奈良玉扇錦

作者: taxitang 发表于 2019-5-11 20:19:38
3433 27
養了半個月,色澤開始回復,好期望的一品。

半個月前剛到,比較乾

半個月前剛到,比較乾

今日看來精神左啲

今日看來精神左啲
mwt128 發表於 2019-5-14 06:35:33 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-5-13 23:28
組培硬化苗的玉露錦較易化水,其餘萬象錦、玉扇錦和壽錦感覺較好,大大可在淘佬網打"大黑玉露錦"、"黑葡 ...

謝謝,我試下先
taxitang 發表於 2019-5-13 23:28:18 |顯示全部樓層
mwt128 發表於 2019-5-13 21:22
師兄,可否pm網址比我

組培硬化苗的玉露錦較易化水,其餘萬象錦、玉扇錦和壽錦感覺較好,大大可在淘佬網打"大黑玉露錦"、"黑葡萄玉露錦"等,都會出唔小,但要小心貨不對辦和質量問題,千萬不可心急,過來人心態,今次唔買、下次買唔番,冇呢回事,組培苗售價在國內一路向下,舉例北齋玉扇錦,早兩、三年前要過千元人仔,現在三、四百人仔,斑錦已經唔錯,錦差的,二百幾人仔已有交易。
mwt128 發表於 2019-5-13 21:22:28 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-5-13 06:53
如果是對辦的非組培確是幾貴,國內組培硬化苗約三、四百人仔,但要睇斑錦質素定價,我早前的黑葡萄葉插鼻 ...

師兄,可否pm網址比我
taxitang 發表於 2019-5-13 13:47:30 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-5-13 10:23
花墟大部份都係大陸入貨啦,直接淘一定化算啲
期待大大十二卷家族靚相! ...

淘得多,開始對選擇斑錦多了認識,唔好貪錦多,好易變全錦,好似呢棵玉扇錦,全錦機會唔大,我幾滿意。下圖那棵,上次淘的,有全錦趨勢。

真係喎!  發表於 2019-5-14 08:32
little_stone 發表於 2019-5-13 10:23:33 來自手機 |顯示全部樓層
花墟大部份都係大陸入貨啦,直接淘一定化算啲
期待大大十二卷家族靚相!
taxitang 發表於 2019-5-13 06:53:37 |顯示全部樓層
mwt128 發表於 2019-5-13 00:10
上星期係花墟見到有大黑玉露錦小苗,要1280,想買,但買唔起,太貴。

如果是對辦的非組培確是幾貴,國內組培硬化苗約三、四百人仔,但要睇斑錦質素定價,我早前的黑葡萄葉插鼻屎苗要600人仔。

mwt128 發表於 2019-5-13 00:10:21 來自手機 |顯示全部樓層
上星期係花墟見到有大黑玉露錦小苗,要1280,想買,但買唔起,太貴。
taxitang 發表於 2019-5-12 17:39:48 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-5-12 15:59
唔係叫你買哂的, 即係話去到, 岩的即買, 唔岩的即走, 唔會哂你寶貴時間

安坐車上,不急不忙,冷靜思索,貨比三家,唔會買錯。
powergun 發表於 2019-5-12 15:59:10 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-5-12 15:30
講得好,係埋一、兩間,唔晒時間找,全花墟超過二十盆玉扇錦當你贏,冇得找! ...

唔係叫你買哂的, 即係話去到, 岩的即買, 唔岩的即走, 唔會哂你寶貴時間
taxitang 發表於 2019-5-12 15:44:24 |顯示全部樓層
Wingslilis 發表於 2019-5-12 13:17
花墟啲玉扇錦,最平都 $250
靚少少都 $500

玉扇錦在國內都要數百元人仔,如果花墟賣250,好大機會是入門級綠玉扇錦。

綠玉扇錦70元人仔

綠玉扇錦70元人仔
taxitang 發表於 2019-5-12 15:30:30 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-5-12 13:35
應該唔係好多, 都係係埋一兩間, 樓主要搵都唔會好哂時間

講得好,係埋一、兩間,唔晒時間找,全花墟超過二十盆玉扇錦當你贏,冇得找!
taxitang 發表於 2019-5-12 15:03:49 |顯示全部樓層
Wingslilis 發表於 2019-5-12 13:17
靚少少都 $500

講真,花墟舖租貴,要找到合眼緣,價錢合理,唔容易。
powergun 發表於 2019-5-12 13:35:01 |顯示全部樓層
靚少少都 $500

應該唔係好多, 都係係埋一兩間, 樓主要搵都唔會好哂時間
Wingslilis 發表於 2019-5-12 13:17:38 來自手機 |顯示全部樓層
靚少少都 $500
powergun 發表於 2019-5-12 13:02:16 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-5-12 12:33
手停口停,除了年初一和因車輛品題,不會休息。

香港人有邊個唔係手停口停的, 我都係的, 不過有時抽一兩個鐘去shopping都唔錯的
taxitang 發表於 2019-5-12 12:33:42 |顯示全部樓層

手停口停,除了年初一和因車輛品題,不會休息。
powergun 發表於 2019-5-12 11:30:30 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-5-12 10:38
咁又未必,你知我在新界,專程休息去花墟,又未必買到,蛇王幾小時,夠買這株玉扇錦,成本效益不化算。 ...

你唔會放假嗎?
taxitang 發表於 2019-5-12 10:38:56 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-5-12 09:10
花墟的玉露錦價錢一定唔合理的, 唔係你都係花墟買啦

咁又未必,你知我在新界,專程休息去花墟,又未必買到,蛇王幾小時,夠買這株玉扇錦,成本效益不化算。
powergun 發表於 2019-5-12 09:10:33 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-5-12 06:17
如果價錢認為合理,而又喜歡的,不妨一試,除非未有根,個人覺得玉扇錦相比玉露錦粗生。 ...

花墟的玉露錦價錢一定唔合理的, 唔係你都係花墟買啦
12下一頁