~交功課~

作者: little_stone 发表于 2019-4-9 18:38:31
4749 45

事關呢一年幾黎浦得多園藝館,得到各位花友大大贈送不同肉肉,累積咗一大堆功課,特此開帖交功課

首先貼上功課表

2018年7月
yunge0師姐:不知名萬年草
BCNature:京之華錦、黃金絡石、艾草

2018年9月
菜妹師姐:長生草、球松、塔松

2018年12月
根大:小球玫瑰錦

2019年2月
金魚大:壽、玉露側芽
Myxlhy師妹:秀妍
雷大:粉蝶、蝴蝶之舞葉苗

2019年3月
王子:臥地延命草、太陽花、松葉牡丹、馬齒莧、紅寶石
Taxi大:花火玉露錦、磨面壽、不知名壽

2019年4月6 版聚
公仔大大師兄:藍松、紅覆輪
AE大:臥牛x2
公主大人:海豚玄月支條
蕃茄大:虎尾蘭
Kennis大: 育苗盤2大個
Ken大:靚靚花盤2個
陳同學師兄:貓薄荷、冰粉

如有遺漏,請追討

功課就繼續欠住先 會慢慢再帖上黎
little_stone 發表於 2019-6-25 14:37:07 來自手機 |顯示全部樓層
Update下:

根大送嘅小球玫瑰錦基本一過30度就陣忙,就算攞返屋企種,只係停咗日冇開冷氣都仙遊咗
唔止小球玫瑰錦,我自己種嘅小球玫瑰、紅霜、白霜都係一熱就bye bye

好在金魚大送嘅玉露BB仍然健在
最開心嘅係,竟然(疑似)出錦呀!!!!
唔通係本身母株係帶錦?定呢排用藥用多咗

希望渡夏成功啦!

女神,好叻呀!種到出錦!恭喜!恭喜!  發表於 2019-6-26 16:29
little_stone 發表於 2019-5-29 18:08:48 來自手機 |顯示全部樓層
交功課俾大師兄:
little_stone 發表於 2019-5-23 22:47:08 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-5-23 14:51
我曾經看過景天葉片用同類的方法誘根的短片,原來十二卷也可以。

玉露如果太細可能會爛,所以用呢個方法時都要小心
violet_bb 發表於 2019-5-23 19:25:50 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-5-23 11:39
BB送嘅白斑玉露近日出根啦

咁我以後都參考女神,十二卷都用呢個方法誘根啦!

謝謝女神經驗分享!

呢個方法要小心用,水面最好啱啱掂到就得,水太多易爛  發表於 2019-5-23 22:54
violet_bb 發表於 2019-5-23 19:23:22 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-5-23 11:39

女神,你的魚皮花生邊度買?我在花墟唔見有。莫非是淘的?

原來IK有,謝謝女神報料

我呢邊宜家有售,bb行街經過可以望下。  發表於 2019-5-24 10:14
淘的=)  發表於 2019-5-23 22:45
taxitang 發表於 2019-5-23 14:51:01 |顯示全部樓層

我曾經看過景天葉片用同類的方法誘根的短片,原來十二卷也可以。
little_stone 發表於 2019-5-23 11:39:46 來自手機 |顯示全部樓層
因為之前俾呀囡推跌哂啲麥提莎(陶粒),所以索性就咁放水上誘根,放咗幾日就出根啦。
等根長啲先再定植

有根渡夏又少了一重難關啦!  發表於 2019-5-23 19:19
恭喜呀咁快出根!勁到爆呀!  發表於 2019-5-23 19:18
原來可以咁樣養到出根㗎?勁呀!  發表於 2019-5-23 17:10
little_stone 發表於 2019-5-23 11:36:32 來自手機 |顯示全部樓層
王子送嘅肉肉:
除咗紅寶石比較弱之外,其餘嘅都好茂盛
taxitang 發表於 2019-4-30 22:34:14 |顯示全部樓層
好詳盡的報告,夏天到,更艱難,加油!

謝謝, 努力渡夏中~!  發表於 2019-5-1 14:00
violet_bb 發表於 2019-4-30 21:40:04 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-28 14:06
所有十二卷一齊交~~

2019年2月

女神加油呀!!

