AV如何可以安然渡夏?

作者: 蕙蕙 发表于 2010-6-11 22:33:00
56757 204
請教各位高手, 夏天期間, 如果我不會常開冷氣或風扇, 怎樣才可以讓AV安然渡夏呢?
wucarmen 發表於 2014-7-5 17:35:57 |顯示全部樓層
今年夏天己死了一盆plaything, 因條led燈跌左落黎熱死左佢> <
Hikosen 發表於 2014-4-26 05:43:05 來自手機 |顯示全部樓層
係時候要重溫呢個post啦
mizukyu 發表於 2014-4-25 08:19:31 來自手機 |顯示全部樓層
打錯字,(真有d擔心屋企幾盆av)
mizukyu 發表於 2014-4-25 08:17:02 來自手機 |顯示全部樓層
我係新手,今年先學人種av,睇到甘多位花友的心得,夏天就來了,真有白擔心屋企幾盆av
muffined 發表於 2014-4-11 23:30:06 |顯示全部樓層
nickyhk 發表於 2014-4-11 21:19
今年夏天, 大家點作戰呀. 大募集....

我係新手有啲驚,上年未識呢度時只剩低棵Hawaiian Pearl同Gold Coin…
近排上黎爬舊文惡補,請多多指教!
nickyhk 發表於 2014-4-11 21:19:13 |顯示全部樓層
今年夏天, 大家點作戰呀. 大募集....
cheungsam88 發表於 2014-4-10 17:15:36 |顯示全部樓層
TESTING ...一直回覆都彈出,要重登,登完又彈
ivyl 發表於 2013-5-27 11:06:01 |顯示全部樓層

想請教如果e+想轉水種,係咪要cut頭入溫室等出水根?而家嘅天氣咁熱入溫室ok嗎?
amy625 發表於 2013-3-15 21:28:51 |顯示全部樓層
我係新手,想請教各位,陶粒可以在那處買倒? thanks

花墟繽紛同花寶,買大粒。  發表於 2013-3-16 02:15
jurassic 發表於 2013-3-5 18:33:04 |顯示全部樓層
Fleur 發表於 2013-3-1 16:09
我用花寶消毒液加一大盆水浸半小時, 我第一盆AV是盲中中夏天買的, 由小苗開始, 後來變中苗後,我在底部用 ...

陶粒做底 上面是否用回平時的三合一泥.    

今年我都要搞好d了.  

yes  發表於 2013-3-6 00:16
Fleur 發表於 2013-3-1 16:09:07 |顯示全部樓層
Fleur 發表於 2013-3-1 00:31
唔快啦, 依家趁春天高濕就要換盆,換泥....Check下自己盆花有無虫虫.  用開泥種嘅朋友想夏天再疏水啲,我會建 ...

我用花寶消毒液加一大盆水浸半小時, 我第一盆AV是盲中中夏天買的, 由小苗開始, 後來變中苗後,我在底部用大的陶粒做底部,後來不單越夏無問題還開出很多花. 平時我的花是放在東北窗台,只有晚上才有冷氣的....

Rob\\\'s Argyle Socks (1st bloom)-001.jpg
kennytaki 發表於 2013-3-1 13:34:21 |顯示全部樓層
陶粒是甚麼? 園藝炭,珠石要混泥中,不可以只放底。泥膽太濕好危險。
mcw 發表於 2013-3-1 13:30:42 |顯示全部樓層
kennytaki 發表於 2013-3-1 13:26
一般開始要在四月換盆,加重疏水的植料,多數可以成功渡夏。

Kennytaki,你好!

請問如果唔用"陶粒"...換盆時候盆底只放珠石+園藝炭可以嗎??
kennytaki 發表於 2013-3-1 13:26:52 |顯示全部樓層
一般開始要在四月換盆,加重疏水的植料,多數可以成功渡夏。
mcw 發表於 2013-3-1 13:24:00 |顯示全部樓層
謝謝各位提點...園藝炭家中已有...但要盡快到花墟買陶粒...

Fleur 發表於 2013-3-1 00:31:13 |顯示全部樓層
唔快啦, 依家趁春天高濕就要換盆,換泥....Check下自己盆花有無虫虫.  用開泥種嘅朋友想夏天再疏水啲,我會建議去老根,留泥膽後,底部植料用大粒陶粒加園藝炭.  陶粒要清先消毒乾淨至好用呀.

mcw
Fleur,你好!請問"陶粒"怎樣消毒??  發表於 2013-3-1 13:23
littlestar1 發表於 2013-2-28 23:40:39 |顯示全部樓層
去錯地方
abc2012 發表於 2013-2-28 16:42:52 |顯示全部樓層
咁快,而家先至 28/2 ,有排先至 5 月。我條游水褲仲收系床下底。
kennytaki 發表於 2013-2-28 16:37:15 |顯示全部樓層
又出場了,夏了又來了,大家準備好末呀?