熊童子"肉"照 - 15Sep

作者: 綠色兔子 發表于 2010-5-12 10:03:43
29838 167

佢地生得好開心, 又係時候分枝喇~~~
(11/5 影)
corina 發表於 2010-5-12 10:08:31 |顯示全部樓層
大咗好多喎,好可愛~add6icon
回復

綠色兔子 發表於 2010-5-12 10:20:29 |顯示全部樓層
間中可以同佢地握下手, 好得意架~~~~add6icon
回復

走得慢 發表於 2010-5-12 22:35:53 |顯示全部樓層
養了多久。夏天無問題嗎
回復

綠色兔子 發表於 2010-5-13 01:30:05 |顯示全部樓層
養了多久。夏天無問題嗎
走得慢 發表於 2010-5-12 22:35

呢幾盆分左出黎一至兩年左右啦~
夏天佢地好開心, 日日同陽光玩遊戲~
我記得佢地媽媽試過比我放入室內一段時間, 好快就腰骨有事變駝背... @@
回復

lameric 發表於 2010-5-13 02:05:37 |顯示全部樓層
乜依家分支啱時候嗎...有咩要注意? 我年年夏天都死.今年喺公司歎冷氣,(.....可唔可以唔死呀?)
回復

綠色兔子 發表於 2010-5-13 10:04:13 |顯示全部樓層
乜依家分支啱時候嗎...有咩要注意? 我年年夏天都死.今年喺公司歎冷氣,(.....可唔可以唔死呀?) ...
lameric 發表於 2010-5-13 02:05

我記得我試過放公司幾日, 佢好似唔係咁精神, 放入室內就更加病樣,
佢地而家係放室內但長時間見光~

佢地盆媽媽就已經走左, 自從分左四枝出黎同放左室外就好似唔係咁得,
我懷疑係太熱... (乾晒///)

其實我養佢養得好求其, 佢好粗生, 平時我幾日淋一次水, 有時差唔多一星期... (我係懶鬼///)
分枝... 上網睇話春天時換盆+分枝最好, 我就其實都係剛剛先知, 因為我係睇幾時得閒就動手...
回復

走得慢 發表於 2010-5-14 00:06:11 |顯示全部樓層
你夏天時經常開冷氣嗎
回復

綠色兔子 發表於 2010-5-14 01:46:21 |顯示全部樓層
回復 8# 走得慢

每晚十二點到第二日八點左右, 佢地都唔係真係嘆冷氣, 因為我唔會放佢地入屋, 佢地一直o向窗邊...
我咁樣對佢地佢地都生得咁肥, 所以我先話佢地粗生~
回復

走得慢 發表於 2010-5-14 20:02:51 |顯示全部樓層
我以為它們價過不了夏天,所以從沒有打算養。
看來可以試一試。
回復

綠色兔子 發表於 2010-5-16 15:15:20 |顯示全部樓層
回復 10# 走得慢

快快買一盆一起種~
同佢握握手~~~add6icon
回復

綠色兔子 發表於 2010-5-18 10:10:00 |顯示全部樓層
今早近照~
回復

綠色兔子 發表於 2010-5-18 10:56:32 |顯示全部樓層
回復 14# spinnet

如果唔貴都可以考慮一下, 因為我好肯定間野冇比太陽佢晒!
之前第一代半謝o個時都係晒番靚仔~
你可以望下我買佢番黎時個樣....
呢張係買番黎放左入屋一星期左右, 欠缺陽光後半死不活, 掉葉又彎腰既樣...
回復

spinnet 發表於 2010-5-18 16:49:43 |顯示全部樓層
回復  spinnet

如果唔貴都可以考慮一下, 因為我好肯定間野冇比太陽佢晒!
之前第一代半謝o個時都係晒番靚 ...
綠色兔子 發表於 2010-5-18 10:56

我買咗啦, 實在太樣裒, 已幫佢地分盤, 希望種得生啦.

回復

綠色兔子 發表於 2010-5-18 17:01:24 |顯示全部樓層
回復 16# spinnet

點解... 佢地扭晒身既...? add9icon
其實就好易種得生既, 不過, 你有冇考慮幫佢地做腰骨矯形?
回復

spinnet 發表於 2010-5-18 17:14:54 |顯示全部樓層
回復  spinnet

點解... 佢地扭晒身既...?  
其實就好易種得生既, 不過, 你有冇考慮幫佢地做腰骨 ...
綠色兔子 發表於 2010-5-18 17:01

我都唔知咩原因, 可能係BUNFUN店內實在唔夠光所做成. 我現在等佢適應咗我屋企環境先, 唔攪佢咁多住. Thanks.
回復

綠色兔子 發表於 2010-5-18 17:19:30 |顯示全部樓層
回復 18# spinnet

唔好呀~~~~~~~~
而家佢條腰軟軟地就快D固家佢, 如罦唔係佢一健康左就拉唔番直架喇~!!!!!
o個盆半謝不活既第一代佢就係咁, 之後一路要搵野頂住, 因為健康, 條莖硬直...
回復

spinnet 發表於 2010-5-18 17:21:24 |顯示全部樓層
回復  spinnet

唔好呀~~~~~~~~
而家佢條腰軟軟地就快D固家佢, 如罦唔係佢一健康左就拉唔番直架喇~!!!!!
...
綠色兔子 發表於 2010-5-18 17:19

ok....I try la. Thanks.
回復

strawberry 發表於 2010-5-18 18:11:26 |顯示全部樓層
肥啲啲好可愛 ~ 有冇花架 add3icon
回復

綠色兔子 發表於 2010-5-18 23:54:50 |顯示全部樓層
回復 21# strawberry

我未種到有, 但佢本身係會有花架~

參考圖片

參考圖片
回復