辦公室,多肉植物,虹之玉加不知明品種。

作者: haifars 發表于 2019-4-15 14:54:42
2053 9
事源買左d多肉植物係屋企,但又吾夠位放,
咁就分柝左少少植物返公司種,分散風險,死都吾會死曬。
咁結果4個幾5個月屋企個d就全軍覆沒la,,,
返而offices 就好似愈植愈像樣,好在留返少少種。
生高左仲有側芽,同紅返少少。不過就有個問題就係:虹之玉(應該係)一碰到就會跌葉落黎!好頭痛丫。
有無咩辦法令佢地吾好咁脆弱?
另一個不知明品種,就好粗生,仲了解緊。

你地想,我都仲有幾張相可以share下,今日中午,幫佢地分左杯,空間大返少少。
warren0713 發表於 2019-4-15 16:07:57 |顯示全部樓層
虹之玉徒長得好勁
下面可能係叫 : 瓦松
回復

warren0713 發表於 2019-4-15 16:08:48 |顯示全部樓層
warren0713 發表於 2019-4-15 16:07
虹之玉徒長得好勁

另外虹之玉見到白點,係咪有蟲?
回復

石胡 發表於 2019-4-15 16:38:50 |顯示全部樓層
warren0713 發表於 2019-4-15 16:08
另外虹之玉見到白點,係咪有蟲?

定係葉子脫落後的痕跡?
回復

little_stone 發表於 2019-4-15 20:07:10 來自手機 |顯示全部樓層
樓主嘅肉肉比較似虹之玉錦(虹之玉葉應該再深綠少少),不過唔肯定
虹之玉又好,虹之玉錦又好,種法都差唔多,想要呢個品種強壯,就要多曬太陽。呢種肉肉喺室內比較難種得好

以下喺我四季全露養嘅虹之玉
除咗真係好好好曬嘅日子,否則都冇遮陽。上年遮咗唔夠兩星期。所以你睇佢哋真係需要好多光照架~

如果樓主鐘意室內冷氣房種圓葉嘅肉肉,我會推介桃蛋、桃美人、白美人等美人系多肉。個人覺得佢哋冇咁易徒。
回復

haifars 發表於 2019-4-15 21:12:15 來自手機 |顯示全部樓層
warren0713 發表於 2019-4-15 16:07
虹之玉徒長得好勁

係丫,師兄,我都覺,但實在無辦法丫
因為已經徒長左,打算養成老樁
謝謝你
回復

haifars 發表於 2019-4-15 21:16:57 來自手機 |顯示全部樓層
石胡 發表於 2019-4-15 16:38
定係葉子脫落後的痕跡?

應該係個脱落後,又生左側芽
回復

haifars 發表於 2019-4-15 21:38:23 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-15 20:07
樓主嘅肉肉比較似虹之玉錦(虹之玉葉應該再深綠少少),不過唔肯定
虹之玉又好,虹之玉錦又好,種法都差唔 ...

我都搞吾清楚,係虹之玉,虹之玉錦,因為佢剛剛開始種都好細粒,但大大佢d葉仲有少少珠光咁,一d都吾吾綠。
今個月就個頂出左紅色。
FF8E6A69-0C10-44EF-A3B3-E69D6EC42898.jpeg 呢個係一個月前,
感覺上佢d葉又大粒左,其實我已經俾好少水佢,就係吾想佢徒長得咁勁。
回復

little_stone 發表於 2019-4-15 22:46:23 來自手機 |顯示全部樓層
haifars 發表於 2019-4-15 21:38
我都搞吾清楚,係虹之玉,虹之玉錦,因為佢剛剛開始種都好細粒,但大大佢d葉仲有少少珠光咁,一d都吾吾綠 ...

有珠光就應該係虹之玉錦啦
室內種最好擺近窗啦,如果冇窗就冇法啦
回復

warren0713 發表於 2019-4-16 09:44:46 |顯示全部樓層
講起又似虹之玉錦喎~
回復