蝴蝶蘭停止開花,點算啊?

作者: Treeflower 發表于 2019-4-16 09:59:52
4164 14

花謝後重新種的蝴蝶蘭,開了四朵後,發現有的花苞開始收縮枯萎,停止開花。

因為是第一次自己種,沒經驗,推測枯萎原因有:
1. 開了四朵花後,把蘭花轉移了位置
2. 開花後還繼續施肥

請問還能繼續開花嗎?要做些什麼?
謝謝大家賜教。
Treeflower 發表於 2019-4-17 22:10:49 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝大家!希望救得返!
回復

GP01-Fb 發表於 2019-4-17 13:08:15 |顯示全部樓層
可參考以下文件的第18頁"蝴蝶蘭換盆必看-慕公子",圖文並茂。加油!
http://www.orchid.org.hk/book/43-PART-3.pdf
回復

川流不息 發表於 2019-4-17 12:57:01 |顯示全部樓層
Treeflower 發表於 2019-4-17 12:36
謝謝大家。其實我真係咩都唔識,2018年底在花墟買了一盆,用來供佛,見屋企有個吉盆就求其將佢擺入去,跟住 ...

挖出來檢查, 有爛根就剪走, 換返水苔種.

回復

B17 發表於 2019-4-17 12:53:45 |顯示全部樓層
Treeflower 發表於 2019-4-17 11:59
後來發現佢連葉都黃埋,最底那塊成塊黃咗,已搣走,連去年的殘留花梗都成枝黃咗。我有啲擔心佢係咪連根都唔 ...

睇落幾條根冇事,水苔就有點舊,開完花換咗佢,唔好買散裝水苔,藍色袋嗰隻都唔得

橙色呢隻ok,花寶店有售

回復

Treeflower 發表於 2019-4-17 12:36:56 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝大家。其實我真係咩都唔識,2018年底在花墟買了一盆,用來供佛,見屋企有個吉盆就求其將佢擺入去,跟住求其用啲屋企種花的泥填滿佢。

佢開到5月謝咗,我唔捨得掉,就2星期淋一次水,除此以外真係冇理過佢。

佢去到今年1月標咗花芽。我聽朋友講在日本城買咗支蘭花肥,每次唧15下俾佢。唔知係咪多得滯?

其實上次謝完冇換過盆的,應該仲係水苔嚟嘅。因為咩都唔識。

我想長種啊。咁我應該挖佢出嚟,處理啲根,換埋盆嗎?
回復

GP01-Fb 發表於 2019-4-17 12:12:09 來自手機 |顯示全部樓層
Treeflower 發表於 2019-4-17 11:59
後來發現佢連葉都黃埋,最底那塊成塊黃咗,已搣走,連去年的殘留花梗都成枝黃咗。我有啲擔心佢係咪連根都唔 ...

個人意見,如果諗住長種,唔洗太介意佢燒冧。 今次開得唔好,咪等下次囉(下年) 。

這個情況有機會係爛根。 睇你想救大定救細。 如果去得盡啲,好可以考慮剪花, 換植料。 如果唔係,中庸啲嘅方法就係停肥、少水, 等開完花先換植料。
回復

川流不息 發表於 2019-4-17 12:04:45 |顯示全部樓層

用泥種??
回復

Treeflower 發表於 2019-4-17 11:59:29 來自手機 |顯示全部樓層
後來發現佢連葉都黃埋,最底那塊成塊黃咗,已搣走,連去年的殘留花梗都成枝黃咗。我有啲擔心佢係咪連根都唔掂...
回復

cgi0117 發表於 2019-4-17 09:20:41 |顯示全部樓層
小時候唔識以為蘭花種到能夠復花係必然的事...但聽朋友說原來好難....掉了那盆會開花的蘭花先識黎覺得可惜....
戈時無落過肥...(係原全唔識打理)...
照樣記得先淋下水....
放係窗邊...
結果年年開花....無出現過燒冧
回復

nekotoro 發表於 2019-4-17 00:37:31 來自手機 |顯示全部樓層
我有一棵蝴蝶蘭又係咁嘅色不過大朵啲,佢係零舍敏感,好易燒冧! 啲冧就好似你影果啲咁… 一般過幾日會收水跌冧… 希望你唔好介意我咁直接…
回復

Treeflower 發表於 2019-4-16 20:10:38 來自手機 |顯示全部樓層
光線應該是足夠的,就在窗邊。做計也可能是因為一開始放在油燈邊,太熱了。根不知道有沒受傷,見到有塊葉有點變黃。

咁我照常淋水,再觀察下,希望可以繼續開花。
回復

B17 發表於 2019-4-16 13:53:16 來自手機 |顯示全部樓層
Treeflower 發表於 2019-4-16 13:03
謝謝B大大詳細回覆。光照的強度和時間,移動前後應該差不大,只是方向完全相反。即由牆這邊去唔牆那邊(由 ...

單從你嘅描述,判斷唔到夠唔夠光,蝴蝶蘭一般要有明亮窗邊先夠光,室內燈光唔足夠

水照平時咁淋,基本原則都係乾先淋

回復

Treeflower 發表於 2019-4-16 13:03:50 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝B大大詳細回覆。光照的強度和時間,移動前後應該差不大,只是方向完全相反。即由牆這邊去唔牆那邊(由廳入咗房)。

咁我係咪靜靜等待佢開花,照淋花,咁就得喇?開花期要淋多一點嗎?謝謝
回復

B17 發表於 2019-4-16 11:53:43 |顯示全部樓層

新買盆花,由溫室去你家,大變!唔緊要,出齊哂冧,放室內都會開花的!所以轉唔係問題,問題係轉咗去邊,曬親?唔夠光?

開花落肥冇需要,不過冇事的,除非太濃傷咗根!盆花種到能夠復花,相信呢種低級錯誤應該唔會發生!

我嘅西蕾麗初出冧時都燒咗一個冧,被佢嚇C,之後又冇事,完全冇郁過佢,原因不明!

回復