胭脂玉露錦

作者: taxitang 發表于 2019-4-13 18:37:19
2342 10

可能還是小小苗,感覺沒上次的雜交胭脂玉露錦美
先作記錄。

little_stone 發表於 2019-4-13 20:49:08 來自手機 |顯示全部樓層
大大呢排好似淘咗幾多新嘢喎!小苗冇根,大大係潮土上盆定乾土上盆呢?
回復

taxitang 發表於 2019-4-13 20:59:35 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-13 20:49
大大呢排好似淘咗幾多新嘢喎!小苗冇根,大大係潮土上盆定乾土上盆呢?

我是乾土上盆,上盆兩、三日才在盆邊澆一圈水,乾了之後兩、三日再一樣,直至三星期左右,用手掂掂植株,如感覺緊的感覺,開始長根,可以多少少水。

明白!謝謝大大~  發表於 2019-4-13 23:24
回復

小蘑菇 發表於 2019-4-14 15:55:43 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-13 20:59
我是乾土上盆,上盆兩、三日才在盆邊澆一圈水,乾了之後兩、三日再一樣,直至三星期左右,用手掂掂植株, ...

請問有根無根都是這樣上盆嗎?
回復

taxitang 發表於 2019-4-14 17:06:14 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-14 15:55
請問有根無根都是這樣上盆嗎?

我大多是冇根小小苗,至於有根應該好辦好多,清一清理鬚根,我一樣乾土上盆,過二、三日淋透水都唔緊要,等乾了再過二、三日淋,只要乾透才淋,好快穩根。但根不多,弱根,那就要照冇根看待。
回復

小蘑菇 發表於 2019-4-14 18:43:22 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-14 17:06
我大多是冇根小小苗,至於有根應該好辦好多,清一清理鬚根,我一樣乾土上盆,過二、三日淋透水都唔緊要, ...

我分出來的玉露側芽, 好似唔多覺有出根的跡象, 而且有一塊葉片開始皺, 等我試下用你呢個方法先, 謝謝
回復

taxitang 發表於 2019-4-14 19:12:07 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-14 18:43
我分出來的玉露側芽, 好似唔多覺有出根的跡象, 而且有一塊葉片開始皺, 等我試下用你呢個方法先, 謝謝 ...

照計親自切的側芽,冇經脫水,運輸的悶焗,理應好好養,切出來先風乾三、四日應該冇問題,有葉枯是外圍葉和不是溶化也應該冇問題。
之前在特大藍鏡玉露錦的帖也轉貼這截圖,其中澆水小口訣我就覺得唔錯,不妨參考吓。

回復

Forumdata 發表於 2019-4-14 20:24:30 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-14 18:43
我分出來的玉露側芽, 好似唔多覺有出根的跡象, 而且有一塊葉片開始皺, 等我試下用你呢個方法先, 謝謝 ...

關於玉露葉插,在下試試起碼七片,只有一次成功生了根,其他都爛死,比蟲食

1. 根怕光, 葉插不用太能在強光下,但不能沒光
2, 用蛭石作為育苗床,成功率會大啲?!(最近試緊)
3.葉插的葉不能是就死的葉, 反而要健康的,而且略帶根系組織
回復

taxitang 發表於 2019-4-14 20:34:29 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-4-14 20:24
關於玉露葉插,在下試試起碼七片,只有一次成功生了根,其他都爛死,比蟲食

1. 根怕光, 葉插不用太能在強光 ...

謝提供資料,繼續努力,樣樣繁殖方法都嘗試,好好玩。
回復

小蘑菇 發表於 2019-4-14 21:25:02 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-14 19:12
照計親自切的側芽,冇經脫水,運輸的悶焗,理應好好養,切出來先風乾三、四日應該冇問題,有葉枯是外圍葉 ...

我唸應該係我未風乾, 之後就淋水, 攪到個根弱, 依家試下再次風乾再落盆

加油  發表於 2019-4-15 07:29
回復

小蘑菇 發表於 2019-4-14 21:28:38 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-4-14 20:24

1. 根怕光, 葉插不用太能在強光 ...

原來係咁, 希望你今次以蛭石作為育苗床的插葉能成功, 到時話比我哋知啦
回復