我家的猫(8/4更新中)(多謝B大賞金錢)

作者: rwgplant 發表于 2019-4-29 11:44:27
11450 164

目前我有嘅已開了花的猫猫如下:
Kohleria HCY's Honey 樓#11,123
Kohleria Colour Butterfly 樓#31
Kohleria Jester/Clytie?/unknown? 樓#32
Kohleria Ampallang 樓#33
Kohleria Yu's Red Pomegranate 樓#35
Kohleria Elvira 樓#36
Kohleria Brazil Gem 樓#37
Kohleria Sakura Candy 樓#112
Unknown(dick大大) 樓#113
橘子猫 (路邊拾) 樓#114
Kohleria 'YF's Elin' 樓#126
Kohleria  'HCYs Venus' 樓#130
Kohleria 'HCY's Jardin De Monet' 樓#142
Kohleria 'Amabilis' 樓#159

我手上花猫不多,這棵是買的第一棵花猫苗,終於快要開花,所以出post記錄,等有花時再開估是什麽猫,各位大大有興趣可以估下,不過估中都無奬
rwgplant 發表於 2020-4-12 12:42:22 來自手機 |顯示全部樓層
窗邊上的一棵小花猫苗,無聲無息,偷偷綻放,一直忽略了它,它却無私向我呼喚: 來看我來看我,我也不醜喔!

B17
怎會醜,說美艷還來不及  發表於 2020-5-2 17:06

評分

查看全部評分

回復

psyche 發表於 2020-4-9 11:49:15 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-8 20:37
原來你都又玩下非洲紫羅蘭,依家剩一盆,以後可以再收集,玩下插葉繁殖留下種,無咁易game over{:emoji_0 ...

我曾經為紫蘿蘭著迷過,試過插葉,試過爆花,但她們的美麗實在太短暫,夏天把一切都帶走。但無論如何,這剩種一定要留,姑且為苦苣苔科植物保住家中這席。
回復

rwgplant 發表於 2020-4-8 20:37:19 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-4-8 19:55
當然好。花貓可以重聚,不算終結。紫蘿蘭不可以重聚,才是終結。現時我只剩下最後一棵紫蘿蘭。 ...

原來你都又玩下非洲紫羅蘭,依家剩一盆,以後可以再收集,玩下插葉繁殖留下種,無咁易game over
回復

psyche 發表於 2020-4-8 19:55:48 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-8 17:57
有始有終唔好咩?
夏天休息下,玩下其他,明年初春又和花猫相聚,舊猫不相逢,新猫又相識, ...

當然好。花貓可以重聚,不算終結。紫蘿蘭不可以重聚,才是終結。現時我只剩下最後一棵紫蘿蘭。
回復

rwgplant 發表於 2020-4-8 17:57:10 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-4-8 17:27
花貓直到目前為止我只種過一次,鮮豔的顏色在此屬冇人能及,植株枯萎後可在泥土收割莖塊,很好玩。但每年夏 ...

有始有終唔好咩?
夏天休息下,玩下其他,明年初春又和花猫相聚,舊猫不相逢,新猫又相識,我都會經常唔記得佢地嘅猫樣㗎!
回復

psyche 發表於 2020-4-8 17:27:33 |顯示全部樓層
花貓直到目前為止我只種過一次,鮮豔的顏色在此屬冇人能及,植株枯萎後可在泥土收割莖塊,很好玩。但每年夏天總是把我和苦苣苔科植物的感情劃上句號,現在有時甚至連她長什麼樣子都不記得了。
回復

rwgplant 發表於 2020-4-8 14:07:11 來自手機 |顯示全部樓層
好多謝B大大,有分享這隻猫Kohleria 'Amabilis',花靚不在話下,小型又慳位,嬌小玲瓏,正

B17
送出去的總是種得比我好  發表於 2020-5-2 17:05

評分

查看全部評分

回復

小雷子 發表於 2020-4-6 16:36:14 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-6 15:18
莫內不嬲都靚女,佢係花猫中我最喜歡之一<span class="emoji emoji1f601"></span>

好有品味呀!
回復

rwgplant 發表於 2020-4-6 15:18:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-4-6 14:36
莫內好靚女!<span class="emoji emoji1f631"></span>

莫內不嬲都靚女,佢係花猫中我最喜歡之一
回復

小雷子 發表於 2020-4-6 14:36:00 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-6 12:56
莫內花園繼續開

莫內好靚女!
回復

rwgplant 發表於 2020-4-6 12:56:28 來自手機 |顯示全部樓層
莫內花園繼續開

評分

查看全部評分

回復

chuyat10 發表於 2020-3-28 12:21:25 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-3-28 12:19
哈哈!睇得出睇得出

洗唔洗咁快認同啊?
回復

rwgplant 發表於 2020-3-28 12:19:34 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-3-28 11:06
都係粗野,同我一樣。<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

哈哈!睇得出睇得出
回復

chuyat10 發表於 2020-3-28 11:06:04 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-3-28 11:04
哥哥,依家種咩都好得,你至係一枝獨秀至真

都係粗野,同我一樣。
回復

rwgplant 發表於 2020-3-28 11:04:17 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-3-28 10:04
變左一枝獨秀啦,才子。

哥哥,依家種咩都好得,你至係一枝獨秀至真
回復

chuyat10 發表於 2020-3-28 10:04:30 來自手機 |顯示全部樓層
變左一枝獨秀啦,才子。
回復

chuyat10 發表於 2020-3-27 16:26:35 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-3-27 15:34
係啊,都係一支毛猫好D.

衣排唔係興槍嗎?
回復

chuyat10 發表於 2020-3-27 15:34:55 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-3-26 15:58
都話你做猫都要有品,唔好郁下就咁火爆啦

係啊,都係一支毛猫好D.

哥哥你嘅紅毛猫好凸出呀! (/≧▽≦)/~┴┴  發表於 2020-3-27 16:22
回復

小雷子 發表於 2020-3-26 17:33:27 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-3-26 15:58
都話你做猫都要有品,唔好郁下就咁火爆啦

我可以接受爆呀!
回復