Catteleya Sea Breeze 初花慘受蟲害,各位大大請賜教滅蟲辦法

作者: nekotoro 发表于 2019-5-2 12:49:54
1226 15
種了大半年的Catteleya Sea Breeze終於初花,誰知受薊馬入侵,不成花形!

難得開花,如果不是有蟲,將是何等美麗!
可以見到️隻隻薊馬在花瓣四處遊走!

我已經噴了一次1:200的苦楝水,希望可以減少蟲蟲繁植,想請教各位大大,仲可以用什麼殺死薊馬?Bio Kill 有用嗎?
B17 發表於 2019-5-3 18:47:55 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-5-3 09:28
我諗我啲蝴蝶蘭咁快玩完都係多得佢地!我會定期噴藥消滅佢的! ...

好年冬係沙粒狀,落落蘭花植料,一係唔溶,一係落哂盆底,可以加入水中浸一晚,再淋植料
B17 發表於 2019-5-3 15:24:58 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-5-3 13:35
梗係唔係啦
我知B大之前在蟲害版做開實驗, 所以先咁講。不過而家睇返,原來 ...

嗰次主要試粉介,發覺苦棟油作用驅趕多過殺死,好年冬順手試埋
nekotoro 發表於 2019-5-3 15:05:22 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-3 12:27
有毒嘅咩

我見樽面寫毒藥,要帶手套口罩,同埋危害軟體生物同蜜蜂
GP01-Fb 發表於 2019-5-3 13:35:23 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-3 13:23
你叫B大大試飲下?<span class="emoji emoji1f605"></span>

梗係唔係啦
我知B大之前在蟲害版做開實驗, 所以先咁講。不過而家睇返,原來佢一開始測試嘅已經係苦楝油。
小雷子 發表於 2019-5-3 13:23:59 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-5-3 12:37
胃毒, 好似係令昆蟲反胃的意思,令到啲植物不好吃,餓死佢哋。 其實功效如何真的不清楚, 但保險計,我 ...

你叫B大大試飲下?
GP01-Fb 發表於 2019-5-3 12:37:39 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-3 12:27
有毒嘅咩

胃毒, 好似係令昆蟲反胃的意思,令到啲植物不好吃,餓死佢哋。 其實功效如何真的不清楚, 但保險計,我都有定期噴。 或者B大可以做下實驗?
B17 發表於 2019-5-3 12:27:13 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-5-3 12:13
其實苦楝油毒胃有冇用?我都唔知不過乜都試下。

有毒嘅咩
GP01-Fb 發表於 2019-5-3 12:13:09 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-3 12:08
蟲太細,中咗都唔知,知道已經遲,咬壞咗唔靚
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirec ...

其實苦楝油毒胃有冇用?我都唔知不過乜都試下。
B17 發表於 2019-5-3 12:08:33 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-5-3 09:28
我諗我啲蝴蝶蘭咁快玩完都係多得佢地!我會定期噴藥消滅佢的! ...

蟲太細,中咗都唔知,知道已經遲,咬壞咗唔靚
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=204154&pid=2597766&fromuid=66917
nekotoro 發表於 2019-5-3 09:28:07 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-5-3 08:04
唔洗傷心喎,種花要有多D不同經驗!
唔同過程都係一種樂趣!
下次出花芽前,多D留意吓就得啦! 只係可惜了棵花,佢係我第一棵種到開花的加多利!
W88 發表於 2019-5-3 08:04:01 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-5-3 00:22
W大, 我見到佢咁好心痛!<span class="emoji emoji1f62d"></span>

唔洗傷心喎,種花要有多D不同經驗!
唔同過程都係一種樂趣!
下次出花芽前,多D留意吓就得啦!

nekotoro 發表於 2019-5-3 00:22:09 來自手機 |顯示全部樓層
W大, 我見到佢咁好心痛!
Kel 發表於 2019-5-2 18:17:48 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-5-2 17:45
多謝大大回覆,應該用紅蓋還是橙蓋?我家常備橙蓋但怕太強花兒受不了!<span class="emoji emoji1f914"></span>
nekotoro 發表於 2019-5-2 17:45:50 來自手機 |顯示全部樓層
Kel 發表於 2019-5-2 17:26
包 Q 有用呀
花冧成形時噴一噴,開左花之後都可以補一兩次
噴完之後等一陣,會見到 d 薊馬開始唔郁

W88
咬到咁,好慘呀~  發表於 2019-5-2 19:10
Kel 發表於 2019-5-2 17:26:22 來自手機 |顯示全部樓層

包 Q 有用呀
花冧成形時噴一噴,開左花之後都可以補一兩次
噴完之後等一陣,會見到 d 薊馬開始唔郁