迷的東西/小興趣。
一個人總需要有自己的obsession,否則人生是可悲的!

很多人千方百計為上樓,捱了一生,到買到樓...但就無了整過人生...!
何況現在不但買樓難,「上樓」住公屋一樣難。
所以不應因為居住環境,而阻礙了興趣的發展吧!

今日分享住咁多先~
我會繼續努力繼續update的~! 希望不失禮啦~!

目錄 (會不停更新):
種植位置 - 1樓&34樓 (現已全部棄用)
癡痴線蜘蛛的蜘蛛絲痴住枝樹枝 - 72樓至76樓
到手香的誤會 - 116樓
大裝修 - 133樓  (現已棄用)
碰碰香瘦身大行動 - 150樓
出院後屍橫遍野 - 178樓
<<重建家園>>第一章 - 唔生性! - 211樓
<<重建家園>>第二章 - 死硬頸! - 212樓
<<重建家園>>第三章 - 金盞花的金盞花! - 221樓
夠鐘交功課系列(1) - 綠薄荷 Green Mint - 254樓
夠鐘交功課系列(2) - 蘆薈 - 231樓
淘種被騙記 - 232樓
搬遷啟示 - 276樓
鼠朋鼠友 - 樓
到手香開花 - 310樓
原來到手香會開紫花 - 313樓

評分

查看全部評分

小寶 發表於 2010-6-12 09:00:54 |顯示全部樓層
jeffiau你好!

絕對唔失禮,好有誠意的帖文
d植物會長大的, 到時你要幫佢換個大地方
恐怕又要想下點安置佢地喇
得閒果時介紹下你有咩野香草啦~
回復

corina 發表於 2010-6-12 09:48:23 |顯示全部樓層
你屋企有個花槽?幾好用喎~
去用品店買個厨房用具架,我早前都買咗個,一個三層都只係$30,一次可以放多盆,掛上掛落都方便d,而我用嚟喺洗手間種av~
回復

WAH 發表於 2010-6-12 10:17:32 |顯示全部樓層
jeffiau,一d都唔失禮喎,呢度好多人都可以把個花槽仔發陽光大架,種種下你就有辦法搵到位,加油
回復

BanbieChan 發表於 2010-6-12 10:22:00 |顯示全部樓層
jeffiau ~

歡迎加入種毒樂園~
回復

showting 發表於 2010-6-12 11:06:35 |顯示全部樓層
我家都係公屋,娘最多被我種二盤
回復

jeffiau 發表於 2010-6-12 20:59:23 |顯示全部樓層
回復 2# 小寶

小寶你好~很多謝你的支持啊~!
哈哈實在太好了, 有你的支持, 是我update的原動力.
我會續步續步介紹下我的香草BB啦~謝謝你
回復

jeffiau 發表於 2010-6-12 21:01:51 |顯示全部樓層
回復 3# corina

謝謝你的分享啊~~個藍色膠的確是用品店買的,
而粉紅色膠籃, 是我以前細個的玩具來的^^(超級市場籃)

AV我都有種呀
我也有興趣想看看你是甚樣掛上啊~希望有機會可看看丫
回復

jeffiau 發表於 2010-6-12 21:02:25 |顯示全部樓層
回復 4# WAH

很多謝你的支持,
我會繼續加油的~!
回復

jeffiau 發表於 2010-6-12 21:03:03 |顯示全部樓層
回復 5# BanbieChan

多謝支持^^
其實我種毒了很久
回復

jeffiau 發表於 2010-6-12 21:11:17 |顯示全部樓層
回復 6# showting

其實我媽媽也是不贊成的~
我次次有新盆栽回家, 我媽咪都跟我講: [哎呀又有新BB呀...?! 你唔好再拎/買返黎啦...!!!]

但因為我回家實在太夜了, 有時處理不到...
我媽媽睇不過眼 又幫我執好個位放好它... ...
回復

jeffiau 發表於 2010-6-12 21:18:24 |顯示全部樓層

原本想和介紹一下我的BB,
但剛好今天有新BB, 先講新野先啦~!

上個月我開了一個post, 名為[徵求] 綠薄荷葉, 用來乾燥用
買咪得囉...咪乜問人拎咁衰?
因為我去買花茶的地方找過, 以下藍字是我遇到的難題(可略):

事件一:
我: [唔該我一定要綠薄荷啊! ]
店員: [葉係綠色架!]
我: [唔係顏色呀, 是品種黎架...]
店員: [我都不清楚是否綠薄荷,但我相信是!]

事件二:
我: [不好意思可唔可以細包一D, 我用不到咁多! 而且你又不知是不是綠薄荷...我不想買錯會浪費...]
店員: [唔得喎! 你最少要買XXXg! 其實XXXg都唔係好貴姐...]
我: [... ...]

幸好~!很快就收到vancyhome的msg....

今天收到郵件了~!
一拆開信封就嗅到很想的綠薄荷味道, 看來它們很精神呢~

植盆後...
發現都是細了點.

換個大D的先~!

我還剪了點底部的葉, 美肌用的^^

真的很感謝vency你呢~~
thanks you so much!!
回復

jeffiau 發表於 2010-6-13 01:45:03 |顯示全部樓層
如果我自點這個會不會....

哈哈哈
回復

showting 發表於 2010-6-13 07:12:59 |顯示全部樓層
我呀娘都會但係佢會罵我
幫我當它們係廢物
幫我掉出街
回復

金美 發表於 2010-6-13 11:47:49 |顯示全部樓層
好勁呀~仲有創意天呀~加油加油呀~
你好似仲多過我呀~哈哈
回復

jeffiau 發表於 2010-6-13 17:06:48 |顯示全部樓層
回復 14# showting

下? 你媽咪是不是怕有虫有蚊?
我媽咪本身也是花友,她只是怕我種埋她D位姐...~~
因我其他家人也是反對, 但我好好和他們傾,
種植又不是不良嗜好, 希望他們可以支持我。
回復

jeffiau 發表於 2010-6-13 17:07:46 |顯示全部樓層
回復 15# 金美

hi金美, 好開心見到你的msg,
不會, 點會勁過你~~
我D草草生得好慢架,
我們互相加油丫~~
回復

jeffiau 發表於 2010-6-13 21:07:31 |顯示全部樓層
咁似我屋企por葡萄柚薄荷噶? 不過你噶靚仔好多,呵呵
yunaiyi 發表於 2010-6-13 20:52

hello很開心收到你回覆^^

不是架...我自己親手種的"窮香草"都不靚仔架...
它們在我家"土生土長", 是名孚其實的"草根"皆層,
只有花友分享給我的"富香草"是靚仔架哖~~希望將來日子他們不好被我毀容啦!

我無意中見你講想種好多辣椒喎,
有興趣我分D俾你丫,
轉頭upload上黎俾你睇下
回復

showting 發表於 2010-6-13 22:51:40 |顯示全部樓層
唔係因為娘怕高空襲物
回復

jeffiau 發表於 2010-6-13 22:52:27 |顯示全部樓層
回復 20# showting

邊會咁易的?
我的潛建窗台就可能會...
回復