花貓葉背的虫蛋 (案發現場有一屍體)

作者: chutou 发表于 2010-5-30 22:26:10
8931 26

花貓葉背的虫蛋 )))) 好驚呀
DSCF0739 (Large).JPG
DSCF0797 (Large).JPG
DSCF0801 (Large).JPG
DSCF0803 (Large).JPG
仲乜搞禾d花貓喎
搞完一棵又一棵
DSCF0749 (Large).JPG
算黠喎
DSCF0798 (Large).JPG
跳跳虎 發表於 2010-6-15 01:31:27 |顯示全部樓層

就係佢d蛋, d幼蟲有少少藍色既,半個一豪子大細左右, 重未識飛, 行得唔算快, 見一隻殺一隻就得, 唔駛用殺蟲水, 但係唔好直接用手接觸d蟲, 一黎會臭, 二黎佢分泌既汁液會傷皮膚

下次見到佢d蛋可以用牙籤之類整走佢, 之後先給予最後一擊. 不過依家最好搵下d蟲係邊度
softstar 發表於 2010-6-13 21:16:50 |顯示全部樓層
呢隻就係橡象??
好大隻咁喎...
咁你e+ d植物點呀??
chutou 發表於 2010-6-10 13:56:38 |顯示全部樓層
昨晚影的
DSC_0002 (Medium).JPG
DSC_0001 (Medium).JPG
chutou 發表於 2010-6-10 13:53:56 |顯示全部樓層
嘻嘻~~~
你係味有興趣將佢地養大呀
禾可以寄比你架

回復 21# 夜魔
claudiatang 發表於 2010-6-7 17:38:25 |顯示全部樓層
養到佢變成蟲睇下係邊類椿象
夜魔 發表於 2010-6-7 16:37

你講笑咋吓..................
夜魔 發表於 2010-6-7 16:37:05 |顯示全部樓層
係呀, 真係椿象, 已經'孚'左喇.....佢地多數o係莖到改汁, 你捉佢,佢仲會有臭味發出....... ...
lapcheung9x3 發表於 2010-6-5 01:31

養到佢變成蟲睇下係邊類椿象
armonly 發表於 2010-6-6 15:07:39 |顯示全部樓層
呢D應該係 '臭屁辣' 旦旦, 有時連 晾出去的衫褲都有呀, 你要小心檢查吓.....
我以前都係放在露台,  屋前面有棵龍眼樹, 所以特別多.......
我見二樓的人, 用 '蚊帳' 蓋住D衫先晾......................
chutou 發表於 2010-6-5 14:01:02 |顯示全部樓層
激屎禾喇~~~
禾而家係種起露台架
佢地連香草都唔放過....唔通係生蛋季節?
等陣出去圖書館睇吓昆虫書先

今早大清洗, 成枝biookill噴晒 ...好再買既係孖裝
lapcheung9x3 發表於 2010-6-5 01:31:29 |顯示全部樓層
係呀, 真係椿象, 已經'孚'左喇.....佢地多數o係莖到改汁, 你捉佢,佢仲會有臭味發出.......
acmc 發表於 2010-6-5 00:21:16 |顯示全部樓層
回復 1# chutou
室內種嘅植物, 這樣........真係接受唔到! 我會全部棄掉!

或者, 你可以全部留種, 把所留的"種"浸消毒殺蟲水, 其餘連花盆掉去, 再把大範圍d嘅地方清潔, 從零開始, 附近如有窗簾布都要加高濃度漂白水和洗衣粉, 最好可以用熱水洗.
蕙蕙 發表於 2010-6-4 23:55:11 |顯示全部樓層
咦……好恐怖, 快d剪左d葉, 噴殺蟲劑, 再換埋d泥啦
chutou 發表於 2010-6-1 22:24:01 |顯示全部樓層
有見過類似既屍體 - 唔通真係椿象??
咁即係放屁虫?

b]回復 14# 夜魔
夜魔 發表於 2010-6-1 02:41:06 |顯示全部樓層
椿象??????
夜魔 發表於 2010-5-31 03:53

http://www.google.com.hk/images? ... start=0&ndsp=20
softstar 發表於 2010-5-31 22:38:30 |顯示全部樓層
嘩, 好得人驚呀
重要剪咗落咗藥第2日又有
比著我真係驚野到其他, 忍痛都要成棵掉咗佢
flower 發表於 2010-5-31 15:46:13 |顯示全部樓層
好驚 .......... d 蟲蛋真係好得人驚 !!
kobyip 發表於 2010-5-31 12:18:04 |顯示全部樓層
好核突呀....睇到我毛管凍呀add5icon
狠心D....剪晒D葉去啦add9icon
claudiatang 發表於 2010-5-31 12:17:12 |顯示全部樓層
嘩,好嚇人呀﹗換了我整棵掉了算。我昨天都捉了好幾條蟲。幸好暫時只是露台的花花出事。蝴蝶、飛蛾這類蟲很難在室內開枝散葉。因為貓貓會將牠們趕盡殺絕....
夜魔 發表於 2010-5-31 03:53:51 |顯示全部樓層
椿象??????
12下一頁