終於有緣遇上 #^_^#

作者: Aking 发表于 2019-5-12 15:06:59
3027 21
機緣巧合之下~

Aking 發表於 2019-5-20 00:06:31 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-16 23:26
綠色可能係見光產生葉綠素,埋入泥一段時間,可能變番白

我試過輕輕撥開啲泥偷看,埋在裏面的
部份也是綠色的。
Aking 發表於 2019-5-19 23:56:47 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-17 10:48
冇理由喎,只要有球,冇哂葉都可以再生番
erik情況類似,葉枯咗,會再生,祇是環境不合適,再枯就完了htt ...

好明顯係斷葉+不能適應新環境,已經
找不回了
Aking 發表於 2019-5-19 23:51:14 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-16 23:24
唔係嗰間,賣球根,花盆嗰間先有,直入過埋收銀就見到㗎啦

花友最初是在賣盆栽嗰間買的,後來
(好像是去年年尾)賣種子/冬季球根
那間有賣貴貴藍晶種球。
yunge0 發表於 2019-5-19 19:50:30 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2019-5-16 22:40
因為花友都說,這花是可遇而不可求,
今次見到也算是幸運了

我都覺得買花都是隨緣。買不到心水也不會耿耿於懷,等到發現心水那一刻真是格外興奮。

是的,希望今次成功啦 ^_^  發表於 2019-5-20 00:08
B17 發表於 2019-5-17 10:48:52 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2019-5-16 22:59
其實已經斷咗,可以呃下人嘅!,不過
第三日已經垂下了,冇咗塊葉吸收陽光,
結果小命不保了{:emoji_046: ...

冇理由喎,只要有球,冇哂葉都可以再生番
erik情況類似,葉枯咗,會再生,祇是環境不合適,再枯就完了http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=203773&pid=2621451&fromuid=66917
覺得你隻球,可能係泥裡面爛咗!
B17 發表於 2019-5-16 23:26:47 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2019-5-16 23:04
其實藍晶花會唔會有不同品種的呢?
今次買的球是綠色的,和這裏的花友
種的明顯不同

綠色可能係見光產生葉綠素,埋入泥一段時間,可能變番白
B17 發表於 2019-5-16 23:24:18 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2019-5-16 22:53
花友話在小苗區買的,我每次經過都看看,
已經两年都見唔到,$128的那種上星期去
看過也沒有呀,真的是可 ...

唔係嗰間,賣球根,花盆嗰間先有,直入過埋收銀就見到㗎啦
Aking 發表於 2019-5-16 23:04:44 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-13 10:45
收到時狀態好啊,有根有葉,唔關我事  http://hkplants.com/forum.php?mo ... to=findpost&pti ...

其實藍晶花會唔會有不同品種的呢?
今次買的球是綠色的,和這裏的花友
種的明顯不同

Aking 發表於 2019-5-16 22:59:14 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-13 10:45
收到時狀態好啊,有根有葉,唔關我事  http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pti ...

其實已經斷咗,可以呃下人嘅!,不過
第三日已經垂下了,冇咗塊葉吸收陽光,
結果小命不保了

Aking 發表於 2019-5-16 22:53:57 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-16 22:44
bunbun有得賣,用錢買到就唔需要緣份啦

花友話在小苗區買的,我每次經過都看看,
已經两年都見唔到,$128的那種上星期去
看過也沒有呀,真的是可遇而不可求
B17 發表於 2019-5-16 22:44:32 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2019-5-16 22:40
今次見到也算是幸運了

bunbun有得賣,用錢買到就唔需要緣份啦
Aking 發表於 2019-5-16 22:40:11 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-5-12 15:51
遇上好事發生。

今次見到也算是幸運了
B17 發表於 2019-5-13 10:48:05 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-12 22:51
B大大!10個人中,有幾多人交左功課?

rumer,tarepanda817出過兩張相,之後冇哂下聞,真係九死一生

rumer連人影都冇埋啦

(剛剛追交功課 )
B17 發表於 2019-5-13 10:45:43 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-12 22:49
係喎!我記得啦!你話收到時已重傷!

收到時狀態好啊,有根有葉,唔關我事  http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=203773&pid=2326278&fromuid=66917
小雷子 發表於 2019-5-12 22:51:11 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-12 16:32
原來係我作嘅孽

B大大!10個人中,有幾多人交左功課?
小雷子 發表於 2019-5-12 22:49:12 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2019-5-12 22:26
17大諗多咗喇!
個小球越縮越小,已經消失在植料中了!
這盆是两星期前買的,裏面有五球,買的

係喎!我記得啦!你話收到時已重傷!

小雷子大大好記性!  發表於 2019-5-16 22:54
Aking 發表於 2019-5-12 22:26:32 |顯示全部樓層
原來係我作嘅孽

17大諗多咗喇!
個小球越縮越小,已經消失在植料中了!
這盆是两星期前買的,裏面有五球,買的
時候便是這樣子的
Martina 發表於 2019-5-12 17:15:58 |顯示全部樓層
原來係我作嘅孽

哈哈! 唔係作孽,分享係做咗好事呀! 而且開到咁靚嘅花添!
B17 發表於 2019-5-12 16:32:34 |顯示全部樓層
12下一頁