謝謝>3< 一齊加油渡夏^^  發表於 2019-5-1 13:59
little_stone 發表於 2019-4-28 14:06:18 來自手機 |顯示全部樓層
所有十二卷一齊交~~

2019年2月
金魚大:壽、玉露側芽

2019年3月
Taxi大:花火玉露錦、磨面壽、不知名壽

花火錦
3月20收到、上盆

一星期後底葉有消耗,淋水
再一星期後外圍葉葉化水...... 拔起根全枯乾
而家只得...
一塊葉留以悼念
自己診斷:估唔到3、4月天氣突然轉熱,服盆期間缺水,根系枯萎,上盆一星期後冇留意,淋水後水份於高溫下蒸溶葉葉

磨面壽、不知名壽
比花火錦粗生,上盆後雖然都適應不良,但就冇化水,攞返屋企水培已有新根:

水培定植:

BB嘅白斑玉露側芽:
4月頭取得,現水培中,未有根
little_stone 發表於 2019-4-17 11:38:55 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-17 06:01
部分都能服盆那就好,至於蟲害是很煩惱的事, 為免擴散開去,真的要快快處理!
我的養殖環境始終是露養, ...

謝謝王子祝福~!
害蟲只係介x蟲,雖然討厭,但露養空氣流通環境下好快會死光,我琴日返去已經見唔到,但都有落藥嘅!
我哋呢啲小戶,雖然係露養,但用盆養,害蟲冇傳得咁恐怖 所以小戶都有小戶好處
lamkaicheung 發表於 2019-4-17 06:01:43 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-12 15:55
交功課俾王子殿下先~

部分都能服盆那就好,至於蟲害是很煩惱的事, 為免擴散開去,真的要快快處理!
我的養殖環境始終是露養,蟲害是好難避免,至於點殺蟲,我就會採用一種農藥,也是唯一一種,都能短暫控制,毒性都幾强,唔見意使用!
近日天氣潮濕,也是害蟲產卵季節,謹慎去處理!
好啦~祝石子種植愉快!
little_stone 發表於 2019-4-16 18:23:24 來自手機 |顯示全部樓層
交下雷大嘅功課:

粉蝶
仲係青BB, 同千兔耳一樣,唔知有冇變粉紅嘅一日呢?

至於蝴蝶之舞全錦苗,已經全部仙遊啦
我自己嗰堆都係
得唔係全白嗰啲先生存到
little_stone 發表於 2019-4-12 17:57:08 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-10 08:03
女神咁多功課做,唔使俾自己咁大壓力架,得閒就交,唔得閒唔使做。

貴價玉露搬入屋會康復既,未死都有得醫 ...

交功課俾師姐

右手邊標tb嘅係淘佬贈品,其餘都係師姐贈送~
近來發現,石子天台嘅多肉絕大部分都係處於控養狀態,就算我冇刻意控養... 好曬、顆粒土比例好高

球松、塔松
放喺半陰處,生長幾快,成日需要修剪

今日交住咁多先

長生草生長季喜水,天未熱前多淋水谷肥佢地。  發表於 2019-4-12 21:02
little_stone 發表於 2019-4-12 15:55:54 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-10 16:14
<span class="emoji emoji1f60e"></span><span class="emoji emoji1f60e"></span>…錫紙同學咁睇得起我黃紙同學,咁大頂高帽笠落嚟點搞,我呢啲 ...

交功課俾王子殿下先~

卧地延命草

松葉牡丹,暫時仲未開過花~

大花馬齒莧,開完花又有花苞

太陽花
喺王子手上領取嘅肉肉之中,太陽花最難服盆。因為隔咗兩三日先返娘家上盆,上盆時發覺好多都乾咗,上盆之後有一排天氣熱,差少少全軍覆沒,後來陰處護養就有一兩棵成功扎根。不過呢,發現生咗隻討厭嘅小蟲

有少少徒嘅紅寶石
tomatozone 發表於 2019-4-11 19:39:00 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-9 22:49
Yunge0師姐呢隻粗生呀~ 有太陽又得,冇太陽又得<span class="emoji emoji1f44d"></span>
蕃茄大要唔要試下種? ...

先多謝你!今年等我先養好我現時的肉肉

好!一齊加油^^  發表於 2019-4-11 20:10
yunge0 發表於 2019-4-11 18:51:20 來自手機 |顯示全部樓層

我細花那款現時只剩淺粉色,可惜它不常開花。
重温我舊帖【有無人見過馬齒莧種子?】第13樓的相片,依然覺得好開心。http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=203662&extra=&mobile=2
yunge0 發表於 2019-4-10 20:35:42 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-4-10 19:22
王子送我的大花馬齒莧,開過一朵黃花。現在每一節都長新芽,充滿活力。

因為我有種過細花那款嘛

點解放棄她?嫌佢細?  發表於 2019-4-11 17:53
早已被我放棄不要她(๑•́ ₃ •̀๑)  發表於 2019-4-11 10:06
123下一頁